Mihai Eminescu – portretul artistului la 19 ani, licitat la Artmark
https://www.ziarulmetropolis.ro/mihai-eminescu-portretul-artistului-la-19-ani-licitat-la-artmark/

Un portret fotografic al poetului Mihai Eminescu, realizat de artistul şi fotograful Bernhard Brand şi estimat între 1.200 şi 1.800 de euro, va fi scos la vânzare, miercuri, la licitaţia Artmark.

Un articol de Petre Ivan|27 ianuarie 2014

Un portret fotografic al poetului Mihai Eminescu, realizat de artistul şi fotograful Bernhard Brand şi estimat între 1.200 şi 1.800 de euro, va fi scos la vânzare, miercuri, la licitaţia Artmark.

Potrivit Artmark, licitaţia de Fotografie, care se va desfăşura miercuri, de la ora 19.30, la Athénée Palace Hilton, va aduce în atenţia colecţionarilor o piesă cu valoare muzeală: portretul lui Mihai Eminescu la 19 ani, realizat de artistul şi fotograful Bernhard Brand, activ în perioada 1863-1885 la Iaşi.

Exemplarul a aparţinut Asociaţiei generale a studenţilor universitari români, secţiunea Bucureşti, după cum dovedeşte ştampila de pe verso.

Mihai Eminescu

În literatura de specialitate se consideră că portretul iniţial al poetului Mihai Eminescu a fost realizat la Praga, în 1869

Fotograful ieşean a reluat clişeul şi a realizat o serie fotografică la o dimensiune mai mare.

De asemenea, miercuri, colecţionarii au ocazia adjudecării unor loturi ce explorează universul personal al unor artişti precum Gheorghe Petraşcu, Iosif Iser, Nicolae Grigorescu, Ion Irimescu, Corneliu Baba şi Ion Ţuculescu.

Licitaţia realizează o incursiune în diferite epoci – de la interbelicul văzut din perspectiva maestrului Iosif Berman (un lot de 11 instantanee pitoreşti cu Bucureştiul interbelic, estimat între 300 şi 500 de euro), la universul copilăriei transpus de Carol Popp de Szathmari în fotografiile sale, cu o valoare estimativă între 50 şi 100 de euro.

Fotografiile, realizate în ultimii ani de viaţă, prezintă pe verso marca altelierului, cu stema Regatului României.

Stema a apărut în anul 1881 odată cu proclamarea României ca Regat, moment în care Szathmari devine şi fotograful Casei Regale.

Foto cu Mihai Eminescu : wikipedia, artmark.ro

19
/10
/19

Foaierul și holul Sălii Studio a Teatrului Odeon devin, pe timpul desfășurării FNT-29, spațiul unei expoziții despre arta și viața unui artist complex și plin de elaborate viziuni. Un demers care mizează pe informația intenționat-fragmentară, amestecată cu melancolie și decadență...

19
/10
/19

Duminică, 20 octombrie, de la 18.30, la TVR 3, în emisiunea „Vizual”, Marius Constantinescu vă invită la centrul BOZAR din Bruxelles, la deschiderea celui mai mare eveniment dedicat lui Brâncuşi în ultimii 20 de ani şi primul de acest gen din Belgia: expoziţia „Brâncuşi. Sublimarea formei”.

03
/10
/19

La început de octombrie, emisiunea „Garantat 100%” de la TVR 1 împlineşte 20 de ani. Realizatorul ei, Cătălin Ştefănescu, vine să-şi întâlnească telespectatorii cu ediţii în premieră, într-un decor complet nou, modern şi primitor în acelaşi timp. Noul Garantat 100% începe duminică, 6 octombrie, cu un dialog plin de substanţă cu psihoterapeuta Esther Perel.

26
/09
/19

Cea mai mare expoziție dedicată lui Nicolae Tonitza, instalații imersive create special pentru eveniment și 4 pavilioane noi de artă, cu opere în valoare de peste 15 milioane de euro. Pavilionul de Artă București — Art Safari își deschide porţile în perioada 27 septembrie - 6 octombrie 2019, în Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

19
/09
/19

Joi, 19 septembrie, începe la Sfântu Gheorghe (Covasna) Festivalul de Arte Contemporane pulzArt, un prilej foarte bun pentru cei care nu și-au făcut încă planuri pentru weekend să își facă spontan o bucurie. Frumusețea locului și a împrejurimilor este completată de pulzArt, un festival care oferă șansa iubitorilor de artă și frumos de a veni în contact cu ce mai e nou, care sunt formele de exprimare artistică la zi, care sunt tendințele în diferite domenii artistice și ce îndrăgește publicul de afară. 

16
/09
/19

Românii iubesc arta, dar de la distanță. Peste 7 din 10 adulți români regretă că nu și-au dezvoltat pasiunile artistice din copilărie, deși consideră că ar fi putut să le transforme într-o meserie, conform unui studiu național realizat  pe un eșantion reprezentativ de peste 1.400 de persoane. Motivul care i-a determinat să renunțe la pasiunea lor este de natură financiară.