Maratonul teatral „25 de ore de teatru non–stop” aduce umorul la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/maratonul-teatral-25-de-ore-de-teatru-non-stop-aduce-umorul-la-sibiu/

Unsprezece comedii sunt incluse în Festivalul „25 de ore de teatru non–stop” de la Sibiu.

Un articol de Liliana Matei|2 aprilie 2016

Spectacolul „4 x 4 personaje” al Teatrului Spiritual București, o comedie cu Ioan Gyuri Pascu în distribuție, deschide sâmbătă, 16 aprilie 2016, de la ora 19:00, ediția a VI-a a Festivalului „25 de ore de teatru non – stop”. Spectacolul are la bază un text scris de Daniela Marin, iar din distribuție fac parte actorii Ioana Ancea, Alice Nicolae, Andrei Roșu și Ioan Gyuri Pascu. Regia și scenografia spectacolului aparțin Danielei Marin. Spectacolul a avut premiera în data de 19 octombrie 2015 la București, iar cele mai recente două reprezentații ale spectacolului au avut loc anul acesta în Canada, în orașele Toronto și Montreal. Spectacolul „4 x 4 personaje” va avea loc la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu.
Piesa are patru tablouri și șaisprezece personaje și le surprinde pe acestea în încercarea de a-și găsi împlinirea, echilibrul și iubirea. Unde altundeva, dacă nu la psiholog? Unde altundeva, dacă nu pe scena teatrului? Pendulând între cabinetul psihologului, de la care unul dintre personaje, actor de profesie, află că Teatrul e sacru ca și viața. Viața e sacră. Teatrul e viață, și scena teatrului, spectacolul reușește să surprindă omul, între comedia și tristețea lumii, într-o joacă nesfârșită de-a viața sau de-a teatrul.
BIS Teatru Sibiu prezintă trei spectacole în festival, dintre care unul în premieră și unul în premieră națională.

”And the winner is…”, „Artă” și „Clandestino” sunt cele trei spectacole pe care compania BIS Teatru Sibiu le prezintă publicului în programul din acest an al festivalului „25 de ore de teatru non – stop”. „Clandestino”, un spectacol plin de umor cu și de Laurențiu Bănescu și Claudiu Fălămaș, va avea premiera națională duminică, 17 aprilie 2016, la ora 1:30 a.m., în Atrium Cafe Bistro & Art. Având ca sursă de inspirație primul capitol al romanului „O istorie a lumii în 10 ½ capitole” de Julian Barnes, spectacolul revine asupra uneia dintre cele mai vechi frământări ale individului: eu în ce „cabină” călătoresc pe croaziera vieții? Actorul Laurențiu Bănescu este cunoscut publicului din Sibiu din spectacolul „Monoloagele vecinului”, prezentat anul trecut în maratonul teatral sibian.

 

Ofer gratuit garsonieră, fără taxe și alte plăți uzuale, unei studente curate și educate. Garsoniera este în zona centrală cu acces la internet wireless, bucătărie mobilată, mașină de spălat, tv, parcare privată la bloc. Repet, acest mesaj se adresează exclusiv unei studente care vrea să își economisească banii de chirie. Detalii și condițiile le discutăm la telefon sau pe whatsapp. De câte ori am citit poate fiecare dintre noi un astfel de anunț într-un ziar de mică publicitate? Ce se ascunde în spatele unui astfel de anunț? În cazul festivalului „25 de ore de teatru non –stop” se ascunde un spectacol viu, tânăr, despre tinerețe și situații de viață cu care tinerii se confruntă, un spectacol cu Andrada Grosu, Maria Soilică și Ioan Paraschiv, trei tineri actori care, poate și datorită tinereții lor, redau într-un mod unic, cu foarte mult umor, o realitate dulce – amăruie. Spectacolul „And the winner is…” va avea loc duminică, 17 aprilie 2016, noaptea, de la ora 1:30, în Imperium.
A doua premieră prezentată de BIS Teatru în cadrul maratonului teatral este spectacolul ”Artă”, un spectacol ce tratează cu umor problema suprasaturării consumului de artă modernă. Spectacolul aduce în prim plan trei actrițe tinere (Ștefana Banea, Andrada Grosu și Aneea Opriș), care au curajul să abordeze un text cu o puternică amprentă masculină, scris de o femeie (Yasmina Reza) pentru a fi interpretat de bărbați. Rezultatul? O comedie savuroasă despre prietenie și condiționările ei, despre formă fără fond sau poate fondul fără formă, despre opera de artă care nu spune nimic, din orice unghi ai privi-o, dar care se vinde cu sume neimaginat de mari. Spectacolul „Artă” va avea premiera duminică, 17 aprilie 2016, la ora 3:30 dimineața, în Atrium.
„Avem nevoie de bună dispoziție. Doar umorul de calitate ne mai poate salva, ne mai poate da speranța că împreună putem să ajungem la liman, oricare ar fi limanul spre care tinde fiecare. Doar umorul bun, curat, ne poate oferi relaxarea de care avem nevoie pentru a putea privi și altfel realitatea. Altfel decât cu încrâncenarea atât de prezentă astăzi. „4 x 4 personaje”, „Pam Pam”, „Clandestino”, ”And the winner is…, „Artă”, „Montagne Russe”, „…ish”, „Mic dicționar explicativ al iubirii române”, „Doi și-un tulnik”, „Cyrano de Bergerac poate…”, „Huooooo!!!”, sunt doar câteva dintre spectacolele de foarte bună calitate pe care nu ar trebui să le ratați anul acesta în festival. Dacă și numai dacă, aveți nevoie de umor și bună dispoziție la fel de mult pe cât avem noi!” Bogdan Sărătean, director festival.

INFO

Biletele pentru toate spectacolele din cadrul festivalului „25 de ore de teatru non – stop” pot fi cumpărate online de pe pagina de facebook a festivalulului – facebook.com/respira.teatru, de pe siteul oficial al festivalului www.respirateatru.ro, de pe siteul www.kompostor.ro – fără niciun cost suplimentar. În Sibiu biletele pot fi cumpărate de la Agenția Teatrală (Bulevardul Nicolae Bălcescu, nr. 17), Librăria Habitus (Piața Mică, nr. 4) sau Librăria Humanitas (Str. Nicolae Bălcescu, nr. 16).

01
/10
/14

Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, a fost reales în funcţia de preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER), în urma votului Adunării Generale a instituţiei, potrivit site-ului organizaţiei culturale.

01
/10
/14

După ce fost scena de derulare a singurului festival internaţional al orchestrelor radio din Europa – RadiRo, produs şi organizat de Radio România (20-27 septembrie), Sala Radio se pregăteşte pentru deschiderea oficială a noii stagiuni, 2014-2015! Invitaţi speciali din ţară şi din străinătate, partituri devenite „hit-uri” ale muzicii clasice, dar şi lucrări în primă audiţie, muzică simfonică sau de cameră, alături de jazz, tango, pop, muzică populară etc., o largă paletă de evenimente este pregătită pentru cele nouă luni de stagiune şi de muzică bună!

01
/10
/14

Miercuri, 1 octombrie 2014, desenele și experimentele grafice ale lui Andrei Tudoran evadează din arhiva sa personală, în care stau închise de obicei, ieșind la aer doar pentru a puncta o evoluție sau a oferi o soluție, și se cațără pe pereții galeriei Pleshoo Contemporary, pentru a-și revendica propriile calități în fața picturii mult mai cunoscute a artistului.

01
/10
/14

De la primul descălecat al lui Marcel Pavel pe iarba suferindă a Arenei Naţionale era clar pentru orice om cu spirit de observaţie că fotbalul nostru are o problemă cu imnurile, nu cu acordurile muzicale, ci cu versurile. Dornic să facă ceva notabil după ce l-a înlocuit pe Mircea Sandu, noul şef al Federaţiei de Fotbal, Răzvan Burleanu, a cotcodăcit câteva luni şi a ouat un ... imn.

30
/09
/14

Pe 23 septembrie 2014, în Cadogan Hall (Londra), a avut loc deschiderea stagiunii 2014/15 pentru Royal Philharmonic Orchestra, printr-un concert de excepție sub bagheta dirijorului român Cristian Mandeal, alături de violinista Tianwa Yang. Din program au făcut parte Beethoven - Egmont Overture, Brahms - Violin Concerto și Franck – Simfonia în re minor.

30
/09
/14

Spectacolul „Romeo şi Julieta” de William Shakespeare, regia Bogdan Sărătean, produs de Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu în colaborare cu Teatrul Național „Radu Stanca” a câştigat două premii importante la Teatralny Koufar International Student Theatre Festival din Minsk (Belarus): Premiul pentru cea mai bună regie - Bogdan Sărătean şi Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar - Claudiu Fălămaş (Părintele Lorenzo).

30
/09
/14

Citind o carte despre stres, „Cum să te aperi de stres”, de Patrick Légeron, pentru a-i înțelege mecanismele și modul în care ne afectează viața, am descoperit că autorul oferă și o origine semantică a termenului, care merge dincolo de explicația din dicționar despre proveniența acestuia.

30
/09
/14

Joi, 2 octombrie, de la ora 19.00, Filarmonica “George Enescu” inaugurează stagiunea simfonica 2014 - 2015 cu un concert extraordinar în cadrul căruia Orchestra şi Corul Filarmonicii "George Enescu" (dirijor Christian Badea) vor interpreta Simfonia nr. 9 de Beethoven. Concertul se va relua si vineri, 3 octombrie la aceeaşi oră.

30
/09
/14

Mă sună redactorul-șef al ziarului nostru să îmi pună în vedere că astăzi îndrăgita actriță Monica Bellucci împlinește frumoasa, deși scandaloasa vârstă de cincizeci de ani. Îmi sugerează, nu-mi impune, să scriu ceva la obiect, nu o odă, dar, probabil, ceva să placă la toată lumea.