„Lumières d´Europe” la București: concerte și conferințe cu instrumentiști de prestigiu din Europa
https://www.ziarulmetropolis.ro/lumieres-deurope-la-bucuresti-concerte-si-conferinte-cu-instrumentisti-de-prestigiu-din-europa/

„Lumières d´Europe” este un proiect de rezidenţă muzicală lansat de violonistul francez David Grimal, format din 3 sesiuni ce au loc în perioada 2022 – 2024.

Un articol de Petre Ivan|7 septembrie 2023

Festivalul Internațional George Enescu are plăcerea de a fi partener al celei de-a doua sesiuni de lucru a acestui program cultural, ce are loc la București în perioada 1-10 septembrie și este inclusă ca Eveniment conex în programul celei de-a 26-a ediții a Festivalului. 14 artiști au fost selectați pentru oportunitatea de a lua parte la sesiuni multidisciplinare și de a cânta alături de muzicieni renumiți. Din program fac parte 4 conferințe, susținute la Institutul Francez din București și 5 concerte susținute de bursierii programului alături de muzicienii invitați.

Prima sesiune a programului „Lumières d´Europe” a avut loc la Paris, în 2022, iar ce-a de-a treia va avea loc în 2024 în orașul Rehovot din Israel. Sesiunea 2023 are loc la București, sub Înaltul Patronaj al UNESCO, este susținut de Ambasada Franței la București, de Institutul Francez și de Artexim, organizatorul Festivalului Internațional George Enescu.

Viziunea din spatele proiectului, în cuvintele fondatorului, David Grimal, pune accentul pe caracterul unificator al artei și în mod deosebit al muzicii: „În 1945, Romain Gary publica cartea „L’Education européenne”, primul roman dintr-o serie care stă mărturie pentru iubirea pe care faimosul scriitor o purta unei Europe în plină destrămare, la acea vreme. Făcea apologia unei Europe a iluminării, a valorilor universale precum libertatea, egalitatea și încrederea în inteligența umană. Există o fraternitate, adesea imperfectă, între Europa soldaților din tranșee și cea a artiștilor, a gânditorilor și a acelor mari realizări ale ființelor omenești, ce lucrează constant la construcția unei utopii, a unui continent unit, liber și care trăiește în pace.”

În cadrul sesiunii ce are loc în această perioadă la București „Lumières d´Europe” oferă unui număr de 14 muzicieni selectați oportunitatea de a lua parte la sesiuni multidisciplinare alături de muzicieni renumiți și să cânte alături de aceștia. Programul include 5 concerte susținute de bursierii programului alături de muzicienii invitați, instrumentiști de prestigiu din Europa: pianistul Philippe Cassard, violista Diemut Poppen, violoncelista Anne Gastinel și directorul artistic al programului, violonistul David Grimal. Concertele au loc la Universitatea Națională de Muzică din București, Palatul Mogoșoaia și Teatrul Godot, Sala Colloseum. Detalii despre programele concertelor se pot găsi aici.

Din programul proiectului „Lumières d´Europe” fac parte și 4 conferințe ce au avut loc la Institutul Francez în zilele de 2, 3, 4 și 5 septembrie. Temele puse în discuție au fost: „De ce să mai compunem muzică în secolul 21?”, alături de compozitorul Eric Montalbetti, „Avangarda și muzica românească”, conferință susținută de Erwin Kessler, directorul Muzeului de Artă Recentă din București, „Revoluții în fizică la începutul secolului al 20-lea”, la care a luat parte Serge Haroche – laureat al premiului Nobel în fizică și „George Enescu – revizuiri postume”, o conferință-dialog cu Sever Voinescu, director Dilema Veche, în dialog cu Valentina Sandu-Dediu, rector al New Europe College.

Despre Festivalul Internațional George Enescu

Festivalul Internațional George Enescu este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internațional, organizat începând cu 1958. Cea de-a 26-a ediție a festivalului are loc între 27 august și 24 septembrie, iar tema ediției este “Generozitate prin muzică”|”Generosity through Music”. Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiți artiști ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 țări, lucrări de operă în primă audiție și concerte educative pentru copii.

Detalii disponibile aici.

Biletele s-au pus în vânzare pe platforma Eventim.

20
/10
/22

În cadrul proiectului Musiques Créatives de France, între 27 octombrie și 1 noiembrie, Orchestra Națională de Jazz a Franței revine în România într-un tuneu la Ploiești (27 octombrie, Filarmonica „Paul Constantinescu”, la Ploiești Jazz Festival), Sibiu (28 octombrie, Filarmonica de Stat, la Sibiu Jazz Festival) și București (1 noiembrie, Palatul Bragadiru).

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.