A treia ediție a Buzău International Arts Festival s-a încheiat
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-treia-editie-a-buzau-international-arts-festival-s-a-incheiat/

Buzău International Arts Festival şi-a derulat cea de-a treia ediţie pe parcursul unei luni, în oraşul Buzău şi a oferit buzoienilor ocazii nenumărate de a se bucura de cultură şi artă.

Un articol de Petre Ivan|19 septembrie 2023

Câteva zeci de mii de participanți s-au bucurat de concerte cu trupe foarte apreciate, spectacole de teatru independent și peste o sută de filme, multe dintre ele fiind prezentate în premieră. De asemenea, festivalul a inclus evenimente dedicate copiilor, evenimente stradale, lansări de carte, întâlniri cu vedete și altele. La BIAF 2023 au participat nu doar locuitorii orașului Buzău, ci și spectatori din orașe și județe învecinate.

Festivalul a inclus și edițiile cu numărul opt ale Festivalului Internațional de Film Buzău – BUZZ IFF și Festivalului Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B, care au adus pe scena buzoiană filme și spectacole de teatru din diverse țări europene.

Buzău International Arts Festival s-a desfășurat între 20 august și 17 septembrie și a oferit publicului o varietate de manifestări culturale și de artă, de la teatru și film, la carte, muzică și artă plastică. Vizita actorului Armand Assante, o premieră-eveniment pentru Buzău, lansarea de carte a dramaturgului Matei Vișniec, concertul de jazz al celebrei muziciene israeliene Daphna Levy, vizita impresarei Isabella Gullo și a muzicianului italian Roberto Fia, cele peste o sută de proiecții de filme, spectacolele de teatru, evenimentele pentru copii, concertele trupelor White Mahala, Partizan și Compact – pe scurt, cele aproape 200 de evenimente i-au ținut pe spectatorii buzoieni, și nu numai, aproape de BIAF, în fiecare zi, timp de o lună,” au declarat organizatorii BIAF.

Cinematografele în aer liber din Parcul Crâng și Amfiteatrul Tineretului au găzduit proiecții de filme pentru toate gusturile, inclusiv filme de artă, la care publicul a avut oportunitatea de a dialoga cu regizori și actori celebri. Nenumărate premiere ale celor mai importante filme ale momentului, românești sau producții străine, au strâns mii de spectatori, de toate vârstele, în locațiile de proiecție.

Teatrul independent a adus spectatorilor o selecție bogată de montări care au atras publicul într-o experiență unică, inclusiv la două spectacole în aer liber. Pe scenă au urcat actori consacrați, precum și tineri talentați, care au impresionat prin interpretările lor.

Arta plastică a avut și ea locul ei la BIAF 2023, cu expoziții de pictură, fotografie și sculptură. Actorul și artistul plastic Cristi Martin, unul dintre directorii festivalului, a expus lucrări cu subiecte ce i-au marcat evoluția spirituală, una dintre ele fiind chiar oferită cadou actorului Armand Assante, fotograful și regizorul Theodor Tudose, de asemenea co-organizator al BIAF, a expus fotografie de concert și a curatoriat o expoziție unică de fotografii ale celor mai importanți fotojurnaliști din România, printre care s-au numărat Vadim Ghirda și Octav Ganea, artista suceveană Luana Popa a expus lucrări-poem desenate pe foi de carte, psihologul Daniela Tordoi a reflectat psihologia în artă, artistul râmnicean Răzvan Ghiță a expus sculpturi în metal.

Adolescenții buzoieni au participat la două workshop-uri speciale: unul de tehnici de improvizație, susținut de actorul Cristi Martin, și unul de actorie în fața camerei, susținut de regizoarea grecoaică Georgia Tzangaraki.

La Buzău au venit, pentru a participa la BIAF 2023, celebrități din lumea artei și a culturii: Bogdan Farcaș, Tudor Giurgiu, Alexandru Solomon, Andrei Boncea, Georgia Tsangaraki, Haris Germanidis, Irina Margareta Nistor, Adrian Păduraru, Vlad Vâlciu, Anca Sigartău, Gelu Nițu, Ada Navrot, Ioana Abur, Eduard Adam, Stefan Velniciuc și mulți mulți alții.

Publicul BIAF s-a bucurat de prezența la Buzău a lui Armand Assante, care s-a întâlnit cu cinefilii în Piața Dacia unde s-a proiectat filmul California Dreamin – Nesfârșit, după care a participat la sesiunea de întrebări și răspunsuri, cu publicul, alături de Irina Margareta Nistor.

Buzău International Arts Festival s-a încheiat pe 17 septembrie, cu un concert extraordinar al trupei Compact, alături de care publicul a cântat și a dansat pe melodiile devenite simbol al rock-ului românesc.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.