LIVE TEXT Adrian Sitaru: „Toţi avem poveşti triste cu animale“
https://www.ziarulmetropolis.ro/live-text-adrian-titieni-este-un-film-despre-noi-insine/

Regizorul Adrian Sitaru a participat alături de actorii filmului „Domestic“ la o proiecţie specială, în cadrul unei conferinţe de presă, la Cinema Elvira Popescu, începând cu ora 11.00

Un articol de Andrada Văsii|18 martie 2013

Ziarul Metropolis a transmis, în timp real, declarațiile celor implicați în producția filmului „Domestic“. Atât regizorul Adrian Sitaru, cât și actorii au vorbit despre film în cadrul unei conferințe de presă la Cinema Elvira Popescu. 

13:23  Adrian Sitaru: Toți avem povești, mai mult sau mai puțin triste, cu animale.

13:21 Sergiu Costache: Bunicii mei sunt din Dâmbovița. Acolo mi s-a spus să tai un rățoi, pentru că femeile nu au voie să taie, dar de la emoții nu mi-am dat seama că aveam cuțitul invers. Am rămas marcat de acel episod.

13:19 Sergiu Costache: Mie îmi place foarte mult să lucrez cu animalele. Aș vrea să am un câine, dar stau la bloc şi n-ar ar avea cine să-l scoată la plimbare.

13:15 Adrian Sitaru: Mă uit la Discovery şi după aceea îmi place să speculez pe diverse subiecte, la fel cum am făcut în film cu OZN-urile şi cu biserica.

13:13 Adrian Sitaru: În 2007 am scris o serie de povestiri. După aceea am început să combin aceste povestiri într-un lungmetraj.  Din scurtmetrajul „Lord“ au rămas povestirea şi personajul, chiar dacă mai subţiri.

13:11 Adrian Sitaru: Eu nu am animal de companie şi de aceea am un sentiment de responsabilitate pentru animale. De la un anumit punct încep să moară sau să sufere. Este o responsabilitate şi trebuie să ţi-o asumi.

13:09 Adrian Titieni: Dacă n-aș avea ce să mănânc, probabil ca aş săvârși o crimă pentru consum, dar depinde de circumstanțe.

13:01 Adrian Titieni: E complicat să treci de la o maturitate psihică la modul de gândire al copilului.

12:58 Adrian Titieni: „Domestic“ este un film despre noi înșine.

Foto domestic facebook oficial

12:57 Adrian Titieni: În film, animalele traversează relațiile umane şi ne pun în condiţii pe care nu ni le imaginăm. Eu uram o pisică şi am ajuns să o iubesc.

12:55 Adrian Titieni: Domnul Sitaru a făcut exercițiul să le arate mai multor oameni filmul, după primul „cut“. Asta a făcut ca filmul să evolueze în structură.

12:53 Adrian Sitaru: Filmul nu e neapărat despre relaţia dintre om şi animal, ci despre relaţiile dintre oameni. Am început să văd oamenii mai mult ca pe nişte animale.

12:49 Ioana Flora: Adulţii nu pot să se transpună în pielea şi în gândirea unui copil. E un fel de ignoranță.

12:47 Ioana Flora: Am repetat trei-patru săptămâni şi m-am apropiat uşor-uşor de personaj. O sursă de inspiraţie a fost bona copilului lui Adrian. Lucrul cu Adi Sitaru decurge foarte lin şi fără conflicte.

12:45 Adrian Sitaru: Verișoara mea, care a văzut filmul, şi-a amintit de întâmplarea din copilăria mea.

12:43 Adrian Sitaru: Am folosit muzică de pian pentru că ține de puritatea copilului. Copilul priveşte diferit lumea adulţilor şi se raportează diferit la animale.

12:42 Adrian Sitaru: Ne-am dorit ca spectatorul să aibă impresia de unghi subiectiv. Ne-am dorit să fie ca şi cum cineva ar spiona.

12:40 Adrian Sitaru: Am avut doi porumbei pe care i-am ținut în podul bunicilor. I-am hrănit vreo două săptămâni când aveam vreo 10 ani, dar bunicii mi-au spus că porumbeii nu sunt făcuţi să fie crescuți. I-au omorât în faţa mea şi seara erau tocăniță. Povestea asta m-a marcat, dacă şi acum mă mai gândesc la ea. E o problemă de comportament uman pe care am încercat s-o transpun în film.

Foto domestic facebook oficial

Cei prezenți au vizionat filmul începând cu ora 11.00, iar dezbaterile au început la ora 12:35. Cel de-al treilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru va putea fi vizionat în cinematografe începând cu 22 martie.

Filmul „Domestic“ vorbește despre legătura dintre om și animalele de companie, despre relațiile dintre vecinii de bloc, dar și despre încurcăturile apărute în viața de zi cu zi a unei familii. Din distribuție fac parte Adrian Titieni, Ariadna Titieni (12 ani), Gheorghe Ifrim, Clara Vodă, Ioana Flora, Sergiu Costache și Dănuț Hurduc (9 ani).

Mi-am dorit un film simplu, amuzant dar și emoționant. Inspirat în mare măsură din copilărie, filmul se bazează pe câteva povești cu animale domestice (și nu numai), copii și părinții acestora. Să ne uităm puțin în jurul nostru: câți oameni sunt în parcuri și pe străzi cu animale, câți dintre vecinii noștri nu au măcar un acvariu sau un papagal, uitați-vă cât de mult sunt prezente în viața noastră animalele, în reclame TV, în cântece, în numele de familie, povești, filme, internet. Cred că avem o mare nevoie de animale și ele de noi, de aici am realizat cât de mult ne iubim și ne mâncăm în același timp, la propriu, animalele. (Adrian Sitaru)

 

Foto credit: Cos Aelenei
Imagini de la conferinţă: Domestic Facebook oficial

20
/08
/14

Nici un actor român n-a cunoscut după al Doilea Război Mondial o asemenea popularitate uriaşă. N-a lansat un personaj, ca apoi, popularitatea să-i crească în rândul publicului, așa cum a fost Grigore Vasiliu care a devenit peste noapte şi “Birlic”; sau Amza Pellea care l-a zămislit pe “Nea Mărin”, cu mare succes la public.

20
/08
/14

A zecea ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor de filme care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, se va desfăşura în acest an în două etape - între 21-31 august, în Vama Veche, iar în Bucureşti, între 21-28 noiembrie.

20
/08
/14

Filmele scurte care au avut cel mai mare impact la public în 2013 și 2014 se reunesc sâmbătă, pe 30 august, la Teatrul de Vară Herăstrău. ShortsUP În Parc aduce sub cerul liber o colecție de scurtmetraje ce a strâns un număr record de emoții, aplauze și hohote de râs pe parcursul ultimilor doi ani.

19
/08
/14

Actriţa americană Diane Keaton va primi, în această toamnă, premiul Golden Icon pentru întreaga carieră, la cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Zurich, Elveţia (25 septembrie - 5 octombrie).

19
/08
/14

Prima ediţie a Festivalului de film inspiraţional din România, va avea loc în perioada 25-28 septembrie 2014, în Bucureşti, la Noul Cinematograf al Regizorului Român. Invitatul special al acestei prime ediţii este Maia Morgenstern.

18
/08
/14

Între 3 şi 12 octombrie, cel mai dinamic şi îndrăgit festival de film din Bucureşti se întoarce pentru cea de-a noua ediţie. În deschidere va rula animația The Boxtrolls, proiectat în premieră în Europa de Sud-Est.

18
/08
/14

Lungmetrajul "Remote Control", de Byamba Sakhya, a câştigat marele trofeu la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care s-a desfăşurat între 12 şi 17 august, în Bucureşti, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

17
/08
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Realizat într-o libertate mult mai mare pentru televiziunea iugoslavă în 1978, „Salonul nr. 6”, după scrierea omonimă a lui Anton Cehov, este denunţarea directă a sistemului totalitar pe care Lucian Pintilie nu a putut-o pune în practică în România.

15
/08
/14

Lungmetrajul "O vară de neuitat", de Lucian Pintilie, va fi proiectat la cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, din localitatea Cetate din judeţul Dolj, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la realizarea coproducţiei româno-franceze. Regizorul filmului, unul dintre invitaţii speciali ai festivalului, va fi prezent la eveniment.

14
/08
/14

În această seară, de la ora 22.40, Ana Ularu va putea fi văzută, la Arena Verde Stop din Bucureşti, în scurtmetrajul L1-L5, în cadrul Festivalului de Film Anonimul (intrarea liberă).

14
/08
/14

Razvan Vasilescu s-a nascut pe 14 august 1954, la Ploiesti. Actor de film, teatru şi televiziune, Vasilescu s-a apucat de actorie după ce l-a vazut pe Jean Gabin la televizor: „Aveam vreo 7-8 ani, priveam la televizor si l-am vazut pe Jean Gabin. Si-atunci am zis: Vreau sa ma fac ca asta! Artist de cinema!"

14
/08
/14

Cainele japonez, debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea României la ediţia din 2015 a premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film străin". „Este un film bun şi fără să fie premiat la Oscar”, glumeşte Victor Rebengiuc.