Liedul romanesc – Cursuri de Maiestrie Artistica Mariana Nicolesco, pe 9 decembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/liedul-romanesc-cursuri-de-maiestrie-artistica-mariana-nicolesco-pe-9-decembrie/

TVR 2 va difuza pe 9 decembrie, de la ora 11.00, Liedul românesc – Cursuri de Măiestrie Artistică Mariana Nicolesco.   „Ascult cu emoţie interpretările tinerilor mei prieteni, pe care i-am apropiat de arta de supremă poezie şi rigoare a liedului. Şi mă bucur că, prin ei, o comoară de mare preţ a culturii noastre, liedul românesc, fondat pe […]

Un articol de Andrada Văsii|5 decembrie 2012

TVR 2 va difuza pe 9 decembrie, de la ora 11.00, Liedul românesc – Cursuri de Măiestrie Artistică Mariana Nicolesco.

 

„Ascult cu emoţie interpretările tinerilor mei prieteni, pe care i-am apropiat de arta de supremă poezie şi rigoare a liedului. Şi mă bucur că, prin ei, o comoară de mare preţ a culturii noastre, liedul românesc, fondat pe vechiul cântec de dor, a reintrat în conştiinţa publică aşa cum mi-am propus în anul 2003, când am creat Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc, consolidat de Cursurile de Măiestrie Artistică pe care le ofer între o ediţie şi următoarea a acestor fomidabile manifestări”, spune Mariana Nicolesco.

 Potrivit acesteia, este „un factor major al culturii noastre” interpretarea pentru prima oară, de către laureaţii Concursului Naţional al Liedului Românesc, a integralei liedurilor lui George Enescu, şi „extrem de revelatoare situarea liedului românesc în contextul liedului european, german, francez, italian, maghiar, prin interpretările oferite an de an de noile generaţii care azi strălucesc în acest gen muzical de mare prestigiu”.

„Este pentru ei o remarcabilă experienţă întâlnirea pe care le-o prilejuiesc, ediţie după ediţie, Cursurile mele de Măiestrie Artistică, cu maeştrii liedului românesc, în acest an, de pildă, compozitorii Carmen Petra Basacopol şi Adrian Pop, sau muzicologul Octavian Lazăr Cosma. Publicul a răsplătit cu un imens entuziasm interpretările oferite de tinerele voci – sopranele Nicoleta Maier, Bianca Mărgean, Aida Pavăl, Daniela Păcurar, Noemi Veress, baritonii Shuang Fang şi Cristian Hodrea, acompaniaţi de pianistul Peter Kolcsar -, fie că era vorba de compozitorii amintiţi, de Brahms sau de Mendelssohn Bartholdy, de Tiberiu Brediceanu, ori de creaţiile lui Claude Debussy, la o aniversare, sau ale lui Jules Massenet, la o comemorare”, mai spune Mariana Nicolesco.

Sursa: Mediafax
08
/12
/16

Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

08
/12
/16

Un tablou al pictorului belgian James Ensor, "Squelette arrętant masques" ("Schelet oprind măștile"), a fost achiziționat, miercuri, pentru suma de 7,4 milioane de euro, un record mondial pentru o lucrare a artistului, în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitații Sotheby's la Paris

07
/12
/16

A fost o vreme când ideea de a te cultiva, de a înţelege arta în accepţia ei cea mai diversă, apoi de a colecţiona opere de valoare şi a le expune îi cuprinsese şi pe români. Între aceştia, Anastisie Simu, de obârşie balcanică, cu proprietăţi bine gospodărite în judeţele Teleorman şi Brăila, decide, în 1910, să întemeieze un muzeu.

07
/12
/16

„La UNTEATRU, luna decembrie e o lună ca oricare altă. Tot cu cadouri, tot cu mult teatru, cu multă muzică, tot cu bucurie și amintiri minunate. Sperăm că ultima lună din an să fie plină de daruri din care să facem și noi parte. Fă-ți cadou o experiență!” - iată provocarea lansată de Andreea și Andrei Grosu, regizori și fondatori UNTEATRU.

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

07
/12
/16

Anul 2099, toamna târziu, la o şcoală din Bucureşti (în continuare capitala României, cele mai apropiate capitale ale unor state vecine sunt Viena şi Moscova) mai mulţi adolescenți discută, la ora de istorie, despre eroii neamului din ultimele două secole.

06
/12
/16

Iubitorii de carte sunt invitați în această seară (5 decembrie), de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea romanului “Inocenţii” de Ioana Pârvulescu. Alături de autoare vor fi prezenţi: Adriana Bittel, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Mircea Cărtărescu şi Lidia Bodea. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

06
/12
/16

Pentru a celebra aniversarea a 60 de ani de existenţă, Comisia Naţională a României pentru UNESCO organizează proiectul „Porţi deschise la CNR UNESCO”. În cadrul acestuia, se vor desfăşura, la sediul din str. Anton Cehov nr. 8, până pe 15 decembrie, o serie de evenimente care să aducă în atenţia publicului rolul UNESCO în promovarea colaborării între naţiuni prin cultură, educaţie, ştiinţă, comunicare şi informare.

06
/12
/16

Audiția Națională se adresează tinerilor actori cu vârsta până în 35 de ani, studenților din ultimul an de studiu (anul III – Licență; anii I și II – Master) și absolvenților Facultăților de Teatru din toată țara. Nu există condiții restrictive referitoare la statutul profesional - angajat, independent etc.

06
/12
/16

Asociația de părinți PRO MUSICA „Tudor Ciortea”, în colaborare cu Liceul Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov, organizează vineri, 9 decembrie 2016, de la ora 18.00, la Sala PATRIA din Brașov, concertul caritabil intitulat „Muzică de poveste”.

06
/12
/16

Un șir de premiere cu piese de notorietate, puse în scenă de regizori și scenografi de prima mână, cu o trupă de prestigiu, mult întinerită în ultima vreme, la care se adaugă o mulţime de manifestări culturale ”parateatrale”, fac din finalul acestui an la Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti o perioadă efervescentă.