Marin Constantin, 90 de ani de la naştere
https://www.ziarulmetropolis.ro/marin-constantin-90-de-ani-de-la-nastere/

Astăzi se împlinesc 90 de ani de la naşterea muzicianului Marin Constantin, dirijor şi compozitor, fondator al Corului Naţional de Cameră Madrigal. Începând de la această dată, o serie de evenimente dedicate memoriei marelui om de cultură va avea loc atât în Bucureşti cât şi la nivel naţional şi se va derula pe parcursul întregului an,.

Un articol de Petre Ivan|27 februarie 2015

Cu acest prilej, ministrul culturii, domnul Ionuț Vulpescu, a semnat ordinul cu numărul 2111, publicat în Monitorul Oficial 133 din data de 23 februarie 2015, prin care titulatura instituției va cuprinde și numele fondatorului său: Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin.

În rândul acțiunilor care punctează cei 90 de ani de la nașterea fondatorului Corului Madrigal se înscriu și eforturile Primăriei Municipiului București, care va amenaja o piață ce va purta numele lui Marin Constantin, și ale Universității Naționale de Muzică București, care va da același nume uneia dintre sălile noului sediu ce urmează a fi inaugurat.

Grila de emisiuni a Televiziunii Române va cuprinde, la acest sfârşit de săptămână, un program special dedicat seriei de evenimente “Marin Constantin 90”:

  • vineri, 27 februarie, ora 22:30 –

In memoriam Marin Constantin, producător Ioan Duma (TVR1);

  • sâmbătă, 28 februarie,  ora 22:30 –

Profesioniștii… cu Eugenia Vodă (TVR1);

În același timp, Societatea Română de Radiodifuziune dedică două momente importante împlinirii a 90 de ani de la nașterea Maestrului Marin Constantin:

  • Radio România Muzical a introdus în cadrul emisiunii “Polifonii” (ora 13:10), o rubrică zilnică intitulată “Marin Constantin 90”, producător Monica Cenger;
  • Radio România Cultural dedică acestui eveniment, ediția din data de 27 februarie a emisiunii “Oaza de muzică”, realizator Sorina Goia.Marin Constantin

Cariera lui Marin Constantin

Compozitor și dirijor, Marin Constantin a pus bazele corului Madrigal în 1963, fiind un specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian și baroc precum și muzica tradițională şi contemporană românească.

S-a dedicat muzicii, debutând ca dirijor de coruri studențești și de amatori precum Corul Universității și Corul Sindicatului Învățământ din București (1949-1951).

A fost asistent la Facultatea de Filosofie din București (1948-1952), iar din 1954 a fost șeful sectorului muzical în Casa Centrală a Creației Populare (1954-1955), director general, dirijor al Ansamblului UTC din România (1951-1974), director adjunct al Direcției muzicii din Ministerul Culturii (1960-1965), apoi profesor la catedra de dirijat de cor la Conservator (din 1960).

Între 1966-1969 a fost directorul general al Operei Române.

Maestrul Constantin Marin a fost membru al  Uniunii Compozitorilor  (din 1956), fiind autorul multor piese corale. A fost fondator al Corului Universității din București (1948), Capelei Corale „Gheorghe Cucu” (1958), Corului Național de Cameră Madrigal (1963).

Din 7 iulie 1963, când a avut loc primul concert, până la evenimentul de adio din 2010, a fost dirijorul Corului „Madrigal” al Conservatorului București, un ansamblu de excepție, care s-a făcut cunoscut prin numeroase turnee întreprinse de-a lungul anilor în toată lumea.

A susținut peste 4000 de concerte în țară și în lume, în cadrul unor importante festivaluri.

Foto: Marin Constantin – madrigal.ro

29
/07
/15

Ediția jubiliară a Festivalului Internațional de Canto Hariclea Darclée, care marchează împlinirea a 20 de ani de la prima ediție a festivalului, s-a deschis marți seară cu un concert inaugural susținut de soprana Adela Zaharia și basul Bogdan Talos, laureați ai Concursului Darclée, acompaniați la pian de Alexandru Petrovici și se va încheia pe 9 august.

27
/07
/15

Bobbi Kristina Brown, fiica lui Whitney Houston şi a artistului Bobby Brown, a murit, duminică, la vârsta de 22 de ani. Decesul lui Bobbi Brown vine după aproape jumătate de an de când tânăra a fost găsită fără cunoştinţă în cada din sala de baie a vilei sale, incident care a prezentat o serie de similarităţi bizare cu circumstanţele în care a murit mama ei, în anul 2012.

25
/07
/15

Unul dintre cele mai apreciate evenimente culturale de către public, din ultimii trei ani, de la Sibiu, concertul "Simply The Best - Povestea Naiului", a adunat mii de oameni în Piața Mare din centrul istoric al fostei Capitale Culturale Europene.

22
/07
/15

În perioada 25 iulie - 1 august, Radio România Muzical şi Radio România Cultural transmit în direct șapte spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner.

20
/07
/15

Entuziasm şi urale sunt cuvintele care descriu cel mai bine reacţia publicului la finalul concertului Orchestrei Române de Tineret dirijate de Cristian Mandeal, solistă Oxana Corjos în deschiderea celei de-a 35-a ediții a Săptămânilor muzicale „Gustav Mahler” de la Toblach/Dobbiaco (Italia).

17
/07
/15

La toamnă, Jazz Night Out vine cu trei premiere: trompetistul și revelația Ibrahim Maalouf, pianistul Brad Mehldau într-un trio de neratat, Béla Fleck, americanul care a reinventat banjo-ul, toți trei pentru prima oară la București.

17
/07
/15

Aflat la a treia ediție, master-class-ul cu participare internațională "Muzica la Altitudine" va avea loc între 18 şi 26 iulie 2015 la Poiana Ștampei, în Bucovina, unde tineri muzicieni vor avea oportunitatea de a studia tehnici de instrument şi interpretare împreună cu doi muzicieni de talie internațională, violonistul Ştefan Horvath (Elveția) şi violoncelistul Răzvan Suma (România), solist concertist al Radio România.

17
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează marţi, 21 iulie, la ora 19.00, proiecţia specială a unor reportaje din seria KulTOUR mit Holender, realizate de postul Servus TV. Evenimentul de la sediul ICR Viena (Argentinierstrasse 39, 1040 Viena) este dedicat lui Ioan Holender, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani pe 18 iulie.

16
/07
/15

Joia viitoare (23 iulie 2015) începe cea de a şasea ediţie de PADINA FEST, eveniment creat pentru iubitorii de muzică şi de activităţi sportive montane. În timpul zilei vor avea loc evenimente sportive şi activităţi recreaţionale - Maratonul Bucegilor, căţărări pe stâncă, rapel sau tiroliene, ateliere de aventură, iar serile vor fi dedicate în exclusivitate concertelor.