Mario Vargas Llosa debutează ca actor la 78 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/mario-vargas-llosa-debuteaza-ca-actor-la-78-de-ani/

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2010, va debuta ca actor la vârsta de 78 de ani, într-un spectacol de teatru care va avea premiera în această săptămână la Madrid.

Un articol de Petre Ivan|27 ianuarie 2015

Renumitul scriitor sud-american Mario Vargas Llosa îşi va arăta talentul de actor în spectacolul “Los cuentos de la peste”, regizat de el însuşi, inspirat din “Decameronul” lui Giovanni Boccaccio.

În spectacolul “Los cuentos de la peste”, inspirată din cele 100 de nuvele incluse în “Decameronul” lui Boccaccio, Mario Vargas Llosa interpretează rolul unui nobil din secolul al XIV-lea. Scriitorul consideră că această experienţă artistică este una “terifiantă”.

Sunt emoţionat, foarte emoţionat, terorizat, speriat, panicat, mă întreb în fiecare zi dacă nu cumva ideea de a mă lansa în acest proiect reprezintă o adevărată nebunie, dar, în acelaşi timp, este atât de stimulant, interesant, este o experienţă atât de nouă şi care mă întinereşte – Mario Vargas LlosaMario Vargas Llosa

Scena de la Teatro Real din Madrid a fost amenajată pentru a reprezenta Villa Palmieri şi grădina ei, în care ducele Ugolin şi patru alte personaje se izolează, încercând să scape de epidemia de ciumă neagră care a cuprins Florenţa în 1348.

Scriitorul sud-american interpretează rolul ducelui Ugolin, care va încerca să scape de această catastrofă, cel puţin pe plan spiritual, spunând poveşti. Acest fapt nu va împiedica însă ciuma să cuprindă întreaga Europă.

Deşi povestea originală a acelei nuvele din “Decameron” este veche de mai multe sute de ani, Mario Vargas Llosa a ţinut să sublinieze rezonanţa ei contemporană. “Terorismul este un flagel al timpurilor noastre”, a spus scriitorul, potrivit căruia cultura “este o armă extraordinară pe care o avem pentru a ne apăra în faţa adversităţii”.

“Lumea continuă să cunoască ciume” şi “terorismul, de exemplu, este o ciumă a epocii noastre (care) ia mai multe forme, religioase şi politice”, a adăugat el. “Teroristul, într-o anumită manieră, este marele protagonist al secolului al XXI-lea prin prisma atenţiei pe care o generează”, a completat Mario Vargas Llosa.Mario Vargas Llosa

Scena treatrului madrilen care găzduieşte acest spectacol de teatru a fost complet transformată cu această ocazie, pentru a ocupa locul central în sală, în mijlocul publicului. Spectacolul “Los cuentos de la peste” va avea loc între 28 ianuarie şi 1 martie, la Teatro Real din Madrid.

Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936 la Arequipa (Peru) şi a copilărit în Bolivia împreună cu mama şi bunicii materni, închipuindu-şi că tatăl lui e mort şi că fusese un erou.

În realitate, la cinci luni după căsătorie îşi părăsise soţia însărcinată şi avea să-şi revadă fiul abia zece ani mai târziu, când Mario s-a întors în Peru. Între 1950 şi 1952, el urmează cursurile unei şcoli militare din Lima – experienţa descrisă în primul roman, “Oraşul şi câinii” (1963).

Mario Vargas Llosa a primit premiul Nobel pentru literatură pe anul 2010 pentru “cartografierea structurilor puterii, pentru descrierile sale pătrunzătoare care vorbesc despre rezistenţa individului, revolta şi eşecul său”.

Foto: Mario Vargas Llosa – wikipedia

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.

18
/04
/22

Cele mai bune materiale jurnalistice ale anului vor fi premiate în cadrul galei #Superscrieri11 care va avea loc pe 16 mai 2022. Superscrieri este o inițiativă independentă a Fundației Friends For Friends (FFFF.ro ), realizată împreună cu oameni și companii care vor să susțină responsabilitatea în documentarea și transmiterea realității.

18
/04
/22

București, 15 aprilie 2022 – Editura Corint vă invită la dezbaterea pe marginea cărții Capcana lui Tucidide. Mai pot evita Statele Unite și China războiul? de Graham Allison, volum de referință în domeniul relațiilor internaționale, publicat în imprintul Corint Istorie. Evenimentul are loc luni, 18 aprilie, ora 19.00, la librăria Humanitas Cișmigiu.

17
/04
/22

După succesul internațional al romanelor „Tatuatorul de la Auschwitz”, vândut în peste 7 milioane de exemplare, și „Călătoria Cilkăi”, Heather Morris a primit invitația să meargă în Israel pentru a descoperi istoria a trei surori, supraviețuitoare ale lagărului Auschwitz-Birkenau.

13
/04
/22

Nominalizat la prestigiosul Man Booker Prize, „Lumea în flăcări” de  Siri Hustvedt, recent apărut la Editura Polirom, este un roman magistral pe tema percepţiei, prejudecăţilor, dorinţei şi luptei unei femei pentru afirmarea în conştiinţa publică.