Marin Moraru, Beligan și Albulescu, omagiați la Noaptea Albă a Filmului Românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/marin-moraru-beligan-si-albulescu-omagiati-la-noaptea-alba-a-filmului-romanesc/

Trei dintre cei mai iubiţi actori români – Marin Moraru, Radu Beligan şi Mircea Albulescu – vor fi omagiaţi la Noaptea Albă a Filmului Românesc, care va avea loc pe 16 septembrie, în zece locaţii din Bucureşti. Spectatorii îi vor revedea pe regretaţii mari actori în câteva dintre cele mai bune roluri ale lor, iar un tribut în memoria cineastului Ovidiu Bose Paştina va marca 10 ani de la dispariţia sa.

Un articol de Petre Ivan|31 august 2016

Ajuns la a șaptea ediție, maratonul Noaptea Albă a Filmului Românesc va aduce pe ecrane, pe 16 septembrie, filme de ficțiune și documentare premiate în marile festivaluri sau cu succes la public, drame, comedii și thrillere în proiecții speciale sau în avanpremieră.

Proiecțiile vor avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Centrul Cultural „Casa Artelor”, Parcul Titan (Parcul Artelor), Parcul Crângași, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru, Make a Point și Clubul de Educație Alternativă (Ferentari).

Radu Beligan

Pe marele actor Radu Beligan, care a încetat din viață în iulie anul acesta, la 97 de ani, publicul va avea ocazia să-l vadă în După-amiaza unui torționar (r. Lucian Pintilie, 2001), alături de Gheorghe Dinică, Ioana Ana Macaria, Coca Bloos și Dorina Chiriac.

Beligan joacă rolul unui fost deţinut politic care, împreună cu o jurnalistă, se întâlnește cu un fost torționar pregătit să-şi mărturisească crimele.

Filmul, inspirat de cartea „Drumul Damascului”, de Doina Jela, a fost prezentat în selecţia oficială a Festivalului de la Veneţia. Cel mai longeviv actor român, Beligan a fost celebrat pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo, în 2014.

Mircea Albulescu, in "La capatul liniei"

Mircea Albulescu, in „La capatul liniei”

Marin Moraru

Marin Moraru are un rol memorabil în Operațiunea Monstrul (r. Manole Marcus, 1976), una dintre cele mai populare comedii românești din toate timpurile, cu peste 1,6 milioane de spectatori înainte de 1989.

Un grup de cinci bărbaţi pleacă, fără ştirea nevestelor, într-o expediţie în Deltă, cu un ţel categoric: prinderea „monstrului”, un somn gigantic care ar fi mândria oricărui pescar din ţară.

Doi dintre ceilalți aventurieri sunt Toma Caragiu și Octavian Cotescu. Regretatul actor Marin Moraru s-a stins pe 21 august, la 79 de ani. Anul trecut, a fost distins cu Premiul de Excelență la Festivalul Internațional de Film Transilvania.

Mircea Albulescu

Inconfundabil, Mircea Albulescu face unul dintre rolurile carierei lui în filmul La capătul liniei (r. Dinu Tănase, 1982).

Doi bărbaţi eliberați din închisoare călătoresc împreună prin ţară, încercând să se reintegreze în societate. În distribuție: Dan Condurache, Ioana Crăciunescu, Paul Lavric.

Ovidiu Bose Pastina, in Arta apararii individuale

Ovidiu Bose Pastina, in Arta apararii individuale

Pentru performanța sa, actorul a câștigat Premiul pentru interpretare masculină la Costinești, în 1983. După o carieră impresionantă, cu sute de roluri în cinema și teatru, Mircea Albulescu s-a stins în aprilie, anul acesta, la 81 de ani.

Ovidiu Bose Paștina

La 10 ani de la dispariția sa neașteptată, la doar 50 de ani, regizorul Ovidiu Bose Paștina va fi comemorat printr-o proiecție-tribut a câtorva dintre cele mai valoroase scurtmetraje ale sale: Arta apărării individuale, Atelier cu călăuza, Iar ca sentiment un cristal, Oameni care povestesc.

Cineastul a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, a lucrat ca documentarist la Sahia Film şi a realizat scurtmetraje de ficţiune. A fost unul dintre primii regizori de spoturi publicitare după 1989, iar de la mijlocul anilor ’90 a lucrat în televiziune.

* * *

Pe 16 septembrie, la Noaptea Albă a Filmului Românesc, spectatorii vor avea ocazia să vadă filme românești recente, precum

Ilegitim (r. Adrian Sitaru),

Dincolo de calea ferată (r. Cătălin Mitulescu),

Acasă la tata (r. Andrei Cohn),

București NonStop (r. Dan Chișu) sau

Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tănase),

dar și o selecție de documentare și scurtmetraje noi de la TIFF 2016.

Celelalte filme din program, invitații speciali și programul vor fi anunțate în curând.

Foto: Marin Moraru, Radu Beligan,  Mircea Albulescu, Noaptea Albă a Filmului Românesc – www.facebook.com/NoapteaAlba

26
/02
/13

Patru lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul acordat Celui mai bun film, la Gala Premiilor Gopo:Toată lumea din familia noastră (r. Radu Jude), Despre oameni și melci (regia: Tudor Giurgiu), Visul lui Adalbert (r. Gabriel Achim) și Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete). Autorii celor patru filme – Radu Jude, Tudor Giurgiu, Gabriel Achim și Silviu Purcărete – concurează și pentru statueta care răsplătește Cea […]

26
/02
/13

BRITISH COUNCIL ROMÂNIA și Asociația K’ARTE prezintă cea de a doua ediţie a proiectului “British Documentary” la Targu Mureș, începând cu data de 2 martie 2013. Seria de filme documentare de anul acesta de la  “British Documentary”  include opt proiecții care vor avea loc  în perioada 02-24 martie, în zilele de sâmbătă și duminică, începând cu ora 18.30, la Cinematograful […]

25
/01
/13

Lungmetrajul „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a fost marele câştigător al galei Best Film Fest, care a avut loc joi seară şi în cadrul căreia au fost premiate cele mai bune producţii cinematografice ale anului trecut, informează un comunicat al organizatorilor, Asociaţia Film România. Premiile au fost acordate în urma voturilor exprimate de jurnaliştii de […]

12
/11
/12

Filmul „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a primit premiul publicului, acordat în cadrul secţiunii Balkan Survey de la Festivalul Internaţional de la Salonic (2 – 11 noiembrie), potrivit site-ului evenimentului. The Fischer Audience Award pentru un film din cadrul secţiunii Balkan Survey a fost acordat peliculei „După dealuri”. Distincţia a fost ridicată, în numele regizorului, […]

07
/11
/12

Festivalul Internaţional de la Salonic, care se desfăşoară în perioada 2-11 noiembrie, unul dintre cele mai mari evenimente de gen din regiune, îi dedică o retrospectivă integrală regizorului Cristian Mungiu. La Salonic sunt proiectate toate filmele cineastului român, de la scurtmetrajele de şcoală „Mariana” (1997) şi „Mâna lui Paulista” (1998) până la cel mai nou […]

05
/11
/12

Cineastul român Cristian Mungiu a fost nominalizat la premiile decernate de Academia de Film Europeană (EFA) pe anul 2012, la categoria „cel mai bun scenariu”, cu filmul „După dealuri”, pe care l-a şi regizat, informează site-ul instituţiei. Nominalizările pentru premiile Academiei de Film Europene au fost anunţate, sâmbătă, la Festivalul Filmului European de la Sevilla. Cea de-a […]

23
/10
/12

O mie cinci sute de spectatori entuziaşti au asistat la Bruxelles, Gent şi Liege la avanpremiera belgiană a filmului ‘După dealuri’, de Cristian Mungiu, în prezenţa regizorului român şi a actriţelor principale premiate la Cannes, Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, informează luni un comunicat de presă al ICR Bruxelles.  Premiera de la Bruxelles a fost […]