Mii de cărţi şi manuscrise rare, arse de teroriştii SI
https://www.ziarulmetropolis.ro/mii-de-carti-si-manuscrise-rare-arse-de-teroristii-si/

Militanţii din organizaţia teroristă Stat Islamic (SI) au devalizat bibliotecile din oraşul Mosul aflat în nordul Irakului şi au ars mii de cărţi rare şi manuscrise valoroase, potrivit unor informaţii care vorbesc despre distrugerea a peste 100.000 de documente.

Un articol de Petre Ivan|26 februarie 2015

Informaţiile iniţiale spuneau că aproximativ 8.000 de cărţi au fost distruse de acest grup extremist, relatează independent.co.uk. Ulterior, Elijah J. Magnier, şeful departamentului de corespondenţi ai cotidianului Al Rai, a dezvăluit pentru The Independent că reprezentanţii Bibliotecii Publice din Mosul au raportat că 112.709 cărţi şi manuscrise, dintre care unele se aflau pe lista de documente rare protejate de UNESCO, au fost distruse de SI.

Ghanim al-Ta’an, directorul Bibliotecii Publice din Mosul, spune că extremiştii SI au demolat clădirea bibliotecii folosind dispozitive explozive. „Oamenii au încercat să îi oprească pe membrii acestui grup terorist să ardă biblioteca, dar au eşuat”, a declarat o sursă locală pentru IraqiNews.com.

Potrivit altor informaţii apărute în presa regională, militanţii SI au pătruns la început în biblioteca din Mosul şi au făcut un „rug” uriaş în holul principal din cărţi şi texte ştiinţifice, în faţa privirilor îngrozite ale studenţilor.

Printre documentele care au fost arse se află o colecţie rară de ziare irakiene de la începutul secolului al XX-lea, hărţi, cărţi şi colecţii rare de documente din perioada Imperiului Otoman.

Un profesor de istorie de la Universitatea din Mosul spune că extremiştii islamişti au început să distrugă biblioteca – înfiinţată în 1921 şi devenită un simbol al renaşterii statului irakian modern – la începutul acestei luni.manuscrise rare

El spune că militanţii SI au provocat pagube substanţiale şi în Biblioteca musulmanilor suniţi, în biblioteca veche de 265 de ani a Bisericii Latine a fraţilor dominicani şi la Biblioteca Muzeului din Mosul.

Potrivit altor informaţii, este posibil ca militanţii SI să nu fi distrus toate cărţile pe care le-au confiscat, deoarece anumiţi locuitori din Mosul au povestit presei locale că au văzut multe camioane cu plăcuţe de înmatriculare siriene, încărcate cu documente şi cărţi, părăsind oraşul pe timpul nopţii.

Ei afirmă că aproximativ 2.000 de cărţi – inclusiv cărţi de poveşti pentru copii, dar şi de poezie, filosofie, sport, sănătate, cultură şi ştiinţă – au fost încărcate în şase camioane.

În 2003, în timpul celei de-a doua ofensive americane în Irak, Biblioteca Publică din Mosul a fost distrusă.

Multe dintre volumele ei preţioase au dispărut, dar eforturile depuse de localnici – care au salvat multe cărţi de valoare ascunzându-le în casele lor – şi banii donaţi de familiile bogate, cu care au fost răscumpărate cărţile furate, au salvat această bibliotecă.

Foto: manuscrise rare, SI – wikipedia

27
/08
/17

Romanul „Clar de femeie” (traducere din limba franceză de Daria-Laura Bârsan) a fost publicat la editura Humanitas Fiction în 2017. În original, cartea a apărut acum patruzeci de ani și a fost ecranizată de Costa-Gavras, în 1979. A ieșit un film de cinema inubliabil, cu Romy Schneider și Yves Montand.

21
/08
/17

Cartea „Confesiunile unei măști” (traducere din limba japoneză de Emil Eugen Pop) a fost publicată la editura Humanitas Fiction.

14
/08
/17

Cartea „Țara Vinului” (traducere din chineză de Luminița Bălan) a fost publicată la editura Humanitas Fiction în anul 2014.

14
/08
/17

Din clipa în care trece pragul grădiniței, copilăria fericită a micului Grégoire se transformă într-un adevărat coșmar. Chestiile sforăitoare cu care îl pisează educatorii și profesorii nu-i intră în cap orice-ar face, colegii își bat joc de el, iar părinții îl cicălesc și-l ceartă fără încetare.

11
/08
/17

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă sâmbătă, 12 august, de la ora 19.30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române spectacolul de muzică şi poezie Poeţi-Actori, Actori-Poeţi, un remember liric dedicat poeţilor-actori și actorilor poeţi Theodor Danetti şi Emil Botta.

10
/08
/17

Balena Albastră, roman semnat de Sebastian Lăzăroiu, a apărut recent la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”. „Fiecare cuvînt e amintirea arderii unui neg de tuș. Și-n fiecare carte un sacerdot rotofei oficiază beat mariajul cu iluzia eternității. Cînd mă satur de minciuna vieții, scriu despre cealaltă viață. E singura garanție că nu scriu eu, că nu las așa nobilă îndeletnicire în seama mea, păcătosul.” (Sebastian Lăzăroiu)

08
/08
/17

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT anunță numele autorilor români care vor lua parte la sărbătoarea literaturii, în perioada 4-8 octombrie 2017, la Iași. La Casa FILIT publicul se va întâlni cu autorii Dan Alexe, Simona Antonescu, Ioana Bradea, Ruxandra Cesereanu, Andrei Crăciun, Codrin Liviu Cuțitaru, Tudor Ganea, Adrian Georgescu, Mircea Mihăieș, Ioan T. Morar, Andrei Oișteanu, Marius Oprea, Dora Pavel, Mircea Pricăjan și Bogdan-Alexandru Stănescu.

26
/07
/17

Domnule Zografi, a trecut multă vreme de când vreau să vă scriu. Am motive strict literare, desigur, dar mai e ceva: Fizica. Aveți Fizica la bază, ceea ce, nu vă ascund, mă duce cu gândul la domnul Sabato.

24
/07
/17

Cartea „Călătoria diletanților (Din amintirile locotenentului în rezervă Amiran Amilahvari)” (în ireproșabila traducere a lui Nicolae Iliescu) a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2017.

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…