Marius Manole joacă „Însemnările unui nebun” la Florența
https://www.ziarulmetropolis.ro/marius-manole-joaca-insemnarile-unui-nebun-la-florenta/

Sub titlul „Diario di un Pazzo“, spectacolul „Însemnările unui nebun”, de N V. Gogol, în regia lui Felix Alexa, cu Marius Manole şi muzicianul Alexander Bălănescu, va avea două reprezentaţii în cadrul Festivalului Internaţional Fabbrica Europa, pe 15 şi 16 mai la Teatro Cantiere Florida din Florenţa, Italia.

Un articol de Judy Florescu|30 aprilie 2014

Din februarie 2013, spectacolul „Însemnările unui nebun”, cu Marius Manole, a avut 26 de reprezentații la Sala Arcub. S-a jucat cu biletele vândute în întregime, acesta fiind singurul spectacol care are toate locurile ocupate, lucru ce poate fi probat consultând site-ul teatrului.

Festivalul Fabbrica Europa se află la cea de-a XXI-a ediție și reprezintă o reflecţie asupra condiției umane și asupra memoriei contemporane. Abordează conceptul de identitate, de comunitate şi vorbeşte despre diferențele ce se regăsesc în creația artistică.

Aflat la cea de-a XXI-a ediție, Fabbrica Europa se desfășoară în perioada 8 mai – 28 iunie, în şapte teatre din Florența, iar prin evenimentele culturale ce vor avea loc, festivalul își propune să ofere noi viziuni generației în tranzit și să creeze o imagine de ansamblu poeticii de rezistență, prin spectacole ale artiștilor internaționali din care se vor desprinde profunzimea teatrului de artă și a dansului, în diferite contexte internaționale europene.

Marius Manole:Însemnările unui nebun? O  nebunie de-a lui Felix Alexa. Eu am intrat, de fapt, în nebunia lui. Alexander Bălănescu a venit din Anglia, a stat doar trei săptămâni, iar spectacolul s-a făcut în trei săptămâni. La început am fost ca șoarecele și pisica, el era cu muzica și voia să înțeleagă importanța muzicii în acest spectacol. Eu eram cu textul și voiam să înțeleg importanța textului în acest spectacol. Cred că textul are o energie foarte puternică. La un moment dat simți că plutești pe ceva, habar n-ai pe ce, dar simți că vine finalul și nu știi când ai ajuns acolo.”

Felix Alexa: „Sunt un regizor care repetă intens. Îmi place să repet în plin, întotdeauna, și de asta îmi place foarte mult de Marius ca actor pentru că el nu se menajează niciodată. Ideile se succedau foarte rapid. Eu am fost ca un dirijor de data asta: să acordez foarte fin fiecare instrument – instrumentul Bălănescu și instrumentul Manole – și să-i pun împreună.”

Alexander Bălănescu: „Mi-a venit ideea ca eu să fiu un fel de alter ego al personajului principal. Muzica exprimă ce simte, ce gândește el. Primordial este textul, nu numai înțelesul, dar eu mă inspir foarte mult din ritmurile vorbirii, însă fără ca muzica să fie un acompaniament“.

Foto & Video cu Marius Manole – Judy Florescu

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.