Lucian Boia, premiat la Gala Industriei de Carte
https://www.ziarulmetropolis.ro/lucian-boia-premiat-la-gala-industriei-de-carte/

Gala Bun de Tipar şi-a desemnat câştigătorii în cadrul celei de-a doua ediţii, joi, 25 aprilie, în Aula Bibliotecii Naţionale din Bucureşti.
Filip Florian, Ion Ianoşi şi Lucian Boia s-au numărat printre cei premiaţi

Un articol de Teodora Gheorghe|26 aprilie 2013

Gala Bun de Tipar şi-a desemnat câştigătorii în cadrul celei de-a doua ediţii, joi, 25 aprilie, în Aula Bibliotecii Naţionale din Bucureşti.

Lucian Boia, Filip Florian şi Ion Ianoşi s-au numărat printre cei premiaţi. Lucian Boia a câştigat la categoria: „Bestseller românesc – cel mai bine vândut titlu al anului“, cu volumul „De ce este România altfel?“, Filip Florian la categoria „Cea mai bună carte a anului“ (Beletristică), pentru romanul „Toate bufniţele“, iar Ion Ianoşi la categoria „Cea mai bună carte a anului“ (Non-ficţiune), cu „Internaţionala mea“.

Gala a fost prezentată de cunoscuta jurnalistă Irina Păcurariu şi urmează să fie difuzată pe TVR 1, sâmbătă, 27 aprilie 2013, de la ora 14.30.

Gala Bun de Tipar a evidenţiat performanţele înregistrate de industria de carte din România. Anul acesta s-a observat o creştere de 30% a numărului de proiecte noi care s-au înscris în concurs.

În cadrul serii dedicate cărţilor au fost prezentate patru scurte filme, despre patru dintre cele mai importante proiecte culturale de carte: „Căutătorii de poveşti“, Târgul Gaudeamus, ProEdit şi promovarea traducătorilor români în străinătate.

Câştigătorii Galei Bun de Tipar

1. Categoria „Cea mai frumoasă carte“

a) Concepţie grafică: „Despre ochiul de veghe (Meteorologia unui bazar ideatic)“ de Vladimir Bulat (Square Media / concepţie grafică: Alexandru Branişte)

b) Carte ilustrată: „Temporary yours. 1995-2012“ – Dan Perjovshi (Idea Design + Print)
„Geamii. Minarete pe cerul Dobrogei“ (Igloo Media)

2. Categoria „Cea mai bună carte a anului“

a) Beletristică: „Toate bufniţele“, de Filip Florian (Polirom)

Matei Florian, fratele lui Filip Florian

b) Non-ficţiune: „Internaţionala mea“ de Ion Ianoşi (Polirom)

c) Carte de specialitate: Câştigător:„20 de întrebări despre Immanuel Kant“, de Mircea Flonta (Humanitas)
Menţiunea specială a juriului:„Noul Cod Civil. Comentariu pe articole“ – Flavius-Antoniu Baias, Eugen Chelaru, Rodica Constantinovici, Ioan Macovei, coordonatori şi autori (C.H. Beck). Notă: La această subcategorie, Radu Dimitriu nu a participat la jurizare.

d) Carte pentru copii şi tineret: „Ce poţi face cu două cuvinte. Juniorii“ (Art)

Ion Ianoşi, la Gala Bun de Tipar

3. Categoria „Cea mai bună traducere“

Câştigător:„Satantango“ de László Krasznahorkai (Curtea Veche Publishing / Traducere de Anamaria Pop)

Menţiunea specială a juriului: „Divina Comedie. Infernul“ de Dante Alighieri (Humanitas / Traducere de Marian Papahagi)

4. Categoria „Cea mai bună colecţie“

Câştigător:Psihologie pentru toţi – Trei
Menţiunea specială a juriului: Yorick – Nemira

5. Categoria „Cea mai bună carte netipărită“
a) E-Book
Câştigător:„Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o“, de Paula Erizanu (Cartier)

Menţiunea specială a juriului: Polirom

b) Audiobook: I.L. Caragiale, „Mofturi 1877-1902“. Pagini de proză jurnalistică rostite de Radu Beligan, Ion Lucian, Mircea Albulescu, Virgil Ogăşanu, Mitică Popescu, Valentin Uritescu, Petre Lupu, Valentin Teodosiu, Mircea Constantinescu, Magda Duţu (Editura Casa Radio)

6. Categoria „Cea mai bună bibliotecă“

Biblioteca Judeţeană Timiş

7. Categoria „Cea mai bună tipografie“
G Canale C S.A.

8. Categoria „Cea mai bună librărie“
Librăria Engleză „Anthony Frost“ (Bucureşti)

Adrian Cioroianu şi Lucian Boia

9. Bestseller românesc – cel mai bine vândut titlu al anului
Lucian Boia, „De ce este România altfel?“

10. Best New Entry

a) Edituri: Baroque Books and Arts (Bucureşti)
b) Librării: Câştigător: Bookstory – librărie independentă (Cluj-Napoca)
Menţiunea special a juriului: Humanitas Cişmigiu (Bucureşti)

Premii speciale:

1. Cea mai bună campanie de Marketing / PR / CSR
Cărtureşti Pop Up (Cărtureşti)

2. Cea mai eficientă platformă online dedicate promovării cărţilor
Câştigător: Booktopia

Menţiunea specială a juriului: Graphicfront.ro

Din juriu au făcut parte: Simona Kessler – agent literar, Ion Bogdan Lefter – poet, critic şi istoric literar, Cristina Bazavan – jurnalist şi blogger, Laura Grünberg – scriitoare, sociologă, autoare de cărţi pentru copii, Cristian Teodorescu – scriitor, jurnalist, Nicu Ilfoveanu – artist vizual, Sabina Ştirb – Head of CSR & Public Sector Division at GMP Public Relations şi Daniel Nazare – directorul Bibliotecii Judeţene Braşov. Preşedintele juriului a fost Radu Dimitriu – directorul editurii CH Beck.

Foto: Giani Oprina

06
/11
/16

Romanul de dragoste are milioane de fani în toată lumea, iar de-a lungul istoriei multe dintre titluri au iscat scandaluri serioase. Ziarul Metropolis vă oferă un top al celor mai frumoase romane de dragoste din toate timpurile, zece povești pe care trebuie să le citești într-o viață.

04
/11
/16

Prestigiosul premiu Goncourt, cel mai important premiu al literaturii francofone, a fost câștigat, ieri, de scriitoarea Leila Slimani pentru romanul „Chanson douce”. Romanul ei, "Chanson douce", o povestire atroce bine construită, relatează asasinarea a doi copii de către doica lor.

04
/11
/16

Editura Nemira lansează în această toamnă VORPAL, o colecţie de poezie coordonată de Svetlana Cârstean. Vorpalul e arma absurdă, dar eficientă şi impecabilă, care apare în poemul Jabberwocky din „Alice în Ţara oglinzilor“. Armă uneori jucăuşă şi periculos de inteligentă ca „Dodiile“ lui Florin Dumitrescu sau provocatoare şi stranie ca „Sistemele de fixare şi prindere“ ale Ştefaniei Mihalache - primele două volume din colecţie.

03
/11
/16

Povești despre dragoste, prietenie și cărți, cu o lectură performativă din romanele „Blogstory” și „Deviații de Stereo”, iată ce ne propun Nora Iuga și Ioana Cristina Casapu, pentru seara zilei de 5 noiembrie, pe care ne invită să o petrecem împreună la Point, de la ora 18.00.

03
/11
/16

Editura Humanitas Fiction vă invită sâmbătă, 5 noiembrie, ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului „O paranteză în timp” a celebrei scriitoare britanice Jeanette Winterson, publicat în traducerea lui Vali Florescu, în colecţia „Raftul Denisei“, în cadrul Proiectului Hogarth Shakespeare.

02
/11
/16

Editura Polirom vine cu o ofertă impresionantă de literatură română la ediția din acest an a Tîrgului de Carte Gaudeamus, continuîndu-și astfel unul dintre cele mai importante demersuri editoriale: publicarea, difuzarea și promovarea scriitorilor români contemporani, direcție deschisă prin lansarea colecției „Ego. Proză” în anul 2004, continuată în 2007 cu lansarea proiectului editorial „Fiction Ltd.”, dar și cu inițierea, în anul 2008, a prestigioasei colecții „Opere”, precum și a seriilor de autor Polirom

31
/10
/16

Disco Titanic, de Radu Pavel Gheo, un roman cu adolescenţi maturizaţi traumatic într-o lume copleşită de puseuri naţionaliste sau localiste, a apărut în colecția Ego. Proză a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală. „Radu Pavel Gheo este un scriitor strălucit, ce va marca o epocă.” - Mircea Iorgulescu

31
/10
/16

Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, „Inimi cicatrizate”, o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher, va rula în cinematografele din România din 18 noiembrie, pelicula fiind distribuită de micro FILM. Cu această ocazie, Editura Humanitas publică o ediție specială a romanului ”Inimi cicatrizate”. Este pentru prima dată când M. Blecher semnează și ilustrația copertei cărții sale, un desen în tuș negru și roșu descoperit în timpul documentării lui Radu Jude, desen care a devenit imaginea centrală a afișului filmului.

29
/10
/16

Artistul american Bob Dylan, care nu a făcut declarații după ce a fost desemnat câștigătorul premiului Nobel pentru Literatură, a anunțat că va merge la Stockholm pentru a primi această recompensă ''uluitoare, de necrezut''.

28
/10
/16

O ofertă impresionantă de cărți la prețuri „de kilipir” îi așteaptă pe cititori la ediția din această toamnă a celui mai important târg de carte cu discount, Kilipirim. Cărți pentru copii și tineret, dar și pentru cititorii experimentați pot fi achiziționate pe parcursul celor 5 zile de târg (26-30 octombrie 2016, zilnic între orele 10.00 și 21.30), la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călărași.

27
/10
/16

La zece ani de la debutul editorial cu romanul Băiuțeii, scris împreună cu Filip Florian, și la șapte ani de la publicarea primului său roman, Şi Hams Şi Regretel, Matei Florian revine cu o nouă carte, îndelung așteptată de cititorii săi, Cexina Catapuxina, cea mai recentă apariție din colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

26
/10
/16

Cea de-a patra ediţie a Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, care a debutat astăzi, 26 octombrie, aduce în faţa publicului, până pe 30 octombrie, profesionişti din domeniul cărţii, atât din ţară cât şi din străinătate. În cele cinci zile de FILIT, la Iaşi vor fi prezenţi scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali.