Masă rotundă dedicată lui Amos Oz. Bookfest 2016, ziua a treia
https://www.ziarulmetropolis.ro/masa-rotunda-dedicata-lui-amos-oz-bookfest-2016-ziua-a-treia/

Unul dintre cele mai aşteptate momente ale ediţiei din acest an a Bookfest îl constituie masa rotundă dedicată lui Amos Oz, cel mai important prozator şi eseist contemporan israelian, ale cărui cărţi au fost traduse cu succes în seria de autor de la Editura Humanitas Fiction. Evenimentul va avea loc astăzi, de la ora 18.00, la Scena AGORA.

Un articol de Petre Ivan|3 iunie 2016

Programul Israel – țară invitată de onoare la Bookfest 2016 al zilei de astăzi, 3 iunie, include nu mai puțin de opt evenimente: mese rotunde, dezbateri, intâlniri cu scriitori îndrăgiți și ședințe de autografe, precum și evenimente dedicate profesioniștilor.

De asemenea, un moment așteptat este și întâlnirea cu Meir Shalev, unul dintre cei mai apreciați prozatori israelieni ai momentului și un reputat jurnalist în spațiul jurnalismului israelian contemporan; cea mai cunoscută carte a sa, „Roman rusesc”, se află pe lista celor mai bine vândute 5 romane israeliene ale tuturor timpurilor.

PROGRAMUL ZILEI DE VINERI 3 IUNIE, DETALIAT:

Ora 11.00:
Eveniment dedicat EDITURII HASEFER, cu tema „Unicitatea Hasefer în peisajul editorial românesc”
Participă: Răzvan Voncu, Alexandru Marinescu
* Standul Israelului, ţară invitată de onoare – Pavilionul C4

Ora 13.00:
Eveniment al Asociaţiei Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, „De peste 50 de ani, în slubja condeiului” Participă: Rica Mosari, Magdalena Brătescu, Teşu Solomovici, Adrian Grauenfels / amfitrion: G. Mosari
* Standul Israelului, ţară invitată de onoare – Pavilionul C4

Ora 15.00:
Lansarea volumului Răul primordial în Cabala. Totalitate, perfecţiune, perfectabilitate de Moshe Idel, apărut la Editura Polirom, în traducerea Mariei-Magdalena Anghelescu. Participă: Eugen Ciurtin, Maria-Magdalena Anghelescu, Adrian Şerban
* Standul Israelului, ţară invitată de onoare – Pavilionul C4

Ora 16.00:
Dezbatere cu tema „Credinţă. Erezie şi exil”, pornind de la romanul Uimitoarea istorie a lui Şabbatai Mesia de Andrei Cornea, apărut la Editura

MEIR SHALEV

MEIR SHALEV, autorul romanului Roman rusesc, apărut la Editura Univers

Humanitas. Participă, alături de autor: Ioana Pârvulescu, Răzvan Voncu
* Standul Israelului, ţară invitată de onoare – Pavilionul C4

 Ora 17.00:
Întâlnire cu prozatorul MEIR SHALEV, autorul romanului Roman rusesc, apărut la Editura Univers, în traducerea lui Gheorghe Miletineanu. Participă, alături de autor: Maia Morgenstern, Vasile Ernu, Simona Kessler, Florin Iaru
* Standul Israelului, ţară invitată de onoare – Pavilionul C4

Ora 17.30:
Lansarea volumului Povestiri cu tâlc de Iosef Agnon, apărut la Editura Humanitas, în traducerea lui Gheorghe Miletineanu. Participă: Radu Paraschivescu
* Standul Israelului, ţară invitată de onoare – Pavilionul C4

Ora 18.00:
Masă rotundă dedicată scriitorului AMOS OZ, considerat cel mai important prozator și eseist israelian al momentului. Invitaţi: Fania Oz-Salzberger, Tania Radu, Ioana Pârvulescu, Madeea Axinciuc, Andrei Cornea / amfitrion: Denisa Comănescu
* Scena AGORA

Ora 19.00:
„În culisele filmelor de animaţie pentru copii” / Regizorul RADU IGAZSÁG, în dialog cu RONY OREN – autor a peste 500 de filme de animaţie, transmise în peste 80 de ţări
* Standul Israelului, ţară invitată de onoare – Pavilionul C4

Foto:  Amos Oz, Bookfest 2016 – facebook

 

18
/08
/15

Mi-am făcut de multă vreme un obicei din a le scrie lungi scrisori personajelor de care mă îndrăgostesc. Probabil că nu e un obicei foarte sănătos, există chiar posibilitatea ca un astfel de simptom să anunțe o boală psihică minoră sau mai degrabă nu. Cu siguranță, psihologii sau poate chiar psihiatrii știu mai multe. Nu mă interesează. Nu contează.

18
/08
/15

Târgul GAUDEAMUS Litoral care a însoţit turiştii în vacanţa de la malul mării s-­a încheiat. Aproape 9000 de vizitatori veniţi din toate colţurile ţării au răspuns invitaţiei lansate de Radio România, la o cură estivală de lectură.

15
/08
/15

Editura Polirom a lansat în această săptămână cel de-al doilea volum al recentei colecţii „Studii Româneşti”: Purificarea naţiunii. Dislocări forţate de populaţie şi epurări etnice în România lui Ion Antonescu, 1940-1944 de Vladimir Solonari, în traducerea lui Cătălin Drăcşineanu, disponibil în curînd şi în ediţie digitală.

13
/08
/15

Într-o zi de 13 august s-a născut Alfred Hitchcock, considerat unul dintre cei mai influenţi cineaşti din istorie. Șase dintre filme sale au fost nominalizate la Premiile Oscar: Rebecca (1941), Suspicion (1942), Lifeboat (1945), Spellbound (1946), Rear Window (1955) și Psycho (1961).

12
/08
/15

Într-o zi de 12 august (1913) se năştea Clody Bertola, una dintre marile doamne ale teatrului românesc. Actriţă şi femeie, Clody Bertola şi-a construit o viaţă şi o carieră exemplară rămânând în memoria iubitorilor de teatru prin spectacolele: „Cea din urmă”, „Sfânta Ioana”, „Cum vă place”, „Elisabeta I”, „Opera de trei parale”, „Pescăruşul” sau „Un tramvai numit dorinţă”

10
/08
/15

Cea de-a V-a ediţie a evenimentului „Salonul de Carte şi Muzică“ se va desfăşura la Sinaia, în perioada 12-15 august. Invitatul special al evenimentului va fi Departamentul pentru Relaţii Interetnice, care va aduce produse culturale din partea a 16 comunităţi etnice din România - bulgari, croaţi, greci, germani, evrei, italieni, mecedoneni, polonezi, ruteni, romi, ruşi-lipoveni, sârbi, tătari - turco-musulmani, turci, maghiari şi ucraineni.

09
/08
/15

Editura Polirom lansează în această săptămînă pe piaţa de carte o nouă colecţie, „Studii Româneşti/Romanian Studies/Études Roumaines/Rumänische Studien”, un proiect ce se adresează specialiştilor, dar şi publicului larg interesat de istoria şi cultura română.

07
/08
/15

"Viaţa şi dragostea în Belle Epoque" este subiectul unei seri pariziene care va avea loc miercuri, 12 august la librăria Humanitas de la Cişmigiu plecând de la excepţionalul roman semnat de Michelle Gable, "Un apartament la Paris".

05
/08
/15

Scriitorul Lucian Dan Teodorovici a fost selectat printre semifinaliştii prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale „Angelus”, Polonia, ediţia 2015, cu romanul Matei Brunul. Din 66 de romane înscrise în competiţie, juriul a selectat 14 titluri, printre care şi romanul lui Teodorovici, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori ai noii generaţii.

01
/08
/15

Humanitas Multimedia vă invită marți, 4 august, la ora 19.00, pe terasa librăriei Humanitas Kretzulescu să descoperiți audiobookul verii: ,,Ferma animalelor” de George Orwell, în lectura lui Victor Rebengiuc. Discuția la care vor participa Victor Rebengiuc, Dan C. Mihăilescu și Lidia Bodea va fi urmată de lectura câtorva fragmente din nuvela lui Orwell.