Liviu Ciulei revine online cu magia sa la Teatrul „Bulandra”!
https://www.ziarulmetropolis.ro/liviu-ciulei-revine-online-cu-magia-sa-la-teatrul-bulandra/

Se poate spune că o instituţie precum Teatrul „Bulandra” există şi este ceea ce este şi datorită trecutului său.

Un articol de Liliana Matei|12 mai 2020

După ce a prins contur și avânt datorită celei căreia îi poartă numele, Teatrul Municipal „Lucia Sturdza Bulandra” a atins un alt nivel artistic datorită scenografului, regizorului, actorului și formatorului de trupă care a fost Liviu Ciulei. Timp de mai bine de zece ani cât s-a aflat la conducerea Teatrului „Bulandra” și ani buni după, în calitatea sa de regizor, Liviu Ciulei a dat o nouă direcție, a „reteatralizat teatrul” și a format generații întregi de actori.

În acest context și pentru a-i omagia cum se cuvine pe cei cărora le datorează prestigiul și nivelul artistic de care se bucură, Teatrul „Bulandra” dedică săptămâna 11-17 mai 2020 cunoscutului și prestigiosului om de teatru Liviu Ciulei. Astfel, în perioada menționată, pe pagina oficială de facebook a Teatrului vor fi prezentate, prin intermediul fotografiilor și a scrierilor de specialitate, spectacolele puse în scenă de Liviu Ciulei la instituția de care îi este legat numele. De precizat este faptul că, de-a lungul anilor, a semnat scenografia, a fost actor și a regizat peste 50 de spectacole, în săptămâna 11-17 mai Liviu Ciulei fiind prezentat doar în calitatea sa de regizor.

De asemenea, păstrând obiceiul devenit deja tradiție de a difuza spectacole online, pe pagina oficială de facebook și pe site-urile www.bulandra.ro și www.smartradio.ro, Teatrul „Bulandra” va prezenta timp de trei zile la rând – miercuri, 13, joi, 14 și vineri 15 mai, la ora 19:00 – filmul documentar Se repetă… Hamlet (cu participarea regizorului Liviu Ciulei, redactor: lon Parhon, editor imagine: Sebastian Chelu, scenariul și imaginea: Corina Tudose, producător: Doina Teodoru) realizat de TVR2 și Teatrul Național de Televiziune, spectacolul Hamlet de William Shakespeare (cu Marcel Iureș în rolul titular) și respectiv Clipe de viață de William Saroyan (cu Gina Patrichi și Petre Gheorghiu). Cele trei producții sunt obținute și difuzate online prin bunăvoința Televiziunii Române.

O mare lecție de teatru semnată de Liviu Ciulei, rămâne și o probă a profunzimii intelectuale și a unei seriozități cu care astăzi slujitorii scenei se întâlnesc mai rar. Lecția de modestie oferită de regizor (care a participat până la montajul final al filmului), lecția de seducție culturală practicată de Ciulei, care n-a uitat să amintească și alte performanțe ale unui fost coleg (de talia lui Fory Eterle) sunt oferite spectatorului care n-a ajuns sa vadă montarea de la Bulandra într-un incitant montaj al intervenției protagoniștilor, echipei tehnice, autoarei traducerii, Nina Cassian etc., care au materializat o viziune de referință asupra „dramei situațiilor impuse”. – scria Călin Stănculescu în România liberă.

Difuzat, joi, 14 mai, la ora 19:00, spectacolul Hamlet de William Shakespeare a însemnat revenirea regizorului Liviu Ciulei la Teatrul „Bulandra”, în anul 2000, după o absență de nouă ani. Din distibuție fac parte actorii: Marcel Iures (Hamlet), Victor Rebengiuc/Dan Astilean (Claudius), Ion Cocieru (Fantoma tatalui lui Hamlet, Actorul principal), Valeria Seciu (Gertrude), Ion Pavlescu (Polonius), Stefan Banica jr. (Laertes), Adriana Titieni (Ofelia), Andrei Aradits (Horatio), Razvan Vasilescu (Rosencrantz), Cornel Scripcaru (Guildenstern), Igor Chistol (Fortinbras), Valentin Popescu (Voltimand), Mihai Cibu (Cornelius), Serban Pavlu (Marcellus), Gheorghe Ifrim (Bernardo), Costel Cascaval (Francesco), Petre Lupu (Osric), Razvan Savescu (Reinaldo), Irina Petrescu (Actrita principala), Mihai Constantin (Groparul), Adrian Ciobanu (Al doilea actor, Al doilea gropar), Silviu Geamanu (Un preot, al treilea actor), Alina Berzunteanu, Oana Tudor (Doamnele de onoare), Mircea Gogan (Un domn, Un marinar).

Maratonul teatral semnat de Liviu Ciulei se încheie vineri, 15 mai, ora 19.00, cu producția Clipe de viață de William Saroyan, montat de Liviu Ciulei în anul 1967, în care apare și în calitatea de actor, alături, printre alții, de Petre Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorin Dron și Dumitru Furdui.

O personalitate internațională de talia lui Liviu Ciulei și spectacole în care se regăsesc actori ai Teatrului „Bulandra” și nu numai fac din aceste trei întâlniri online, în perioada 13-15 mai, momente care amintesc de bucuria trăită într-o sală de spectacol.

08
/10
/14

În a doua săptămână eXplore dance festival — Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival (ediţia a noua), WASP găzduiește patru performance-uri și un master class ce abordează teme și estetici diferite, îmbinând arta dansului cu cinematografia și arta conceptuală.

08
/10
/14

Miercuri, 8 octombrie 2014, de la ora 19.30, la Pleshoo Contemporary, un grup de tineri artiști ne reamintește de una dintre cele mai puternice valori pozitive ale artei, în expoziția colectivă Catharsis. Unic prin numărul mare al artiștilor implicați și prin diversitatea inerentă a mediilor și abordărilor, grupul readuce în fața publicului funcția primară a artei, recunoscută ca atare încă din Antichitatea greacă: cea de a exorciza trăirile sociale și individuale negative, purificându-le prin expresia artistică.

08
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Q.E.D.”, al doilea film al lui Andrei Gruzsniczki, este o apariţie insolită în cinematografia română, datorită raportării atipice la trecutul comunist. Temperarea tentaţiei regizorului-scenarist de a spune totul despre perioada reconstituită l-ar fi transformat însă dintr-un film bun într-unul remarcabil.

08
/10
/14

Opera fotografică a lui Dragoș Cristescu nu este exclusiv artistică, ea incluzând aproape toate domeniile tehnicii și însumând o experiență verificată de-a lungul și de-a latul formelor de expresie ale comunicării vizuale. Însă abordarea artistică a siluetei umane, și în special a nudului feminin în cele mai clasice accepțiuni ale frumuseții, este cea care distinge lucrările lui Cristescu, atât în ansamblul activității sale, cât și în cel al producției masei de fotografi contemporani.

07
/10
/14

Jean-Luc Godard, unul dintre cei mai influenți regizori din istoria cinematografiei, a surprins anul acesta Cannes-ul cu primul său lungmetraj în 3D, Adieu au langage, distins cu Premiul Juriului. Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie) aduce filmul în premieră la București

07
/10
/14

Supranumită „Carmen a secolului XX”, VIORICA CORTEZ, una dintre cele mai aplaudate voci lirice feminine din toate timpurile,  va cânta la Sala Radio într-o gală extraordinară care îi este dedicată.

07
/10
/14

Aşteptarea a luat sfârşit. Iubitorii de teatru pot vedea, în sfârşit, „Omul cel bun din Seciuan” de Bertolt Brecht, noul spectacol pus în scenă de Andrei Şerban la Teatrul Bulandra. Premiera va avea loc joi, 9 octombrie şi vineri, 10 octombrie, de la ora 19:00. Un spectacol nerecomandat copiilor sub 16 ani.

07
/10
/14

Ochii săi mari, albaştri şi prezenţa agreabilă, debordând de feminitate în lumina reflectoarelor, sunt de neuitat. S-a născut pe 7 octombrie 1954, la Bacău, şi aţi văzut-o în numeroase roluri, alături de mari artişti ai scenei româneşti.

07
/10
/14

În perioada 29 septembrie - 5 octombrie s-a desfăşurat în Bucureşti a Patra Ediţie a Festivalului „Bucharest Fringe” - Maratonul Teatrului Independent. În acest an, publicul a urmarit 17 producţii independente, în 9 spaţii din Bucureşti. Premiul pentru cel mai bun spectacol a fost adjudecat de “Cockoşi” de Mike Bartlett, regia Horia Suru, o producţie a Teatrului ACT, Asociaţia Entheos şi GrayPlay.

06
/10
/14

Cinema-edu, cel mai mare proiect de educație cinematografică, destinat liceenilor, va ajunge în lunile octombrie și noiembrie în șase orașe din țară: Ploiești(21-23 octombrie, Club Cinema Twins), Craiova (28-30 octombrie, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman), Mediaș (4-6 noiembrie), Târgu Mureș (11-13 noiembrie, cinema Arta), Iernut (14 noiembrie) și Roman (25-27 noiembrie).