Lungmetraje româneşti şi maghiare de excepţie, la Festivalul Internaţional Alternative
https://www.ziarulmetropolis.ro/lungmetraje-romanesti-si-maghiare-de-exceptie-la-festivalul-international-alternative/

Organizatorii Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alternative, care va avea loc în perioada 7-11 noiembrie la Palatul Culturii din Târgu Mureş, au anunţat miercuri că, pe lângă scurtmetrajele selectate pentru concurs, au inclus în program lungmetraje româneşti şi maghiare de excepţie. Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de organizatorii Festivalului Internaţional de Film […]

Un articol de Andrada Văsii|25 octombrie 2012

Organizatorii Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alternative, care va avea loc în perioada 7-11 noiembrie la Palatul Culturii din Târgu Mureş, au anunţat miercuri că, pe lângă scurtmetrajele selectate pentru concurs, au inclus în program lungmetraje româneşti şi maghiare de excepţie.

Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de organizatorii Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alternative, a cărui a 20-a ediţie va avea loc în perioada 7-11 noiembrie la Palatul Culturii din Târgu Mureş, în cadrul manifestării vor fi prezentate 13 lungmetraje selectate, dintre care multe au obţinut premii importante la festivaluri de renume.

Astfel, publicul va avea ocazia de a viziona, printre altele, o animaţie semnată de Anca Damian, intitulată „Crulic – drumul spre dincolo”, care spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla în Capitala Poloniei.

Filmul a câştigat în luna iunie marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Annecy, unul dintre cele mai importante festivaluri de animaţie din lume.

Totodată, spectatorii vor putea urmări comedia savuroasă, „dulce-amară despre drumurile întortocheate ale economiei româneşti” a lui Tudor Giurgiu, „Despre oameni şi melci”, care a obţinut recent premiul special al juriului la cea de-a 28-a ediţie a Festivalului Internaţional de la Varşovia.

De asemenea, în cadrul festivalului va fi prezentat primul lungmetraj al regizoarei Kincses Reka, originară din Târgu Mureş, care, cu filmul „Campionul din Balcani”, care tratează conflictul interetnic de la Târgu Mureş din martie 1990, a obţinut, printre altele, marele premiu al Festivalului Filmului Maghiar de la Budapesta. Este vorba de lungmetrajul intitulat „Patrie, sex şi alte neajunsuri”, o coproducţie germano-maghiară care tratează tema emigrării.

În cadrul festivalului va fi prezentată şi animaţia „Tragedia omului”, în care Jankovics Marcell a adaptat scenariul filmului după piesa cu acelaşi titlu a lui Madach Imre încă din 1983. Producţia filmului – în care în centrul acţiunii se află prima pereche de oameni care, conduşi de Lucifer, străbat în vis istoria – a început în 1988, dar s-a terminat abia la sfârşitul anului 2011, se arată în comunicat.

Un număr de 59 de filme din 27 de ţări au fost selectate pentru a intra în finala Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alternative, care va avea loc în perioada 7-11 noiembrie la Palatul Culturii din Târgu Mureş.

Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj Alternative de la Târgu Mureş, lansat în 1993, a devenit un forum pentru creaţii de filme recente ale realizatorilor din întreaga lume, dar mai ales ale celor din Europa de Est. Scopul festivalului este realizarea unei confruntări amicale, generatoare de valori, cu prilejul căreia tinerii regizori din România şi din cele celelalte ţări participante să îşi măsoare talentul şi cunoştinţele într-o competiţie internaţională, afirmă organizatorii.

În cadrul festivalului au loc şi concerte, recitaluri, expoziţii, video-instalaţii şi alte programe complementare cu prezentare de selecţii din cele mai bune filme ale festivalurilor de acest gen din Europa şi din cele mai reuşite creaţii ale studenţilor de la diferite facultăţi cinematografice din ţară şi de peste hotare.

Astfel, în programul manifestării din acest an se regăsesc filme din Festivalul One World România, dar şi realizate în Tabăra Internaţională de Creaţie „Filmtett” 2012, precum şi selecţii de la Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj In Palace (Bulgaria), Festivalul Internaţional de Film Quest Europe (Polonia) şi de la festivaluri internaţionale de film de scurtmetraj din Italia.

 Sursa: Mediafax
19
/07
/14

Oare ce-ar face Hitler dacă s-ar trezi, viu și nevătămat, în Berlinul anului 2011? Poate că ar deveni... vedetă de televiziune. Acest scenariu este imaginat de Timur Vermes, în romanul „Ia uite cine s-a întors”.

18
/07
/14

Miercuri, 23 iulie, de la ora 19.00, editura Humanitas vă aşteaptă la Librăria sa din Cişmigiu alături de Sandra Ecobescu, Alexandra Rusu, Andreea Răsuceanu şi Radu Paraschivescu pentru a afla povestea vieţii lui Constance, soţia celebrului scriitor englez Oscar Wilde.

17
/07
/14

Am fost la avanpremiera spectacolului „Viză de clown”, la Odeon, montat dintr-un text de un umor brutal, semnat de Saviana Stănescu. Saviana Stănescu a plecat și ea la New York, New York, să-și întâlnească destinul.

17
/07
/14

Cineastul Ron Howard a anunţat că va produce şi va regiza un lungmetraj documentar despre trupa The Beatles, care se va concentra pe perioada cuprinsă între anii 1960 şi 1966 din cariera grupului britanic.

17
/07
/14

Pe 18 iulie, la ora 17:00, melomanii și iubitorii de frumos sunt aşteptaţi la Sinaia pentru un concert de muzică clasică desfășurat în sala de concerte a reședinței regale, un eveniment inedit pentru această locație atât de apreciată de români, dar și de turiștii străini.

17
/07
/14

Luni, 21 iulie, ora 19.00, pe terasa librăriei Humanitas Kretzulescu, va avea loc lansarea cărţii Marea cea Mare. O istorie umană a Mediteranei, un impresionant volum, reunind acribia academică şi savoarea poveştilor cu corsari, pelerini, comercianţi sau comandanţi de flote, scris de unul dintre specialiştii în istoria Mediteranei, David Abulafia, profesor la Universitea Cambridge.

17
/07
/14

Festivalul Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, care se va desfăşura între 11 şi 18 octombrie, la Teatrul Nottara din Capitală, prezintă spectacole ale unor trupe din ţară şi din străinătate, în cele două secţiuni ale evenimentului: "Mici crize... şi electorale" şi "Bulevardul Comediei".

17
/07
/14

Povestea fostului preot Daniel Corogeanu, care a inspirat filmul "Dupa dealuri", regizat de Cristian Mungiu şi premiat la Cannes în 2012, este prezentată în publicaţia britanică Daily Mail, în contextul în care Vaticanul şi-a dat binecuvântarea privind exorcizările ca practică a Bisericii Catolice.

16
/07
/14

MEMORIA CULTURALĂ Pentru actorul Gheorghe Cozorici, teatrul însemna arta cuvântului rostit cu inflexiuni poematice. După interpretarea lui Becket din spectacolul ,,Becket sau onoarea zeilor” de Jean Anouilh, a fost comparat cu marele actor de film Richard Burton.