Liedul romanesc – Cursuri de Maiestrie Artistica Mariana Nicolesco, pe 9 decembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/liedul-romanesc-cursuri-de-maiestrie-artistica-mariana-nicolesco-pe-9-decembrie/

TVR 2 va difuza pe 9 decembrie, de la ora 11.00, Liedul românesc – Cursuri de Măiestrie Artistică Mariana Nicolesco.   „Ascult cu emoţie interpretările tinerilor mei prieteni, pe care i-am apropiat de arta de supremă poezie şi rigoare a liedului. Şi mă bucur că, prin ei, o comoară de mare preţ a culturii noastre, liedul românesc, fondat pe […]

Un articol de Andrada Văsii|5 decembrie 2012

TVR 2 va difuza pe 9 decembrie, de la ora 11.00, Liedul românesc – Cursuri de Măiestrie Artistică Mariana Nicolesco.

 

„Ascult cu emoţie interpretările tinerilor mei prieteni, pe care i-am apropiat de arta de supremă poezie şi rigoare a liedului. Şi mă bucur că, prin ei, o comoară de mare preţ a culturii noastre, liedul românesc, fondat pe vechiul cântec de dor, a reintrat în conştiinţa publică aşa cum mi-am propus în anul 2003, când am creat Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc, consolidat de Cursurile de Măiestrie Artistică pe care le ofer între o ediţie şi următoarea a acestor fomidabile manifestări”, spune Mariana Nicolesco.

 Potrivit acesteia, este „un factor major al culturii noastre” interpretarea pentru prima oară, de către laureaţii Concursului Naţional al Liedului Românesc, a integralei liedurilor lui George Enescu, şi „extrem de revelatoare situarea liedului românesc în contextul liedului european, german, francez, italian, maghiar, prin interpretările oferite an de an de noile generaţii care azi strălucesc în acest gen muzical de mare prestigiu”.

„Este pentru ei o remarcabilă experienţă întâlnirea pe care le-o prilejuiesc, ediţie după ediţie, Cursurile mele de Măiestrie Artistică, cu maeştrii liedului românesc, în acest an, de pildă, compozitorii Carmen Petra Basacopol şi Adrian Pop, sau muzicologul Octavian Lazăr Cosma. Publicul a răsplătit cu un imens entuziasm interpretările oferite de tinerele voci – sopranele Nicoleta Maier, Bianca Mărgean, Aida Pavăl, Daniela Păcurar, Noemi Veress, baritonii Shuang Fang şi Cristian Hodrea, acompaniaţi de pianistul Peter Kolcsar -, fie că era vorba de compozitorii amintiţi, de Brahms sau de Mendelssohn Bartholdy, de Tiberiu Brediceanu, ori de creaţiile lui Claude Debussy, la o aniversare, sau ale lui Jules Massenet, la o comemorare”, mai spune Mariana Nicolesco.

Sursa: Mediafax
23
/11
/13

Târgul Internaţional Gaudeamus 2013 din Bucureşti a fost vizitat în primele trei zile de peste 40.000 de persoane, atrase de evenimentele adresate atât publicului larg, cât şi profesioniştilor, dar şi de noutăţile editoriale cu care s-au prezentat expozanţii în acest an.

22
/11
/13

,,Visare - Portretul Zettinei Urechia", de Nicolae Grigorescu, deţine recordul pentru cel mai scump desen vândut într-o licitaţie românească de artă, după ce, joi, la Licitaţia de Alb Negru organizată de casa Artmark, a fost adjudecat cu suma de 11.000 de euro, dublul preţului de pornire.

22
/11
/13

După o reprezentație jucată cu casa închisă la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, spectacolul „Cel mai frumos roman din lume“ după Larry Tremblay revine în București, miercuri, 27 noiembrie, la ora 21:30, la Teatrul Unteatru.

21
/11
/13

MEMORIA CULTURALĂ „Critica să urmărească spectacolele şi după premiere“ este titlul unui articol de opinie scris de Toma Caragiu în decembrie 1959, prin care actorul evidenţia greşelile pe care le fac criticii de teatru atunci când iau în vizor creatorii şi spectacolele lor.