Maraton cu filme europene pentru liceeni, la Cinema-edu
https://www.ziarulmetropolis.ro/maraton-cu-filme-europene-pentru-liceeni-la-cinema-edu/

Începe Cinema-edu, ediţia a cincea. În perioada februarie-iunie, liceenii sunt invitaţi să participe gratuit la cel mai mare proiect de educaţie cinematografică şi socială din Romania. Până acum, peste 50 de licee din ţară s-au înscris în proiect.

Un articol de Liliana Matei|21 februarie 2015

Cinema-edu își propune să stârnească interesul tinerilor față de filmul de artă, încurajându-i să participe activ la dezbaterile non-formale de la finalul fiecărei vizionări.

Anul acesta, filmele Cinema-edu au ca punct comun prietenia, maturizarea, descoperirea și formarea identității personale, teme abordate din diferite perspective în filmele : Vandal (r. Hélier Cisterne, 2013), Couleur de Peau : Miel / Culoarea pielii : Miere (r. Laurent Boileau, 2012) și La lengua de las mariposas / Limba Fluturilor (r. José Luis Cuerda, 1999), Phoenix (r. Christian Petzold, 2014), Ida (r. Pawel Pawlikowski, 2013), Bekas/În căutarea lui Superman (r. Karzan Kader, 2012), Macondo (r. Sudabeh Mortezai, 2014).

Astfel, liceenii vor avea ocazia să vizioneze o serie de filme lansate și premiate la mai multe festivaluri prestigioase din Europa și din lume (Berlin, Toronto, Dubai, ș.a.)

Primele două filme prezentate la Cinema Elvira Popescu sunt: Vandal, în care Cherif, un adolescent rebel, descoperă pasiunea pentru grafitti și ajunge să se cunoască prin intermediul acestei arte nonconformiste și Culoarea pielii: Miere, povestea biografică a lui Jung, unul dintre cei 200.000 de copii împrăștiați în întreaga lume în urma Războiului din Coreea, redată prin intermediul animației combinate cu imagini de arhivă.

La Institutul Cervantes vor avea loc proiecțiile filmului Limba fluturilor, unde liceenii sunt invitați să vadă lumea prin ochii lui Moncho, un băiețel aflat la vârsta primelor descoperiri în mijlocul tumultosului Război Civil din Spania.

Pentru mai multe informații despre filme, despre temele de discuție propuse și despre concepte de media literacy, elevii și profesorii participanți vor putea descărca ghidurile educative postate pe site-ul cinema-edu.ro.
Pentru primele evenimente, dezbaterile de la finalul proiecțiilor vor fi moderate de criticul de film, Florin Barbu.

INFO
Anul acesta Cinema-edu se desfășoară în următoarele localități : București, Timișoara, Piatra Neamț, Slatina, Corabia, Giugiu, Caracal, Moinești, Slobozia, Moreni, Târgoviște.

Pentru mai multe detalii și programări, profesorii de liceu sunt invitați să scrie pe adresa de mail [email protected] sau să contacteze telefonic organizatorii, la numărul 0723234006.

26
/04
/14

Este actriţă la Teatrul „Constantin Tănase” şi profesor de actorie la Universitatea Hyperion. A absolvit două facultăţi, a publicat trei cărţi de bucate şi este la a doua soacră. Adriana Trandafir, care împlinește 58 de ani pe 26 aprilie, vorbește despre oamenii și locurile care i-au influenţat viaţa.

25
/04
/14

Al Pacino împlineşte, astăzi, 74 de ani. Printre interviurile pe care le-a dat de-a lungul vieţii s-a numărat şi unul publicat de revista Esquire România. În acest interviu, din care vă prezentăm fragmente, Al Pacino vorbeşte despre secretele carierei şi despre viaţa personală.

23
/04
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Vânătoarea de vulpi“ (1980), unul din filmele nedreptăţite şi mai puţin cunoscute ale lui Mircea Daneliuc, trebuie redescoperit urgent şi discutat aplicat. Pentru că este o bijuterie ascunsă a cinematografiei române.

22
/04
/14

Acting in English by James Longshore, Academia americană de Actorie, înfiinţată acum 2 ani în Bucureşti de actorul american James Longshore şi de producătorul Bianca Mina, anunţă cea de-a 7-a ediţie, Acting in English INTENSIVE.

19
/04
/14

Cristi Puiu, unul dintre realizatorii filmului colectiv „Les ponts de Sarajevo", selectat la Cannes, a declarat pentru Mediafax că a regizat în cadrul acestui proiect scurtmetrajul „Das Spektrum Europas", cu Valeria Seciu şi Marian Râlea, în care vede Sarajevo de la distanţă, din România.

18
/04
/14

Indiferent de cum vor arăta filmele selecționate în competiția oficială a ediției din acest a Festivalului de la Cannes (14-25 mai), un lucru e cert după anunțarea regizorilor aruncați în lupta pentru Palme d’Or: este anul numelor cunoscute, o îmbinare între cineaști deja clasicizați, maeștri recenți și valori în ascensiune.