Les Films de Cannes a Bucarest. Ziua de Aur și filme de Caranfil, Jude & Adrian Sitaru
https://www.ziarulmetropolis.ro/les-films-de-cannes-a-bucarest-ziua-de-aur-si-filme-de-caranfil-jude-adrian-sitaru/

Ziua de Aur, un maraton unic cu filmele care au câştigat trofeele Palme d’Or, Leul de Aur şi Ursul de Aur, precum şi premierele unor filme româneşti de Nae Caranfil, Radu Jude, Adrian Sitaru sau Igor Cobileanski, vor fi prezentate între 14 şi 23 octombrie la Les Films de Cannes a Bucarest.

Un articol de Petre Ivan|7 octombrie 2016

Filmele care și-au adjudecat cele mai importante trei trofee ale anului în marile festivaluri internaționale vor putea fi văzute, în cadrul unui maraton, la Ziua de Aur, pe 15 octombrie, la Cinema Pro.

Maratonul începe la 13,30 cu „The Woman Who Left”, noul film al regizorului Lav Diaz, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneția, urmat de „Fire at Sea”, regia de Gianfranco Rosi, documentar distins cu Ursul de Aur la Berlin, și de „I Daniel Blake”, film laureat cu Palme d’Or, proiectat în premieră în România.

Potrivit organizatorilor, încasările obține din biletele pentru pelicula „I Daniel Blake” vor fi donate campaniei „Auzul e un dar, nu-l ignora!”, o inițiativă a Televiziunii Române și a Radio România, în parteneriat cu Asociația Audiologilor din România și cu Societatea Română de Otorinolaringologie Pediatrică, prin care maternitățile din România vor fi dotate cu aparatura necesară screening-ului auditiv.

La ediția de anul acesta a Les Films de Cannes a Bucarest, noile producții semnate de Nae Caranfil, Radu Jude, Adrian Sitaru sau Igor Cobileanski vor putea fi vizionate pentru prima dată în Capitală, la Cinema Muzeul Țăranului, în prezența echipelor.

Comedia lui Nae Caranfil „6,9 pe scara Richter” va rula vineri, 21 octombrie, de la 21,00, în prezența regizorului. Filmul va fi lansat anul viitor în cinematografe.

Cu o lună înaintea premierei oficiale va fi prezentat și „Inimi cicatrizate”, în regia lui Radu Jude, o adaptare liberă după opera lui Max Blecher, recompensată cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Locarno.

Cinefilii au ocazia să vadă primii și „Fixeur”, al lui Adrian Sitaru, proiectat de curând la cel mai mare festival din America de Nord, Toronto IFF, precum și la Tokyo IFF.

În avanpremieră va rula și „Afacerea Est”, regizat de Igor Cobileanski, precum și „Anișoara”, filmul Anei Felicia Scutelnicu (Panihida), care a cucerit recent publicul și presa la Festivalul de la San Sebastian, în competiția New Directors, și la Filmfest Munchen.

Monica Lăzurean-Gorgan își va prezenta în avanpremieră — cu intrare liberă — „Doar o răsuflare”, desemnat Cel mai bun documentar la Festivalul de la Sarajevo în această vară.

Dintre filmele toamnei, spectatorii vor putea urmări „Două lozuri” (r. Paul Negoescu), dar și cele trei producții românești care au fost proiectate la Cannes 2016: „Sieranevada” (r. Cristi Puiu), „Câini” (r. Bogdan Mirică), distins cu Premiul criticii — FIPRESCI în Un Certain Regard, și „Bacalaureat” (r. Cristian Mungiu), câștigătorul Premiului de regie (ex aequo) la Cannes.

Festivalul se va deschide pe 14 octombrie cu comedia „Toni Erdmann”, în prezența regizoarei Maren Ade.

Renumitul cineast francez Olivier Assayas se va întâlni cu publicul la premiera noului său film, „Personal Shopper”, premiat pentru regie (ex aequo) la Cannes, și va susține un masterclass cu intrare liberă la UNATC pe 21 octombrie, de la ora 11,00.

Totodată, criticii de film Pascal Merigeau (Nouvel Observateur) și Michał Oleszczyk (Rogerebert.com), unul dintre cei mai cunoscuți critici polonezi, vor introduce și modera discuții cu invitații festivalului.

La București vor sosi și regizorul francez Alain Guiraudie, cu „Rester Vertical”, considerat filmul-șoc al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes, regizorul israelian Eran Kolirin, cu „Beyond the Mountains and Hills”, finlandezul Juho Kuosmanen, al cărui debut, „The Happiest Day in the Life of Olli Maki”, a câștigat Premiul Un Certain Regard și este propunerea Finlandei la Oscar, și Mehmet Can Mertoglu, distins cu Prix Revelation France 4 în Semaine de la Critique pentru „Album”.

Filmele vor putea fi văzute la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a MNAR.

La ediția din acest an a Les Films de Cannes a Bucarest, pentru prima dată, vor avea loc proiecții concomitente cu filmele selectate și la Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Foto: Les Films de Cannes a Bucarest, Ziua de Aur – filmedefestival.ro

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.

20
/04
/21

Filme selecționate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut - Cannes, Veneția și San Sebastián - dar și noutăți absolute semnate de regizori precum Pedro Almodóvar sau François Ozon vor completa seria de surprize rezervate publicului TIFF, la cea de-a 20-a ediție.

19
/04
/21

87 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2020, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești.

16
/04
/21

Competiția ediției de anul acesta a festivalului One World România, care se va desfășura fizic la București între 21 și 30 mai, și online între 31 mai și 6 iunie, cuprinde cele mai incitante 9 filme din selecția de anul acesta, ce vor fi evaluate de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film, și celălalt din liceeni din toată țara. Premiul Juriului Internațional este în valoare de 1000 euro și va fi oferit regizorului câștigător cu sprijinul Institutului Cultural Român.

13
/04
/21

Editura Trei, Târgul de Cariere și Cărturești vă invită joi, 15 aprilie, la ora 19.00, la evenimentul de lansare volumului „Învățăm împărtășind”, coordonat de Gabriela Hum. Vor vorbi: Călin Grigorovici, Răzvan Goga, Zamfira Stan, Mónika Pál și Gabriela Hum Moderator: Victor Popescu Evenimentul va putea fi urmărit live pe paginile de Facebook Cărturești, Târgul de […]

13
/04
/21

CRONICĂ DE FILM E ceva ciudat în legătură cu „Another Round” („Încă un rând, 2020), noul film multipremiat al danezului Thomas Vinterberg. Îi simţi lucrătura la fiecare pas, mai ales pe scenariu, dar până la final, cu ajutorul unui moment muzical salvator şi al jocului mereu la înălţime al lui Mads Mikkelsen, reuşeşte să înfrângă o eventuală rezistenţă.

06
/04
/21

Ce destin! Să te naşti la începutul secolului 20, să fii unul din pionerii documentarului din România, dar şi al dezvoltării instituţionale a cinematografiei, să faci filme în două regimuri autoritare şi în timpul unui război şi să mori la aproape 100 de ani. Regizorul Paul Călinescu poate fi descoperit prin 12 documentare de scurtmetraj disponibile online, gratuit, în cadrul Cineclubului One World Romania.