„Lemn”, filmul care vorbește despre tăierile ilegale de păduri și comerțul cu lemn, în premieră națională la TIFF 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/lemn-filmul-care-vorbeste-despre-taierile-ilegale-de-paduri-si-comertul-cu-lemn-in-premiera-nationala-la-tiff-2020/

„Lemn”, documentarul semnat de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst şi Ebba Sinzinger despre lemnul care dispare constant din păduri şi despre oamenii care trăiesc din comerţul cu lemn, va avea premiera naţională în cadrul celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 iulie – 9 august).

Un articol de Liliana Matei|29 iulie 2020

Proiecțiile în aer liber vor avea loc pe 6 august, ora 21.30 la Iulius Parc Open Air și pe 7 august la Arkhai Sculpture Park, Vlaha, începând cu ora 21.30.

Filmul urmărește investigațiile desfășurate în România, Peru, Rusia și China de Alexander Von Bismarck, stră-strănepot al cancelarului Bismark și fost membru în Marina Americană, activist și șef al Environmental Investigation Agency din Washington DC, care reușește să urmărească, sub acoperire, mașinațiunile comerțului internațional cu lemn. Scopul lui principal este acela de a promova o schimbare în conștiința societății politice și civile, ajutând la crearea un nou cod de conduită pentru economia globală și consumatorii din lumea întreagă. „Lemn” vorbește despre corupție, politică și indiferența autorităților, dar și despre așa-zisele sisteme de control și felul în care aceste sisteme pot preveni situații în care interesele unor indivizi devin mai importante decât interesul comunității.

România este una dintre țările cu cele mai mari rezerve forestiere. În ultimii 20 de ani, acestea au fost substanțial reduse, fără nicio reacție din partea autorităților. Țara noastră nu este, însă, un caz izolat. Pentru regizoarele și producătoarele Monica Lăzurean-Gorgan, Ebba Sinzinger și Michaela Kirst, acest subiect a dus la o colaborare specială: realizarea unui film care și-a propus să facă lumină asupra investigațiilor importante ale activiștilor. Regizoarea și producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan a semnalat în urmă cu aproximativ șapte ani ONG-ului american Environmental Investigation Agency (EIA) problema tăierilor ilegale de lemn din România. Insistența ei l-a adus în România pe Alexander von Bismarck, directorul EIA. Monica a participat activ, timp de mai mulți ani, la documentarea activiștilor de mediu de la EIA în România, filmând alături de echipele din Austria și Germania.

„Mi-am dorit să înțeleg și să documentez o muncă importantă, aceea a luptei împotriva tăierilor abuzive și ilegale de lemn. Numeroase afaceri locale legale au dat faliment în încercarea de a ține pasul cu companiile străine care au venit în România. O mulțime de activiști au tras semnale de alarmă asupra comerțului ilegal cu lemn. Prin intermediul acestui proiect documentar, Alexander von Bismarck a venit prima dată în România și de atunci echipa lui luptă împotriva tăierilor abuzive sau ilegale de la noi din țară. După realizarea acestui film s-au schimbat multe lucruri. Spre exemplu, Bogdan Micu, unul dintre activiștii din film, a făcut consultanță pentru Ministerul Mediului și a contribuit activ la realizarea unui sistem de monitorizare a traseului masei lemnoase.”, menționează Monica Lăzurean-Gorgan, co-regizoarea și unul din producătorii filmului.

Monica Lăzurean-Gorgan (România) este producătoare și regizoare de film. A regizat documentarele de lungmetraj „Dacii liberi” (2018), „Doar o răsuflare” (2016) și „Votul meu” (2011). Monica a produs, co-produs sau a fost producător delegat pentru mai multe lungmetraje de ficțiune și documentare care au fost selectate și premiate la Sundance, Berlinale, Locarno etc („Acasă”, „Doar o răsuflare”, „Chuck Norris vs. Communism”, „Domestic”, „Colivia”, „Timebox”).

„Doar o răsuflare”, documentar de lungmetraj în regia Monicăi Lăzurean-Gorgan, a fost premiat la Sarajevo IFF în 2016 cu Premiul pentru cel mai bun film documentar. De asemenea, pentru acest film a primit premiul Gopo pentru Cel mai bun film documentar românesc în 2017, premiul pentru Cel mai bun film documentar la LET’S CEE Film Festival din Austria în 2017 și premiul pentru Cel mai bun film documentar românesc în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar ASTRA de la Sibiu în 2016.

Michaela Kirst (Germania) este regizoare și producătoare. A regizat documentarul „Brown Babies” (2011) și este co-regizor al filmelor „Champions of the Drum and Bell” (2014) și „Jesus, I Love You” (2008). În prezent, lucrează frecvent cu televiziuni precum ARTE și ZDF.

Ebba Sinzinger (Austria) este producătoare și regizoare. A semnat regia filmelor „Daydream Nation” (2000), „Chargaff” (1996) și este producător al documentarelor „Refugee Lullaby” (2019) și „The Forgotten Space” (2010).

31
/07
/23

București, 27 iulie 2023 - Bucharest International Film Festival (BIFF) revine în capitala României pentru a XIX-a ediție care se va desfășura anul aceasta în perioada 15-22 septembrie, aducând în prim plan unele dintre cele mai captivante și inspirate filme din întreaga lume.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.