KINOdiseea a avut 12.000 de spectatori
https://www.ziarulmetropolis.ro/kinodiseea-a-avut-12-000-de-spectatori/

12.000 de persoane au intrat în lumea de basm a filmului la KINOdiseea în perioada 15-22 noiembrie în Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|25 noiembrie 2013

12.000 de persoane au intrat în lumea de basm a filmului, la KINOdiseea, în perioada 15-22 noiembrie, în Bucureşti.

Evenimentele au avut loc la Cinema Studio, Cinema Eforie, Cinema PRO și Cărturești Verona și s-au bucurat de săli pline și aprecieri deosebite.

Peste 12.000 de persoane au mers la filmele, atelierele și balul mascat din cadrul KINOdiseea, Festivalul Internațional de Film pentru Copii, care a avut loc în perioada 15-22 noiembrie în București.

KINOdiseea le-a oferit atât celor mici cât și celor mari șaisprezece filme, nouă în competiție, unul în afara selecției oficiale și șase în retrospectivă. Filmele care au intrat în concurs sunt producții noi, premiate internațional și au prezentat poveștile unor copii din alte țări, îmbogățindu-le celor mici cunoștințele și imaginația.

Pe lângă proiecții, KINOdiseea a organizat șaptesprezece ateliere: actorie, efecte speciale, montaj, costume, reciclare creativă, improvizație și multe altele. Copiii au avut șansa de a cunoaște profesioniști din lumea filmului care le-au împărtășit din tainele cinematografiei.

Premiul pentru cel mai bun film, acordat de juriul de copii, a mers la pelicula ,,Pe cuvânt de pionier!” (regia Alexandr Karpilovskij), o poveste din Rusia anilor ’70 in care doi elevi găsesc un câine abandonat și pornesc într-o aventură pentru a-l salva.

„Prietenul meu, portocalul” (regia Marcos Bernstein), filmul care a stârnit emoții puternice și discuții aprinse la ieșirea din sală, a primit premiul publicului. Vorbind despre dragostea și prietenia dintre Zeze și un portocal, care devine părtaș la visele și năzbâtiile copilului de opt ani, pelicula braziliană a fermecat prin candoare și acțiune.

Filme cu mesaje puternice la KINOdiseea

KINOdiseea a adus în România, pe perioada festivalului, producători, regizori, directori de imagine și actori ai filmelor din competiție, care au discutat cu copiii după proiecții. Vladimir Esinov, producătorul filmului „Pe cuvant de pionier!” a ținut trei sesiuni de întrebări și răspunsuri după proiecțiile sale și s-a arătat plăcut impresionat de publicul din România: „Copiii din țara voastră sunt extrem de inteligenți și apreciez întrebările și curiozitatea lor.”

Citiţi şi: KINOdiseea – 10.000 de rezervări la filme

„Mă bucur că festivalul este făcut în special de tineri și că există un interes puternic al copiilor să participe la el. M-am plimbat la multe evenimente de gen, iar la KINOdiseea apreciez curățenia din sufletele oamenilor și ardoarea cu care s-a lucrat la această manifestare. Sunt recunoscător celor care au investit financiar în acest festival și vă asigur că va da rezultate”, a adăugat Vladimir Esinov.

Încântată de atmosfera de basm de la KINOdiseea, Katerina Spurova, producătorul filmului Fierarul din Woodham, prezentă la București alături de directorul de imagine și de doi copii protagoniști, a mărturisit: „Ne-am bucurat să vedem reacțiile copiilor. Au trecut de la frică la bucurie și au reacționat la momentele cheie din film. De asemenea, suntem recunoscători actorilor care au dublat pentru că au transpus rolurile foarte bine.”

KINOdiseea

Aflat la cea de-a cincea ediție, festivalul își propune ca an de an să îi încânte pe cei mici cu filme inspiraționale și educative și să pună o piatră de temelie educației audiovizuale în România. Se dorește crearea unei comunități de cinefili și încurajarea copiilor de a învăța prin intermediul filmului.

Ioana Sandu, copil protagonist în filmul Domnişoara Christina (regia Alex Maftei) şi membru al juriului, a spus: „Festivalul a fost o experiență unică. Nu m-am gândit că cineva ar putea ține cont de opiniile mele cinematografice și m-am bucurat că am putut fi de folos.”

Actorul Dan Bordeianu a prezentat galele KINOdiseea și a declarat despre inițiativă: „E minunat că se întâmplă asta în București și că cei mici pot viziona filme la care altfel nu au acces. Industria filmelor pentru copii ar trebui luată în seamă și în România. Sala este arhiplină, iar reacțiile pe măsură.”

Foto credit: KINOdiseea – International Children Film Festival

28
/05
/18

CRONICĂ DE FILM Prezentate în cadrul secțiunii 3X3 la TIFF, clasicele (și splendidele) filme maghiare „Adopțiune” (1975), de Márta Mészáros, și „Tatăl” (1966), de István Szabó, tratează, din perspective diferite, relația copii-părinți. Ambii cineaști sunt omagiați la Cluj cu câte un Premiu pentru întreaga carieră.

28
/05
/18

Câteva conversații despre o fată foarte înaltă este debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Theodor Olteanu și va avea premiera pe marile ecrane pe 22 iunie. Filmul are premiera mondială, zilele acestea, la Cluj, în cadrul celei de-a 17 ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, unde a fost selectat în competiția Zilelor Filmului Românesc.

27
/05
/18

CRONICĂ DE FILM Deși ușor de criticat pentru tratarea aparent părtinitoare, maniheistă (pro-Kiev și anti-rebeli), a conflictului din estul Ucrainei, „Donbass”, cel mai nou film de ficțiune regizat de Serghei Loznița, descrie naturalist un spațiu ca de sfârșit de lume, în care umanitatea e capabilă de cele mai mari grozăvii.

26
/05
/18

Actorul Morgan Freeman, premiat cu Oscar pentru rolul secundar din „Million Dollar Baby” (2004), a răspuns acuzaţiilor de hărţuire sexuală formulate de opt femei printr-o scrisoare în care afirmă că nu a creat niciodată un mediu de lucru nesigur şi că este „devastat” că viaţa lui riscă să fie distrusă într-o clipită.

26
/05
/18

Cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania a început, vineri seara, cu proiecția sold outa controversatului film israelianFoxtrot. Ploaia puternică s-a oprit chiar înainte ca filmul multi-premiatului regizor Samuel Maozsă fie proiectat, în premieră națională, pe cel mai mare ecran din țară, în prezența a 3000 de spectatori, la Gala de deschidere TIFF 2018.

26
/05
/18

CRONICĂ DE FILM Câștigător al Marelui Premiu al Juriului la Veneția și prezentat în premieră în România în deschiderea TIFF, „Foxtrot”, al doilea film al regizorului israelian Samuel Maoz, satirizează armata și denunță, sub forma unei comedii negre, absurditatea războiului, spre nemulțumirea autorităților politice și militare.

25
/05
/18

În a treia și ultima relatare post-Cannes, tânărul critic de film Victor Morozov scrie despre alte două titluri din Asia, de această dată din China: „Ash Is Purest White”, de Jia Zhang-ke, prezentat în Competiție, și „Long Day’s Journey Into Night”, de Bi Gan, inclus în secțiunea Un Certain Regard.

25
/05
/18

Angela Gheorghiu, celebră cântăreață de operă a timpului nostru, vine la Festivalul Internațional de Film  Transilvania, ca invitată de onoare a celei de-a 17-a ediții. Vineri, pe 1 iunie, de la ora 19:00, Opera Națională Română Cluj-Napoca va fi gazda unui eveniment unic, în cadrul căruia Angela Gheorghiu va interpreta cîteva arii în fața publicului clujean, acompaniată de pianistul Alexandru Petrovici. Momentul va fi urmatde proiecția filmului Tosca (r. Benoît Jacquot) în care soprana joacă rolul titular.

24
/05
/18

”Dovlatov”, cel mai nou film al lui Alexey German Jr. , filmul premiat cu două trofee la Berlin anul acesta: Ursul de argint pentru contribuție artistică și Premiul Berliner Morgenpost Reader’s Jury se lansează în cinematografele din România pe 15 iunie. Filmul va avea parte de două proiecții în avanpremieră la TIFF 2018, luni, 28 mai și duminică, 3 iunie.

24
/05
/18

Western american făcut de un francez şi filmat în România. Acum şi trailerul la "The Sisters Brothers" (Jake Gyllenhaal, Joaquin Phoenix, Rutger Hauer, John C. Reilly)

24
/05
/18

Pe durata Festivalului Internaţional de Film Transilvania (25 mai - 3 iunie), Ziarul Metropolis vă va ține la curent cu cele mai importante evenimente de la Cluj.

23
/05
/18

Tânărul critic de film Victor Morozov continuă relatările post-Cannes 2018 şi scrie despre cele mai noi filme, ambele în competiţie, realizate de doi autori importanţi: „Three Faces”, al iranianului Jafar Panahi, şi „The Wild Pear Tree”, al turcului Nuri Bilge Ceylan.

23
/05
/18

Lucasfilm revine cu o nouă poveste plină de aventură, care îi urmăreşte traiectoria lui Han Solo, unul dintre personajele emblematice din Universul Star Wars. Descoperim astfel cum se împrieteneşte cu Chewie şi în ce împrejurări îl întâlneşte pe Lando Calrissian, un împătimit al jocurilor de noroc. „Solo: O Poveste Star Wars” va fi disponibil în avanpremieră la cinema din seara datei de 24 mai, în format 3D, IMAX 3D, 4DX 3D şi Dolby Atmos, în varianta subtitratăşi dublată.

23
/05
/18

Trofeul competiției Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara va fi dedicat începând din acest an memoriei regretatului regizor Răzvan Georgescu. Odată cu ediția a cincea a festivalului, premiul pentru cel mai bun film va fi redenumit Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu”, în amintirea cunoscutului regizor de filme documentare.

22
/05
/18

CRONICĂ DE FILM „Touch Me Not”, controversatul și ambițiosul film care i-a adus regizoarei Adina Pintilie Ursul de Aur la Berlin, poate marca un moment de cotitură în cinema-ul românesc, prin ineditul temei (explorarea intimității și sexualității) și prin radicalitatea sa formală (amestecul de experiment, ficțiune și realitate).

22
/05
/18

Nu mai e cu noi Lucian Pintilie! Mă feresc să folosesc alt cuvânt, altă formulă. Zic doar „nu mai e cu noi Lucian Pintilie!”, pentru că nimic din exprimările comune n-ar fi compatibil cu cel care a fost reperul esențial, sine qua non, de la primul la cel mai recent „val” al cinematografiei românești.