Lynch, Dolan și Moretti, la Festivalul de Film de la Roma
https://www.ziarulmetropolis.ro/lynch-dolan-si-moretti-la-festivalul-de-film-de-la-roma/

David Lynch, Xavier Dolan, Vanessa Redgrave şi Nanni Moretti se numără printre invitaţii Festivalului de Film de la Roma, a cărei ediţie din 2017, organizată între 26 octombrie şi 5 noiembrie, se doreşte o veritabilă sărbătoare a cinematografiei mondiale şi va prezenta câteva zeci de lungmetraje, dintre care 14 vor fi proiectate în premieră mondială.

Un articol de Petre Ivan|12 octombrie 2017

„Această sărbătoare a cinematografiei a devenit un loc foarte râvnit, unde se vine nu doar pentru că ești ales, ci și pentru că alegi să vii”, a declarat marți Antonio Monda, directorul artistic al Festivalului de Film de la Roma, cu ocazia prezentării programului oficial al celei de-a 12-a ediții a evenimentului.

Ediția din 2016 a fost extraordinară, cu filmul de deschidere Moonlight, de Barry Jenkins, care a fost apoi premiat la gala Oscarurilor, cu o creștere a numărului de spectatori cu 18% și cu o creștere a acoperirii mediatice în străinătate. – Antonio Monda

Printre vedetele așteptate la Roma se află și cineastul David Lynch, care va fi recompensat pe 4 noiembrie cu un premiu pentru întreaga carieră.

Vor fi prezenți la Roma și Xavier Dolan, Nanni Moretti, Christoph Waltz, romancierul Chuck Palahniuk, actorul britanic Ian McKellen și compatrioata sa Vanessa Redgrave, care, la vârsta de 80 de ani va prezenta „Sea Sorrow”, un documentar consacrat imigranților, regizat de ea.

În total, 39 de lungmetraje, ficțiuni și documentare—cărora li se adaugă alte proiecții și evenimente speciale — se regăsesc în programul selecției oficiale, inclusiv „Hostiles”, un western regizat de Scott Cooper după modelul filmelor cu John Ford, în care rolurile principale sunt interpretate de Christian Bale și Rosamund Pike. Acest film va fi proiectat în deschiderea festivalului, pe 26 octombrie.

Foto: Festivalul de Film de la Roma – facebook

 

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.

20
/04
/21

Filme selecționate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut - Cannes, Veneția și San Sebastián - dar și noutăți absolute semnate de regizori precum Pedro Almodóvar sau François Ozon vor completa seria de surprize rezervate publicului TIFF, la cea de-a 20-a ediție.

19
/04
/21

87 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2020, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești.

16
/04
/21

Competiția ediției de anul acesta a festivalului One World România, care se va desfășura fizic la București între 21 și 30 mai, și online între 31 mai și 6 iunie, cuprinde cele mai incitante 9 filme din selecția de anul acesta, ce vor fi evaluate de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film, și celălalt din liceeni din toată țara. Premiul Juriului Internațional este în valoare de 1000 euro și va fi oferit regizorului câștigător cu sprijinul Institutului Cultural Român.

13
/04
/21

Editura Trei, Târgul de Cariere și Cărturești vă invită joi, 15 aprilie, la ora 19.00, la evenimentul de lansare volumului „Învățăm împărtășind”, coordonat de Gabriela Hum. Vor vorbi: Călin Grigorovici, Răzvan Goga, Zamfira Stan, Mónika Pál și Gabriela Hum Moderator: Victor Popescu Evenimentul va putea fi urmărit live pe paginile de Facebook Cărturești, Târgul de […]

13
/04
/21

CRONICĂ DE FILM E ceva ciudat în legătură cu „Another Round” („Încă un rând, 2020), noul film multipremiat al danezului Thomas Vinterberg. Îi simţi lucrătura la fiecare pas, mai ales pe scenariu, dar până la final, cu ajutorul unui moment muzical salvator şi al jocului mereu la înălţime al lui Mads Mikkelsen, reuşeşte să înfrângă o eventuală rezistenţă.

06
/04
/21

Ce destin! Să te naşti la începutul secolului 20, să fii unul din pionerii documentarului din România, dar şi al dezvoltării instituţionale a cinematografiei, să faci filme în două regimuri autoritare şi în timpul unui război şi să mori la aproape 100 de ani. Regizorul Paul Călinescu poate fi descoperit prin 12 documentare de scurtmetraj disponibile online, gratuit, în cadrul Cineclubului One World Romania.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.