Mihai Constantinescu, invitatul lui Patapievici. Se reiau întâlnirile Inapoi la argument
https://www.ziarulmetropolis.ro/mihai-constantinescu-invitatul-lui-patapievici-se-reiau-intalnirile-inapoi-la-argument/

Joi, 24 septembrie, ora 19.00, se reiau întâlnirile Înapoi la argument cu Horia-Roman Patapievici. Tema acestei ediţii este „Privind înapoi cu plăcere. Festivalul Enescu la a XXII-a ediţie“. Invitatul special este Mihai Constantinescu, directorul executiv al festivalului.

Un articol de Petre Ivan|23 septembrie 2015

Inapoi la argument / Mihai Constantinescu, general manager Artexim, este director executiv al Festivalului Internațional „George Enescu“ din 1991.

De atunci, impresionanta reuniune de orchestre, dirijori și interpreți, care avea loc inițial o dată la trei ani, și-a mărit frecvența. Din doi în doi ani, ne trecem în agendă concertele și recitalurile preferate din festival. Sălile sunt arhipline, iar pentru unele concerte biletele sunt epuizate în câteva minute.

În acest moment Festivalul Enescu este considerat al treilea în lume, după BBC Proms și Festivalul de la Lucerna.

Este cu siguranță marele merit al echipei coordonate de Mihai Constantinescu. Și rezultatul faptului că, începând din 1998, în funcțiile de președinți onorifici și directori artistici au fost atrase nume importante ale muzicii clasice: lordul Yehudi Menuhin, dirijorul Lawrence Foster, compozitorul și pianistul Roman Vlad, dirijorul Cristian Mandeal sau Ioan Holender, director al Operei din Viena până în 2010.

În 2017 aceste poziții vor fi preluate de dirijorii Zubin Mehta și Vladimir Jurowski.

În 2015 prezenţele de neratat au fost, după 15 ani de discuţii, Orchestra Filarmonicii din Berlin, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle, Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, San Francisco Symphony – în premieră în Festival, Filarmonica din Viena, Orchestra Operei din Munchen, Staatskapelle Dresden – dirijată de Christian Thielemann, London Symphony Orchestra – dirijată de Ion Marin, Orchestra din Sankt Petersburg, Filarmonica din Viena, Filarmonica din Monte Carlo. Celebrul dirijor Zubin Mehta a revenit în 2015 la festival, alături de Israel Philharmonic.

Soliștii așteptați ai ediției 2015 au fost legendarul Murray Perahia, care a fost prezent şi în 2013, violonista Anne-Sophie Mutter, pianiștii Arcadi Volodos, Maria Joao Pires, Elisabeth Leonskaja, Fazyl Say, Yfrem Bronfman, Andras Schiff, Pierre Laurent Aimard.

Evenimentul va fi transmis live pe site-ul www.humanitas.ro. ​

Foto: Inapoi la argument, Horia-Roman Patapievici, Mihai Constantinescu – humanitas.ro

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.