„La Cenerentola”, basmul și în operă
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-cenerentola-basmul-si-in-opera/

Sâmbătă, 10 aprilie 2021, de la ora 18.30, Opera Braşov vă invită să vizionaţi online, în transmisiune directă, spectacolul cu opera bufă „La Cenerentola” de Gioachino Rossini.

Un articol de Liliana Matei|6 aprilie 2021

Opera a fost prezentată pentru prima dată la Roma în Teatro Valle, pe 25 ianuarie 1817. Inspirați  de celebra poveste a lui Charles Perrault, compozitorul și libretistul Jacopo Ferretti au creat o poveste muzicală ce îmbină deopotrivă lirismul, comedia și virtuozitatea vocală specific stilului rossinian.

Libretul a fost creat în 22 de zile, iar muzica în doar 24 de zile, acest mod rapid de a compune demonstrând, ca și  în opera „Bărbierul din Sevilla”, geniul și deosebita inventivitate muzicală a lui Rossini.

Prima reprezentație nu a avut mare succes la public. Rossini a avut răbdare, știind că vitalitatea partiturii va cuceri mai târziu ascultătorii. Rolurile fiind extreme de bine conturate păstrează,  în general, linia personajelor propuse de Perrault.

Mama vitregă și surorile au un puternic caracter comic, subliniat evident în scriitura muzicală. Ariile personajelor principale sunt ample, cu melodii inspirate, iar scenele de ansamblu ale finalurilor de act sunt deosebit de complexe, dar fermecătoare totodată, create în binecunoscutul  stil rossinian.

Distribuția:

Angelina – Asineta Răducan

Don Ramiro – Liviu Iftene

Dandini – Valentin Marele

Don Magnifico – Dan Popescu

Clorinda – Valentina Mărgăraș

Tisbe – Sonia Hazarian

Alidoro – Marian Rește

Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată de Carmen Dobrescu. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Asistent regie: Lăcrămioara Schuller. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Silvia Papadopoulos.

Spectacolul va fi transmis, online, în direct, pe pagina de Facebook a Operei Brașov și pe canalul oficial de YouTube și va putea fi urmărit gratuit! De asemenea, spectacolul beneficiază de subtitrare în limba română.

 

 

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

18
/09
/23

Turneul de concerte silențioase, ascultate în căști, al trupei de rock alternativ EYEDROPS va ajunge la ultima prestație din acest an, pe 20 septembrie, la Kraft Market, București.