La Sylphide, în coregrafia lui Johan Kobborg, a reprezentat un nou început
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-sylphide-in-coregrafia-lui-johan-kobborg-a-reprezentat-un-nou-inceput/

Unul dintre cele mai vechi şi importante balete din lume, La Sylphide, a avut premiera naţională în 7 decembrie, la Opera Naţională Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|10 decembrie 2013

Unul dintre cele mai vechi şi importante balete din lume, „La Sylphide“, a avut premiera naţională în 7 decembrie, la Opera Naţională Bucureşti.

Evenimentul a deschis seria invitaţilor de talie mondială ai acestei stagiuni, instituţia aducând în faţa publicului din România nume consacrate ale baletului mondial: Johan Kobborg, aflat la Bucureşti în calitate de coregraf invitat, precum şi prim-soliştii de renume internaţional Alina Cojocaru şi Steven McRae. În 2014, spectacolul „La Sylphide va avea loc în 16 ianuarie, 12 februarie, 30 martie, 15 mai, 22 iunie.

„La Sylphide a intrat în repertoriul Operei Naţionale Bucureşti, un balet mult aşteptat în România, dar şi un spectacol-cheie în noua viziune artistică a instituţiei, o producţie care inaugurează o serie de spectacole importante, ce poartă semnătura unora dintre cei mai apreciaţi regizori, coregrafi, scenografi ai momentului la nivel mondial’’, a declarat Directorul General al Operei Naţionale Bucureşti, Răzvan Ioan Dincă.

„Mai mult, dincolo de însemnătatea sa artistică intrinsecă, La Sylphide reprezintă şi un nou început, o promisiune a nivelului la care instituţia doreşte să se poziţioneze de acum înainte. Rigoletto, în regia lui Stephen Barlow, unul dintre cei mai mari regizori de operă din lume, ce va avea premiera la Bucureşti în luna februarie 2014, este următorul pas în această direcţie’’.

Biletele au fost epuizate cu două săptămâni înainte de spectacol, iar în seara premierei s-au vândut 100 de bilete fără loc.

Coregraful Johan Kobborg – de la coregrafia spectacolului La Sylphide, la coordonarea baletului 

La evenimentul festiv de după premiera baletului La Sylphide, primul spectacol semnat de Johan Kobborg la Opera Naţională Bucureşti, Directorul General Răzvan Ioan Dincă a declarat că din luna ianuarie 2014 va exista un compartiment special de balet, ce va purta denumirea de Baletul Naţional Român.

„Avem o misiune, aceea de a face ca valorile internaţionale să înţeleagă că Opera Naţională Bucureşti este o casă primitoare. Începând din 9 ianurie 2014, ONB va avea un compartiment special de balet, care se va ocupa cu realizarea de spectacole profesioniste. Cel care va conduce Baletul Naţional Român va fi coregraful Johan Kobborg’’, a declarat Răzvan Ioan Dincă.

 La Sylphide

Răzvan Ioan Dincă, directorul ONB

„Sunt onorat să am oportunitatea de a continua frumoasa experienţă pe care am avut-o până acum şi să dezvolt ce am construit (…) De-abia aştept să încep această aventură. Nu va fi aventura mea, nici aventura voastră, ci va fi aventura noastră’’, a spus Johan Kobborg.

Johan Kobborg a fost prim-solist al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra şi este invitat al celor mai importante companii din lume.

În ultimii ani, Johan Kobborg s-a remarcat în paralel şi în calitate de coregraf, lucrările sale fiind prezentate de Baletul Regal din Londra, Baletul Teatrului Balşoi din Moscova, Baletul Regal din Noua Zeelandă etc. În anul 2009, spectacolul său La Sylphide de la Teatrul Balşoi a fost nominalizat la Premiul „Masca de Aur”, la Moscova, pentru cel mai bun spectacol al anului.

Foto credit: ONB, La Sylphide

23
/05
/14

Marţi, 27 mai, ora 14.00 va avea loc lansarea CD-ului de autor „Actorii cântă” la Magazinul Muzica din Calea Victoriei nr. 41. Un dar al doamnei Margareta Pâslaru şi al unor actori sufletişti pentru Campania Naţională „Artiştii pentru Artişti” şi UNITER.

20
/05
/14

Ovidiu Chihaia compune muzică de la vârsta de 16 ani, de când s-a apucat să studieze chitara, instrumentul preferat al liceenilor din toate timpurile. A cântat în multe trupe de punk, iar din 2008 a început să compună muzică pentru spectacole de teatru multimedia: „C'est pas une chanson d'amour“, „Pescarul și sufletul său“ și „Pescărușul. Ultimul Act“.

19
/05
/14

Angela Gheorghiu va apărea pe coperta numărului din iunie al prestigioasei reviste britanice Gramophone, fiind inclusă în rândul celor 25 de personalităţi mondiale care au avut un rol decisiv în promovarea şi dezvoltarea muzicii clasice pe plan internaţional, relatează biroul de presă al sopranei.

19
/05
/14

În prag de vacanţă, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la o incursiune în atmosfera plină de farmec a Italiei, graţie Simfoniei nr. 4 - „Italiana”, lucrare semnată de Felix Mendelssohn / vineri, 23 mai (19.00), la Sala Radio

15
/05
/14

Miercuri, 21 mai (19.00), la Sala Radio vă veţi întâlni cu Big Band-ul Radio, ansamblul creat în 1949, dirijat de-a lungul timpului de mari artişti ca Sile Dinicu, Cornel Popescu, Ion Cristinoiu şi Ionel Tudor. Amfitrionul serii va fi Florian Lungu.

14
/05
/14

În Univers, orice organism crește necontenit pînă apare anticorpul său. Totul apare dintr-o nevoie și cu un rost, nimic nu este întâmplător. E frumos să te poți considera muzician, artist, mai ales de jazz, de blues, de rock sau de world music… Da, prin așa ceva devii interesant pentru toți ceilalți. Ești diferit și te simți mai special. Așa și este, suntem diferiți, prin frazare, prin aspirații, talent, disponibilitate și asumarea pumnului primit tocmai de la cei pentru care ne dăruim și jucăm acest rol.

14
/05
/14

În ultima zi a acestei luni, sâmbătă 31 mai, pe scena Ateneului Român, maestrul Gheorghe Zamfir va fi sărbătorit în cadrul galei aniversare Zamfir – 50 de ani pe scenă. Spectacolul aniversar va aduce la Ateneul Român 150 de artişti, printre aceştia numărându-se actorul Dan Puric, violonistul Eugen Sârbu, interpretul Grigore Leşe, taragonsitul Dumitru Fărcaş, […]

13
/05
/14

A.G.Weinberger, cea mai puternică şi mai complexă personalitate a bluesului din România, propus pentru nominalizare la şapte categorii la premiile Grammy în 2006, fiind supranumit şi Mr. Blues al României, vă aşteaptă sâmbătă, 17 mai, de la ora 20.00, la „Teatrelli, theatre, jazz and more“ (P-ţa A. LahovarI nr 7), la un recital extraordinar, o nouă selecţie de piese în care compoziţiile originale îşi fac loc printre temele muzicale ce aparţin anilor ’20 – ‘60 şi până astăzi...