La intersecția dintre pictură, sculptură și performance art
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-intersectia-dintre-pictura-sculptura-si-performance-art/

Duo show-ul „Stare de graţie. Betuker / Gaspar” deschide programul curatorial al Galeriei Sector 1 în 2020.

Un articol de Liliana Matei|24 ianuarie 2020

Galeria Sector 1 deschide programul curatorial al anului 2020 cu duo show-ul „Stare de grație. Betuker / Gaspar” al artiștilor Istvan Betuker, pictor, și Szilard Gaspar, sculptor, performance artist și boxer profesionist. Concepută ca o conversație între medii, expoziția își propune să dezvăluie ceva din intimitatea creativă a celor doi artiști aflați pentru prima dată într-un dialog exclusiv.

Vernisajul va avea loc în prezența lui Istvan Betuker și a lui Szilard Gaspar, alături de curatorul Bogdan Iacob, în 30 ianuarie, de la ora 18:30 și va include un performance programat pentru ora 19:30. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 31 ianuarie – 07 martie 2020.

Artistul Szilard Gaspar va fi asistat de Nicu Chiorean, boxer profesionist, la performance-ul Human Punch bag, ce va putea fi urmărit doar cu ocazia vernisajului din 30 ianuarie. Momentul va fi acompaniat de muzicianul Ionuț Postolache (percuție). Performance-ul este programat pentru ora 19:30, iar vernisajul va începe cu o oră mai devreme, la 18:30.

„Starea de grație poate fi descrisă ca o stare mentală similară transei”, spune Bogdan Iacob, curatorul expoziției Stare de grație. Betuker / Gaspar, „o stare a cuiva care este pe deplin imersat în activitatea pe care o desfășoară la un moment dat, de care este preocupat în așa măsură încât tot restul realității iese din câmpul său perceptiv. E o stare ce presupune angajare energică și concentrată într-o activitate pe care o simte ca fiind esențială și plină de sens, o dispoziție sufletească în care persoana implicată ajunge să se bucure, să se adâncească în ceea ce face până la pierderea temporară a noțiunii timpului, dar și a interesului pentru orice altceva.

„Stare de grație. Betuker / Gaspar” aduce împreună doi artiști pentru care a crea în maniere care presupun completă imersare în proces este esențial, deși abordările lor particulare sunt radical diferite: dacă Betuker Istvan își înrădăcinează arta într-o concentrată și personală utilizare a mediului picturii, Gaspar Szilard se folosește de experiența sa de boxer pentru a dinamiza utilizarea materialelor sculpturale. Se găsesc în expoziție medii artistice diverse, de la pictură la sculptură, de la fotografie la performance, în toate fiind întrupată artă care pare, înșelător, făcută fără mare efort și lipsită de sofisticare.

Sunt prezente teme artistice nepretențioase și genuri tradiționale, acompaniate de acțiuni simple, care însă conferă un dinamism aparte unor materiale clasice. O anumită spectaculozitate implauzibilă a simplității este ceea ce oferă în primul rând această alăturare artistică, dar și o reamintire că simplitatea, atunci când e vorba de arta bună (ca și de sport sau de meșteșug), este născută din rafinament  și că eleganța ei nu are nevoie să fie complicată, pentru a fi apreciată”, a declarat Bogdan Iacob.

27
/03
/18

În fiecare an, în 27 martie sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului. Anul acesta, Centrul de Cultură Arcuș împreună cu Teatrul Andrei Mureșanu, în parteneriat cu proiectul artistic Romanian Actors by Simion Buia, vizibil pe www.romanianactors.com, organizează o expoziție unică de fotografie.

21
/03
/18

14 tineri animatori din România și Republica Moldova au realizat animațiile pentru un scurtmetraj documentar despre Street art-ul bucureștean în cadrul celei de-a zecea ediții ale atelierului intensiv de animație Animation Worksheep, organizat de festivalul Anim’est. Clipurile animate vor fi proiectate sâmbătă, 24 martie, în cadrul petrecerii de închidere a ediției aniversare, ce va avea loc la Club Control. Documentarul integral va fi lansat în cadrul  celei de-a treisprezecea ediții ale festivalului Anim’est, toamna aceasta.

21
/03
/18

Ajunsă anul acesta la cea de-a 14-a ediție, Noaptea Muzeelor, organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, se va desfășura pe 19 mai. Un eveniment cultural de amploare dedicat circuitului muzeal și evenimentelor conexe, Noaptea Muzeelor invită publicul să descopere și anul acesta oferta culturală a muzeelor, a organizațiilor culturale, a asociațiilor și a galeriilor de artă din București și din țară.

18
/03
/18

Sărbătorile Pascale și luna aprilie aduc motivație, soare, energie pozitivă, dăruire, ținute colorate și vesele, planuri pentru vacanță şi cȃte şi mai cȃte. La Bounty Fair #33, Ediția de Florii și Paști, vei găsi un tȃrg care reuneşte aproximativ 60 de artişti romȃni și creații lucrate manual, cu design propriu.

13
/03
/18

Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Federația Comunităților Evreiești din România, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (CNR UNESCO), Federația Europeană a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO (FEACCU) organizează expoziția „Dăruire”, la un an de la dispariția unuia dintre cele mai importante nume ale artei contemporane - pictoriţa şi graficiana Alma Redlinger.

08
/03
/18

Cea de-a cincea ediție Art Safari București va avea loc în această primăvară, între 11 și 20 mai, în Piața George Enescu din București. Evenimentul va fi conceput sub forma unui muzeu temporar, care va găzdui, drept principale focusuri, o expoziție de artă contemporană organizată de Hervé Mikaeloff (curatorul Louis Vuitton Foundation din Paris) și o expoziție dedicată artei românești importante, curatoriată de Alina Șerban.