La despărţirea de Marin Moraru
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-despartirea-de-marin-moraru/

„Nu există cuvinte…a plecat un actor şi un Om de Geniu! Marin Moraru. Dumnezeu să-l odihnească. Marinuş..” – Oana Pellea. Sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului Marin Moraru va fi depus luni seară la Biserica Colţea din Capitală. Înmormântarea artistului va avea loc miercuri, în jurul orelor prânzului, la Cimitirul Belu, pe Aleea Artiştilor.

Un articol de Petre Ivan|22 august 2016

Marți, la ora 11,00, sicriul cu trupul neînsuflețit al actorului va fi depus la Sala Mare a Teatrului Național din București, unde prietenii şi cei care l-au îndrăgit îi pot aduce un ultim omagiu lui Marin Moraru.

Actorii şi prietenii, despre Marin Moraru

„O să mi-l amintesc ca pe un mare actor, cel mai mare actor pe care l-am avut în ultima perioadă. Era un actor uriaș și pot să mai spun că pleacă fără urmași, adică (…) este unic și irepetabil. Nu poate fi nimeni ca Marinuș. Am avut cinstea, onoarea, bucuria să joc cu el în câteva seriale de televiziune la postul Acasă (…) Era un om de o căldură și de o cumsecădenie rar întâlnite. Nici nu mai găsești așa ceva. Mi-aduc aminte că a fost foarte marcat când a murit Dinică și tăcând așa la un moment dat a zis ‘Ce vrei, dragă? Viața merge înainte’. Așa zic și eu acum: ‘Viața merge înainte'” – Florin Zamfirescu.

Nu există cuvinte…a plecat un actor și un Om de Geniu! Marin Moraru. Dumnezeu să-l odihnească. Marinuș… –  Oana Pellea

„Mor în ultimul timp mari personalități artistice ale țării. Au murit de curând Adrian Enescu, un mare compozitor, maestrul Beligan, mi-a murit și un

Oana Pellea, una dintre cele mai bune prietene ale lui Marin Moraru

Oana Pellea, una dintre cele mai bune prietene ale lui Marin Moraru

coleg de promoție de la Târgu-Mureș, Mihai Gingulescu (…) Și iată că a dispărut și Marinuș, un actor excepțional, de o discreție și de o delicatețe extraordinare. Forma un cuplu cu soția lui de invidiat și de respectat, oameni care și-au dedicat toată viața artei și teatrului. Mă refer mai ales Marinuș, care niciodată n-a încercat să iasă în față, fiind unul dintre cei mai mari actori ai noștri. Regret din tot sufletul dispariția lui” – Alexandru Arșinel.

Sunt încă sub imperiul unei profunde dureri pentru că știam de tot, de boală, pentru că, dincolo de scenă, noi am fost foarte prieteni, mai ales în ultimii 20 de ani. Am jucat împreună, am făcut călătorii împreună, revelioane, ne-am distrat, am glumit. Vestea bolii lui a fost un trăsnet pentru mine. –  Florina Cercel.

„Ca orice foarte mare artist, Marin Moraru s-a stins cu discreție. A lăsat în urmă roluri devenite legendare, o mimică de scenă unică, un univers de personaje pe care îl păstrăm și îl vom păstra întotdeauna în cea mai luminoasă parte a memoriei noastre afective. Marii artiști trăiesc ca să ne învețe și pe noi cum să trăim mai frumos” – Corina Șuteu, ministrul Culturii

Dumnezeu ne lasă tot mai săraci. A mai dispărut un mare artist, un mare actor, un prieten, un camarad, un om cu un suflet foarte larg. Dumnezeu să-l ierte! – Ion Besoiu.

Foto: Marin Moraru, Oana Pellea– clvfilm, facebook

28
/09
/14

Festivalul de film documentar Docuart Fest începe  pe 1 octombrie, ora 17:00, când publicul este invitat să vadă  realitatea surprinsă și văzută de studenții UNATC, în trei dintre cele mai premiate documentare ale lor.

26
/09
/14

Cinci filme intense regizate de cineaste sau axate pe personaje feminine puternice vin în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie), la Cinema Patria, Cinema Studio și Elvira Popescu. Două dintre ele au obținut premii importante la Cannes: Le Meraviglie a câștigat Marele Premiu, iar Party Girl – Camera d’Or.

25
/09
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Dolce far niente” (1998) este cel mai puţin cunoscut film al lui Nae Caranfil, nedreptăţit de lipsa unei distribuţii în România. Însă complexitatea construcţiei şi amestecul de umor caranfilian şi dramă de epocă în stil italian îl recomandă ca unul dintre cele mai reuşite filme ale regizorului.

25
/09
/14

La cea de-a noua ediţie a festivalului Anim’est, ce va avea loc între 3 şi 12 octombrie, animaţia e colorată în accente regale: şcoala invitată oficial la Bucureşti este Royal College of Art, din Londra, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de arte şi design din lume.

24
/09
/14

Jurnaliști puși în situații extreme, soldați reîntorși din Afghanistan, efectul misiunii NASA pe Lună asupra unei comunități de provincie, un fost cercetător devenit gangster, femei la putere versus bărbații la îndeletniciri domestice, un profesor de engleză pornit în căutarea lui John Lennon sunt doar câteva dintre personajele celei mai importante secțiuni, Competiția Internațională, a celei de-a VI-a ediții a Comedy Cluj.

24
/09
/14

Planşa, Productia independenta DaKINO Production si DIUD Film, surprinde o poveste de iubire autentică, trăită în cel mai uman mod cu putinţă, de îndragostiţii pasionaţi de scrimă.”Planşa” a surprins publicul cu o redare unică a artei de a face scrima, un sport al minţii şi al trupului, al controlului şi al anticipării exacte a intenţiilor adversarului.

22
/09
/14

Premiul Publicului celei de-a noua ediţii Anim’est (3 şi 12 octombrie) îi va reveni unuia dintre cele 37 de scurtmetraje de animaţie proiectate în cadrul secţiunii speciale Animash - în afara categoriilor competiţionale ale festivalului - o serie de filme de animaţie selectate ţi premiate la festivaluri internaţionale de renume.

22
/09
/14

“Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, va deschide cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj (10-19 Octombrie). Evenimentul va avea loc vineri, 10 octombrie, de la ora 19:00 când la Cinema Florin Piersic, psihiatrul londonez Hector va da startul distracției și filmelor bune.

22
/09
/14

Proiectul "Fotografie în versuri și muzică" înseamnă ilustrarea unei poezii atât prin imagini, cât și prin pasaje muzicale originale, care să reflecte tema creației literare atât vizual, cât și auditiv.

21
/09
/14

Ţara s-a umplut de festivaluri de film şi de proiecţii în spaţii „alternative”. Dacă locuieşti în Bucureşti, primăvara şi toamna ai la dispoziţie aproape săptămânal câte un festival, o retrospectivă sau un ciclu de filme. Oferta este uneori copleşitoare. Şi ce e rău în asta?

19
/09
/14

Începând cu primul weekend din octombrie, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est deschide, la cea de-a noua ediţie, împreună cu cei de la Calup, porţile unei noi locaţii-gazdă: o frumoasă casă istorică ridicată în anii’40 la numărul 46, pe strada Jean Louis Calderon, devine Re:Animation Hub.