La Sylphide şi Rigoletto – noile premiere de la Opera Națională
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-sylphide-si-rigoletto-noile-premiere-de-la-opera-nationala/

Noua stagiune a Operei Naţionale Bucureşti se anunţă mai mult decât generoasă pentru public, cu spectacole precum La Sylphide şi Rigoletto.

Un articol de Andrada Văsii|7 octombrie 2013

Noua stagiune a Operei Naţionale Bucureşti se anunţă mai mult decât generoasă pentru public, cu spectacole precum La Sylphide și Rigoletto.

Astfel, pe lângă titlurile deja intrate în repertoriu, iubitorii de operă şi balet vor avea parte de premiere, invitaţi de marcă, evenimente speciale, concerte şi recitaluri, aniversări ale unor mari cântăreţi şi ale unor compozitori celebri, lansări de carte, întâlniri şi dezbateri, proiecte educaţionale etc.

Răzvan Ioan Dincă, directorul General al Operei Naţionale Bucureşti,  a spus că deschiderea stagiunii este un nou început, dar, în acelaşi timp, o dovadă a perenităţii teatrului liric. „Pregătim noua haină a Operei pe dinăuntru şi pe dinafară. Deşi pentru o  perioadă de timp clădirea teatrului se va afla în reconstrucţie, pe scenă calitatea artistică a multor spectacole va putea fi comparată cu cea din marile teatre din lume.”

Printre artiştii celebri care vor păşi pe scenă în această nouă stagiune se numără regizorul britanic Stephen Barlow, coregraful Johan Kobborg, tenorul Marcello Giordani.

La Sylphide – un spectacol de marcă

În luna decembrie, coregraful Johan Kobborg, prim-solist al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden (Londra), partenerul celebrei balerine de origine română Alina Cojocaru, va pune în scenă baletul „La Sylphide”, pe muzica lui Herman Severin Løvenskiold.

Tot în luna cadourilor, alături de La Sylphide, Opera Naţională Bucureşti va marca semicentenarul Paul Constantinescu şi va readuce pe scenă după mai mulţi ani de pauză opera „Faust” de Charles Gounod, în regia regretatului maestru Alexandru Tocilescu.

La Sylphide

Johan Kobborg va pune în scenă baletul La Sylphide

Marea surpriză a anului 2014 o reprezintă premiera operei „Rigoletto”, în regia lui Stephen Barlow, unul dintre cei mai mari regizori de operă din lume, şi scenografia lui Yannis Thavoris.

Urmează revenirea în repertoriu a baletului „Femei” în coregrafia lui Gheorghe Iancu, sărbătorirea inaugurării clădirii Operei prin organizarea celei ditâi ediţii a Balului Operei (fragmente din opera „Dama de pică” de Piotr Ilici Ceaikovski, primul spectacol prezentat în actuala clădire), premiera operei „Tosca” de Giacomo Puccini, cu participarea tenorului Marcello Giordani (unul dintre soliştii invitaţi frecvent pe scena Metropolitan Opera din New York), şi, în luna iunie, cea de-a doua ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opéra”.

Nu sunt uitaţi nici micii spectatori. O altă surpriză alături de La Sylphide este revenirea baletului „Cenuşăreasa” de Serghei Prokofiev, în coregrafia lui Mihai Babuşka, şi a operei pentru copii „Motanul încălţat” de Cornel Trăilescu, precum şi de numeroase ateliere tematice, cursuri şi alte activităţi interactive special concepute pentru aceştia.

Info:

Biletele vor putea fi achiziţionate direct de la Casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti, de luni până duminică, între orele 9.00-13.00 şi 15.00-19.00, precum şi online.

Foto credit: Opera Națională București, Oana Radu Turcu, stagiune cu spectacolul La Sylphide

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.