Matematicianul şi logicianul italian Piergiorgio Odifreddi vine la Bookfest 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/matematicianul-si-logicianul-italian-piergiorgio-odifreddi-vine-la-bookfest-2023/

Matematicianul şi logicianul italian Piergiorgio Odifreddi deschide seria evenimentelor Polirom din cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2023, ediţie care are loc în perioada 24-28 mai la Complexul Expoziţional Romexpo din Bucureşti (pavilionul B2).

Un articol de Petre Ivan|24 mai 2023

Autorul volumului Dumnezeul logicii. Viața genială a lui Kurt Gödel, matematicianul filosofiei, apărut în colecţia „Plural” a Editurii Polirom – traducere de Liviu Ornea, le dă întâlnire cititorilor români în prima zi de târg, miercuri 24 mai, începând cu ora 19.00, la Scena ARENA.

Alături de Piergiorgio Odifreddi, vor vorbi:

Laura NAPOLITANO, directoarea Institutului Italian de Cultură din București
Mihai PRUNESCU, conf. univ. dr. la Facultatea de Matematică şi Informatică – Departamentul de Informatică, Universitatea din Bucureşti, cercetător la Institutul de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române
Liviu ORNEA, traducătorul volumului, prof. univ. dr. la Facultatea de Matematică şi Informatică – Departamentul de Matematică, Universitatea din Bucureşti, cercetător la Institutul de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române

Va modera: Adrian ȘERBAN, director editorial Polirom

Evenimentul va avea loc în limbile română şi italiană. Traducere simultană, asigurată de Institutul Italian de Cultură din București.

Piergiorgio Odifreddi (n. 1950), matematician italian, logician, scrie cărţi de popularizare a ştiinţei şi eseuri. A studiat în Italia, Statele Unite şi Uniunea Sovietică şi a predat logica la Universitatea din Torino; a fost visiting professor la Universitatea Cornell şi la Universitatea Columbia, precum şi la universităţi din Australia, China şi Argentina. A publicat circa treizeci de articole şi o carte în două volume, Classical Recursion Theory (1989, 1999), privitoare la teoria calculabilităţii, principalul său domeniu de cercetare. Colaborează cu Le Scienze şi a semnat articole în publicaţii precum La Repubblica, La Stampa şi L’Espresso.

În 1998 a primit Premiul Galileo, decernat de Uniunea Matematică Italiană, iar în 2002, Premiul Peano decernat de Mathesis. Societatea Italiană de Ştiinţe Matematice şi Fizice.
A mai publicat, printre altele: Il matematico impertinente (2005), Perché non possiamo essere cristiani (e meno che mai cattolici) (2007), In principio era Darwin. La vita, il pensiero, il dibattito sull’evoluzionismo (2009), Sulle spalle di un gigante. E venne un uomo chiamato Newton (2014).

Gigant al logicii secolului XX, gînditor remarcabil, Kurt Gödel a fost declarat în 1999 de revista Time matematicianul secolului. Numele său este legat pentru totdeauna de descoperirea celebrei teoreme de incompletitudine, dar cercetările sale se întind de la logică pînă la cosmologie, filosofie și chiar teologie. Nu întîmplător, la Princeton, Einstein prețuia compania lui Gödel, cu care discuta despre știință, politică și filosofie în plimbările lor zilnice.

În „Dumnezeul logicii”, Piergiorgio Odifreddi oferă o prezentare documentată și riguroasă a vieții și operei lui Gödel, presărată însă cu anecdote savuroase și digresiuni care întregesc imaginea acestuia. Aventura intelectuală a fostului membru al Cercului de la Viena, geniu al logicii matematice cu o carieră academică strălucită, apare astfel dublată de o viață personală plină de ciudățenii, marcată pînă la finalul ei de temeri și obsesii paranoide.

Polirom participă la Bookfest 2023 cu peste 1.000 de titluri, toate aflate la reducere, 20 de evenimente dedicate celor mai recente apariţii editoriale din cele mai îndrăgite colecţii, ateliere pentru cititorii juniori, şedinţe de autografe. Programul complet de evenimente, aici.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.