Les Films de Cannes à Slobozia aduce filmele premiate la Cannes 2019 și invitați speciali
https://www.ziarulmetropolis.ro/les-films-de-cannes-a-slobozia-aduce-filmele-premiate-la-cannes-2019-si-invitati-speciali/

Les Films de Cannes à Slobozia va avea loc între 5 şi 8 noiembrie 2019, la Casa de Cultură a Municipiului Slobozia, cu proiecţii speciale de filme româneşti şi filme premiate din Competiţia Oficială la Festivalul de Film de la Cannes – Premiul pentru regie, Premiul pentru scenariu, Premiul pentru interpretare feminină.

Un articol de Liliana Matei|4 noiembrie 2019

Festivalul debutează cu filmul care a luat Premiul pentru regie la Cannes, 2019 – Le Jeune Ahmed (foto sus), regizat de Luc și Jean-Pierre Dardenne: o poveste despre un tânăr tulburat care este prins între tentațiile vârstei și idealurile religioase de puritate. Cu un palmares demn de invidiat, frații Dardenne sunt considerați maeștrii cinema-ului umanist, iar ultima realizare le reconfirmă acest status. Cei doi realizează „un portret percutant, impregnat de o mare umanitate” (Télérama), oferind o abordare liniștită și empatică în gestionarea unui personaj destul de controversat.

Programul include de asemenea filmul care a primit Premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes anul acesta, Portrait de la jeune fille en feu, în regia lui Céline Sciamma. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, Marianne primește sarcina de a realiza portretul unei tinere. Pictura urmează a fi folosită potrivit uzanței vremii, pentru a stabili proiecte matrimoniale. Știind că Héloïse, a refuzat anterior să pozeze, întrucât nu dorește să se căsătorească, Marianne este nevoită să apeleze la anumite subterfugii pentru a realiza portretul în secret. Primul film de epocă al regizoarei Céline Sciamma este „atât de bun încât îți vei dori să-l revezi cu încetinitorul pentru a înțelege exact cum e realizat”, spune Hollywood Reporter.

Miercuri, 6 noiembrie va putea fi vizionat Little Joe, un film remarcabil despre o plantă modificată genetic, cu proprietăți surprinzătoare: îngrijită corespunzător, aceasta își face fericit proprietarul. Jessica Hausner, un nume deja consacrat al cinema-ului austriac, a participat în competiția oficială a festivalului iar lungmetrajul i-a adus actriței Emily Beecham Premiul pentru interpretare feminină și a avut parte de o primire pozitivă din partea criticilor și a publicului, Variety considerându-l „un film artistic deconcertant și hipnotic despre o plantă foarte sinistră”.

Xavier Dolan, copilul teribil al cinema-ului, a revenit pe Croazetă cu o dramă intensă și delicată despre prietenie, iubire și identitate personală, Matthias et Maxime, selectat în Competiția oficială la Cannes. Este o poveste despre doi prieteni din copilărie care se sărută pentru filmările unui scurtmetraj de amatori, dar acest sărut aparent inofensiv îi afectează profund și generează un mix de confuzie și emoție pentru cei doi.

Prezentat în Competiție la Cannes 2019, Il Traditore, de Marco Bellocchio va putea fi văzut la Slobozia în cea de-a 3-a zi a festivalului. La începutul anilor 80, războiul dintre șefii mafiilor siciliene e în toi. Tommaso Buscetta, membru al clanului Cosa Nostra, fuge din țară și se ascunde în Brazilia. Între timp, în Italia, reglările de conturi se țin lanț, iar apropiații lui Buscetta sunt asasinați unul câte unul. Arestat de poliția braziliană, apoi extrădat, Buscetta ia o decizie care va schimba istoria Mafiei: aceea de a-l întâlni pe judecătorul Giovanni Falcone și de a-și trăda jurământul de credință făcut clanului Cosa Nostra.

Jurnalul familiei –escu, de Șerban Georgescu, prezentat la Les Films de Cannes à Bucarest în secțiunea Avanpremierele Toamnei, va fi proiectat la Slobozia, pe 7 noiembrie. Documentarul spune povestea milioanelor de români care au ajuns să locuiască între aceste graniţe şi să fie nevoiţi să se suporte unii pe alţii: aşa cum stau lucrurile și într-o mare familie. O călătorie în spaţiu şi timp, în care familia devine puntea de legătură între toate momentele care ne-au ţinut uniţi, dar și cele care ne-au dezbinat.

Les Films de Cannes à Slobozia se încheie duminică cu proiecția filmului Maria, Regina României. Realizat de regizorul Alexis Sweet Cahill, filmul redă eforturile pe care regina le-a făcut la Conferința de Pace de la Paris, din 1919, pentru ca unirea României să fie recunoscută. O poveste bazată pe fapte reale ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria, pelicula oferă publicului șansa de a vedea o dramatizare a evenimentelor care aveau să modeleze destinul României. După proiecție, publicul este invitat să participe la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu doamna Maria-Denis Theodoru, co-scenarista filmului, jurnalistă cu peste 30 de ani de activitate la Radio România, dar și o bogată experiență literară, coordonând câteva proiecte editoriale despre Casa Regală a României.

Portrait de la jeune fille en feu

Programul integral al evenimentului este disponibil aici.

20
/08
/14

Filmele scurte care au avut cel mai mare impact la public în 2013 și 2014 se reunesc sâmbătă, pe 30 august, la Teatrul de Vară Herăstrău. ShortsUP În Parc aduce sub cerul liber o colecție de scurtmetraje ce a strâns un număr record de emoții, aplauze și hohote de râs pe parcursul ultimilor doi ani.

19
/08
/14

Actriţa americană Diane Keaton va primi, în această toamnă, premiul Golden Icon pentru întreaga carieră, la cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Zurich, Elveţia (25 septembrie - 5 octombrie).

19
/08
/14

Prima ediţie a Festivalului de film inspiraţional din România, va avea loc în perioada 25-28 septembrie 2014, în Bucureşti, la Noul Cinematograf al Regizorului Român. Invitatul special al acestei prime ediţii este Maia Morgenstern.

18
/08
/14

Între 3 şi 12 octombrie, cel mai dinamic şi îndrăgit festival de film din Bucureşti se întoarce pentru cea de-a noua ediţie. În deschidere va rula animația The Boxtrolls, proiectat în premieră în Europa de Sud-Est.

18
/08
/14

Lungmetrajul "Remote Control", de Byamba Sakhya, a câştigat marele trofeu la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care s-a desfăşurat între 12 şi 17 august, în Bucureşti, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

17
/08
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Realizat într-o libertate mult mai mare pentru televiziunea iugoslavă în 1978, „Salonul nr. 6”, după scrierea omonimă a lui Anton Cehov, este denunţarea directă a sistemului totalitar pe care Lucian Pintilie nu a putut-o pune în practică în România.

15
/08
/14

Lungmetrajul "O vară de neuitat", de Lucian Pintilie, va fi proiectat la cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, din localitatea Cetate din judeţul Dolj, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la realizarea coproducţiei româno-franceze. Regizorul filmului, unul dintre invitaţii speciali ai festivalului, va fi prezent la eveniment.

14
/08
/14

În această seară, de la ora 22.40, Ana Ularu va putea fi văzută, la Arena Verde Stop din Bucureşti, în scurtmetrajul L1-L5, în cadrul Festivalului de Film Anonimul (intrarea liberă).

14
/08
/14

Razvan Vasilescu s-a nascut pe 14 august 1954, la Ploiesti. Actor de film, teatru şi televiziune, Vasilescu s-a apucat de actorie după ce l-a vazut pe Jean Gabin la televizor: „Aveam vreo 7-8 ani, priveam la televizor si l-am vazut pe Jean Gabin. Si-atunci am zis: Vreau sa ma fac ca asta! Artist de cinema!"

14
/08
/14

Cainele japonez, debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea României la ediţia din 2015 a premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film străin". „Este un film bun şi fără să fie premiat la Oscar”, glumeşte Victor Rebengiuc.

13
/08
/14

"Minuni/ Le meraviglie", filmul recompensat cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes 2014 şi în care rolul principal este interpretat de românca Alexandra Lungu, a deschis, marţi seară, Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul de la Bucureşti.