Marius Vlad Budoiu- noul Otello de la Festivalul Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/marius-vlad-budoiu-noul-otello-de-la-festivalul-enescu/

Marius Vlad Budoiu va interpreta personajul principal în opera Otello, de Giusepe Verdi, eveniment desfăşurat în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu.

Un articol de Andrada Văsii|4 septembrie 2013

Marius Vlad Budoiu va interpreta personajul principal în opera ,,Otello”, de Giusepe Verdi, eveniment desfăşurat în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu. 

Cele două reprezentaţii vor avea loc pe 6, respectiv 9 septembrie, la Opera Naţională din Bucureşti. Anunţat iniţial în rolul lui ,,Otello”, tenorul german Peter Seiffert nu poate participa din cauza unei probleme de sănătate. Regia operei este semnată de Vera Nemirova, în timp ce la pupitru se va afla dirijoarea Keri-Lynn Wilson.

Marius Vlad Budoiu este tenorul român cu repertoriul cel mai vast şi singurul din România care a reușit cu succes să intre în repertoriul de tenor dramatic și care abordează roluri ca Otello (Otello), Samson (Samson et Dalila) sau Lohengrin (Lohengrin).

Marius Vlad Budoiu, un tenor cu roluri complexe

Tenorul Marius Vlad Budoiu marchează o premieră în colaborările muzicienilor români cu festivalurile internationale: chiar în această vară a urcat pe scena prestigiosului BBC Proms.

Onoare, iubire, putere, gelozie, ură, răzbunare sunt trăsături ale personajelor din piesele lui Shakespeare şi teme preferate în operele lui Giuseppe Verdi. Opera „Otello” a avut premiera mondială la Teatro alla Scala din Milano, în 1887, cu un succes enorm. Biletele au fost epuizate cu săptămâni înainte, iar câţiva admiratori împătimiţi s-au înhămat pe ei înşişi, în locul cailor, la trăsură, pentru a-l transporta pe Verdi.

Marius Vlad Budoiu

Scenografia spectacolului „Otello” în care joacă Marius Vlad Budoiu îi aparţine Vioricăi Petrovici, artistă care a creat decoruri şi costume pentru zeci de spectacole de operă şi balet, cel mai recent titlu fiind „O scrisoare pierdută” de Dan Dediu.

Spectacolul ,,Otello” din cadrul Festivalului este un eveniment extraordinar.

Marius Vlad Budoiu-parte importantă a spectacolului „Otello”

Conform scenografei, Viorica Petrovici, costumele purtate de artiști, printre care și Marius Vlad Budoiu, sunt contemporane, cu trimiteri spre diferite zone geografice. Aceasta nu a dorit să creeze o lume artificială, ci o lume care există şi trăieşte şi astăzi.

 

La pupitrul orchestrei va fi dirijoarea de origine canadiana Keri-Lynn Wilson, una dintre cele mai proeminente figuri feminine ale muzicii clasice contempoare. Născută în Canada, Kery-Lynn Wilson a beneficiat de o bursă Bruno Walter și este dublă licențiată a prestigioasei Julliard School din New York.

A debutat pe scena Carnegie Hall la vârsta de doar 21 de ani. În perioada studenției, a fost asistenta lui Claudio Abbado la celebrul Festival de la Salzburg și a primit o bursă din partea Tanglewood Music Center. Astăzi, Keri-Lynn Wilson este invitată să dirijeze orchestre de renume internațional.

Foto credit: Festivalul George Enescu, Opera Națională București

 

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.