Masterpiece – reality show pentru scriitori, lansat în Italia
https://www.ziarulmetropolis.ro/masterpiece-reality-show-pentru-scriitori-lansat-in-italia/

Masterpiece, o emisiune-concurs dedicată talentelor literare, difuzată de postul de televiziune italian RAI3, este primul reality show dedicat literaturii din lume, câştigătorul fiind premiat la final cu publicarea romanului în 100.000 de exemplare.

Un articol de |22 noiembrie 2013

Masterpiece, o emisiune-concurs dedicată talentelor literare, difuzată de postul de televiziune italian RAI3, este primul reality show dedicat literaturii din lume, câştigătorul fiind premiat la final cu publicarea romanului în 100.000 de exemplare.

În primul episod al concursului, difuzat duminică seară, publicul a făcut cunoştinţă cu primii 12 candidaţi selectaţi în prima etapă.

Aproximativ 5.000 de manuscrise au fost trimise în decurs de o lună postului de televiziune, care a reţinut dintre acestea doar 70, scrise de autori cu profiluri extrem de diferite, cum ar fi un adolescent, un chelner, o persoană cu handicap, un pensionar, iar la final au rămas doar 12 candidaţi.

Fiecare scriitor aspirant va trebui la început să prezinte proiectul romanului în faţa membrilor juriului format din scriitorul Giancarlo De Cataldo, autorul cărţii „Romanzo criminale” – ecranizat de Michele Placido („O poveste cu criminali”, 2006) -, precum şi din scriitorii Andrea de Carlo şi Taiye Selasi.

Masterpiece

Juriul emisiunii Masterpiece

Textele, scrise în direct, vor putea fi văzute de telespectatori pe măsură ce sunt redactate. Reality show-ul va avea două etape diferite: cea a selecţiei propriu-zise şi cea a alegerii câştigătorului, care va fi transmisă în februarie.

Organizatorii emisiunii „Masterpiece”, compania Fremantle, speră ca programul să „promoveze meseria puţin cunoscută de scriitor” şi să stimuleze lectura, într-o ţară unde doar 46% dintre locuitori declară că au citit cel puţin o carte în anul 2012, notează Mediafax.

Romanul câştigător al concursului „Masterpiece” va fi publicat în luna mai 2014, la editura Bompiani, şi va fi prezentat la Salonul Internaţional al Cărţii de la Torino.

Foto credit: Masterpiece

28
/07
/19

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Strada Armenească are loc anul acesta între 2 și 4 august și aduce în inima Cartierului Armenesc din București o serie de evenimente pentru întreaga familie. Expoziții și workshopuri, meșteșugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri tradiționale și concerte de neuitat, toate vă așteaptă în cele trei zile de festival pe strada Armenească. Intrarea este liberă.

24
/07
/19

CRONICĂ DE CARTE Criticul de film Lucian Maier revine în atenţie cu o carte provocatoare, „Timp şi conştiinţă în cinema”, proaspăt apărută la Editura Eikon. Un titlu ambiţios. Şi o premisă la fel: renunţarea la o analiză exclusiv estetică a cinemaului şi trecerea la o analiză a filmului ca discurs.

21
/07
/19

Pe 21 iulie 1899, la Oak Park, Illinois, se năștea Ernest Hemingway. 120 de ani mai târziu, vă propunem să ni-l amintim pe scriitorul de Nobel din mărturiile pe care acesta i le-a lăsat biografului său A.E. Hotchner. Punctul de plecare îl reprezintă Parisul lui Hemingway; aruncăm apoi o privire înspre iubirile, accidentele de avion sau ultimele zile ale acestuia.

17
/07
/19

În aceste vremuri teribile de căldură mare, monșer, am selectat pentru dumneavoastră câteva fragmente din volumul „I.L. Caragiale. Despre lume, artă și neamul românesc”, de Dan C. Mihăilescu (editura Humanitas, 2012), care – bine citite – se constituie într-un adevărat autoportret al lui Nenea Iancu.

08
/07
/19

În anul 2009, istoricul a predat editurii Humanitas un manuscris pe care l-a cerut publicat după moartea sa. Scriitorul avea nouăzeci și trei de ani și a mai trăit încă (aproape) un deceniu. S-a săvârșit în ianuarie 2018, la (aproape) o sută doi ani. Cartea aceea era „Amintiri și povești mai deocheate”.

01
/07
/19

O vizită la muzeu, o rusoaică necunoscută într-o cabină telefonică, un dans cu Vera, fluturi, un vagon de dormit, Lev Tolstoi tolănit într-un șezlong... Bun venit în lumea viselor unuia dintre cei mai mari scriitori din toate timpurile – Vladimir Nabokov!

25
/06
/19

Despre fericire, valori actuale, iubire, compasiune, egoism, educație, ambiții, viață și moarte, cu Tenzin Gyatso, al XIV-lea Dalai Lama, recompensat în 1989 cu Premiul Nobel pentru Pace.