LindyBug – primul festival internațional de swing din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/lindybug-primul-festival-international-de-swing-din-bucuresti/

Aflat la prima ediţie, Festivalul internaţional de swing LindyBug, desfăsurat în perioada 5-7 octombrie, în Bucureşti, îşi propune să promoveze dansul swing în România şi să ofere comunităţii locale oportunitatea de a evolua.

Un articol de Petre Ivan|27 septembrie 2018

La festival sunt așteptați peste 100 de dansatori, vor fi 8 ore de cursuri intense, 9 profesori de top, muzică live, show-uri de dans, o competiție Jack&Jill și alte surprize. LindyBug este organizat de asociația Swing Steps Bucharest.

Festivalul LindyBug va debuta vineri seară cu o incursiune în universul muzicii și a dansului lindy hop prezentată de Lennart Westerlund, o legendă a acestui dans, după care va avea loc petrecere de deschidere, cu un concert live din partea trupei belgiene The Morning Call.

Sâmbătă și duminică, participanții vor aprofunda tainele dansului alături de profesori, iar serile vor continua să petreacă. Sâmbătă, la petrecere, voia bună va fi întreținută de muzica live a trupei The Morning Call, iar, duminică, de 2 DJ, Adrian Tudor (România) și Dimitar Anastasov (Bulgaria). Toate cursurile vor avea loc la Palatul Universul , iar cele 3 petreceri se vor ține la Vertigo Venue .LindyBug

„Pentru noi, festivalurile, de acest fel, sunt o modalitate de perfecționare și, din acest motiv, călătorim frecvent. Însă ne-am dat seama că am putea să creăm chiar noi un festival acasă, de pe urma căruia ar putea să beneficieze întreaga comunitate din România” – Felicia Ionescu, președintele asociației și instructor Swing Steps Bucharest.

Cu toate că este la prima ediție, festivalul beneficiază de susținerea a 9 dansatori profesioniști de swing.

Lennart Westerlund (Suedia) este unul dintre pionerii noii ere a swingului, care a ajutat la promovarea și popularizarea acestui dans începând cu anii 80, când și-a fondat propria companie de dans The Harlem Hot Shots. Lizette Rönnqvist & Patrik Pettersson (Suedia) fac parte din renumita școală de dans The Harlem Hot Shots, iar în timpul liber predau swing. Alexia Legoueix & Sep Vermeersch (Belgia & Franța) s-au format ca dansatori de swing în medii diferite, însă ceea ce i-a adus împreună este pasiunea lor pentru jazz.

Daria Chupyrkina & Dmitry Vostrikov (Rusia) sunt una dintre cele mai cunoscute

perechi de dansatori din Rusia și Europa, cu o mulțime de competiții câștigate în palmares. Lui Alberto Meucci și Barbarei Joó (Italia & Ungaria) le place se experimenteze mișcări pe ringul de dans, dar când intră sala de curs sunt foarte riguroși.

„Sunt bucuros să cunosc comunitatea din București, mai ales că pe o parte din instructori i-am întâlnit deja la alte festivaluri. Cred ca va fi o experiență interesată să predaui pentru ca eu sunt un împătimit al swing-ului vernacular, ce datează din anii 30, și comunitatea este la început de drum” – Lennart Westerlund.

Despre swing

Dansul swing este inspirat din jazz și are la baz ă o fuziune de mișcări de ja

zz, foxtrot, step, breakaway și Charleston. Swing-ul a fost un fenomen cultural în anii 20-30, după care a revenit în trend în anii 80, iar, în prezent, are mii de fani în întreaga lume.

Printre cele mai cunoscute dansuri din familia swing sunt lindy Hop, charleston, balboa și collegiate shag. Pentru a vizualiza programul întreg al festivalului sau pentru achiziționarea de bilete, doritorii sunt invitați să acceseze website-ul festivalului.

Swing Steps Bucharest este o asociație culturală, înființată în 2017, pentru a promova și educa cultura dansului swing în rândul publicului din România, dar mai ales din București, care organizează cursuri de Lindy hop și Charleston, workshop-uri, petreceri de dans și Festivalul internațional de swing LindyBug.

Foto: LindyBug – facebook

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.

30
/08
/23

Cel mai așteptat spectacol din perioada sărbătorilor se întoarce cu cea mai grandioasă ediție de până acum: instrumentiști de top și soliști de calibru de la Opera de Stat din Viena, Arena din Verona, Opera din Roma sau Teatrul Scala din Milano vor lua parte la turneul REGAL VIENEZ 2023, ce se va derula în perioada 5 decembrie – 29 decembrie și se va opri în 25 de orașe.