„Matca”, de Marin Sorescu, în această seară, pe TVR 2 şi TVR+
https://www.ziarulmetropolis.ro/matca-de-marin-sorescu-in-aceasta-seara-pe-tvr-2-si-tvr/

În această seară, de la ora 20:10, pe TVR 2 şi TVR+, iubitorii teatrului tv pot urmări spectacolul „Matca”, de Marin Sorescu, cu Leopoldina Bălănuţă, Mitică Popescu şi Dinu Cernescu în distribuiţie.

Un articol de Petre Ivan|29 februarie 2016

Dramaturg, poet, pictor, eseist, cronicar sportiv, romancier, ministru al Culturii, Marin Sorescu s-a născut în 29 februarie. O zi care apare doar o dată la 4 ani. Așa că în unele biografii apare 19 februarie ca dată a nașterii. Cei mai mulți dintre noi ni-l amintim doar din poeziile pe care le-am studiat la școală.

Sensibil și inteligent, Marin Sorescu a îmbrăcat tot ce a scris în Metaforă sau Umor. Dar nu metaforă înțepată și umor răutăcios. Între el și cititor se stabilește o adevarată complicitate, căci totul este foarte ușor de înțeles. Metafora cea mai alambicată devine, parcă, mai de înțeles prin scriitura lui.

Textele sale arată viața simplă a oamenilor obisnuiți, cu nuanțele care ne fac să fim prezenți în momentul descris. Detaliile pe care nu le sesizăm mereu, atitudinile, gesturile, obiceiurile, trăirile celor din jurul nostru, Sorescu le vede cu o privire caldă și ni le povestește franc.

marin sorescuNu lipseşte mult ca în timpul lecturii să ţi-l închipui ca pe o gheişă care îţi face cu ochiul. Spune ceva şi te îndeamnă să te gândeşti la cu totul altceva. Şi aceasta fără să-ţi pună nici o clipă la îndoială capacitatea de a înţelege –  „Marin Sorescu, cuceritorul”, de Alex. Ştefănescu (România Literară)

Pe 29 februarie, Marin Sorescu ar fi împlinit 80 de ani. Și dacă i-ar fi albit părul, probabil că ar fi semănat cu Einstein.

Matca – de Marin SORESCU

Adaptarea și regia artistică: Dinu CERNESCU

În distribuție:  Leopoldina BĂLĂNUȚĂ, Vasile NIȚULESCU, Mitică POPESCU

Redactor: Marina SPALAS

Scenografia: arh. Teodora DINULESCU

Operator sef:  George GRIGORESCU

Foto: „Matca” de Marin Sorescu – tvr.ro

28
/03
/14

Următorul pas al caravenei filmelor documentare, Docuart, are loc sâmbătă, 29 martie, la Casa de Cultură ,,Mihai Ursachi” din Copou, Iași.

28
/03
/14

Pentru a veni în întâmpinarea instituţiilor de învăţământ care derulează, în săptămâna 7-11 aprilie, programul numit „Şcoala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!” (dedicat activităților extracurriculare și extrașcolare), Opera Comică pentru Copii a programat baletul „Mirandolina” în fiecare zi între 7 şi 11 aprilie.

28
/03
/14

Editura Allfa iniţiază un proiect nou în cadrul colecţiei sale de literatură Strada Ficţiunii: „Lista lui Alex. Ştefănescu“. Proiectul își propune promovarea scriitorilor români contemporani în galeria de onoare a unei colecții cu o vastă panoplie de autori contemporani, proveniți de pe toate continentele lumii.

28
/03
/14

Colegiul Național de Artă „Dinu Lipatti“ din București lansează astăzi, 28 martie, campania „Un pian pentru Lipatti“. Iniţiativa profesorilor luptă cu un paradox: colegiul nu are un pian performant care să facă să strălucească adevărata performanță a tinerilor pianiști.

27
/03
/14

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă duminică, 13 aprilie, ora 19:00, spectacolul „Asteptandu-l pe Godot” de Samuel Beckett, în regia lui Silviu Purcărete. Luna aprilie aduce pe scena TNRS nu mai puțin de 25 de spectacole, împărțite în 2.335 de minute de teatru.

27
/03
/14

Astăzi, 27 martie, de la ora 17.00, la Librăria Bastilia din Bucureşti, va avea loc lansarea romanului Apa neagră de Nicolae Stan, apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală. Invitaţi, alături de autor: Dan Silviu Boerescu şi Nicolae Iliescu.

27
/03
/14

Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica de marți, 8 aprilie, ora 20.00, de la Cinema Studio, aduce în România, în premieră, Diplomatie, în regia lui Volker Schlöndorff. În închidere, pe 13 aprilie, va fi proiectată superproducția regizată de Feng Xiaogang - supranumit „Spielberg al Chinei”, Back to 1942, cu Adrien Brody și Tim Robbins.

26
/03
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 26 martie (1827) a încetat din viaţă Ludwig van Beethoven? Familia Beethoven a avut şapte copii, însă doar cei trei băieţi au supravieţuit copilăriei, Ludwig fiind cel mai în vârstă. Încă din copilarie, viitorul compozitor îşi dovedeşte pasiunea pentru muzică, sub îndrumarea tatălui său, care la întoarcere de la carciumă sau de la Curte îşi găseşte întotdeauna timp şi pentru Ludwig. Începând cu anul 1801 auzul lui Beethoven slăbeşte într-un ritm îngrijorător. Compozitorul ştie că în curând va surzi definitiv şi încearcă să folosească din plin timpul care i-a mai rămas. Compune cu repeziciunea celui care nu mai are mult de trait, folosind fiecare moment liber, neglijând somnul, mâncarea şi prietenii.

25
/03
/14

Noul său film, (pseudo)documentarul „Al doilea joc“, împinge obsesiile cineastului Corneliu Porumboiu spre o zonă extremă, aproape autodistructivă (judecat prin prisma legăturii cu publicul).