Mini-serial documentar produs de televiziunea HISTORY pentru a marca 30 de ani de la Revoluția din 1989
https://www.ziarulmetropolis.ro/mini-serial-documentar-produs-de-televiziunea-history-pentru-a-marca-30-de-ani-de-la-revolu%c8%9bia-din-1989/

HISTORY® difuzează, în premieră, începând de astăzi, o mini-serie documentară, la 30 de ani de la Revoluţia postdecembristă, care aduce în prim-plan mărturiile a şase participanţi la evenimentele din 1989, din oraşele Bucureşti, Cluj, Timişoara, Braşov şi Iaşi. Clipurile video vor fi difuzate atât pe canalele locale de social media, cât şi pe canalul HISTORY România, din 23 decembrie.

Un articol de Petre Ivan|23 decembrie 2019

 „Ideea acestor mini-episoade a venit în urma numeroaselor dezbateri despre adevărul evenimentelor din decembrie 1989. Se spune că a existat cu adevărat o revoluție la Timișoara, dar că unii oameni de la conducere, împreună cu serviciile secrete ar fi folosit această oportunitate pentru a-l răsturna pe Ceaușescu prin agitarea populației, dezinformare și haos. Astfel, au manipulat armata să tragă în cetățeni și au pus arme în mâinile unor civili foarte speriați și confuzi, creând astfel îndeajunsă vărsare de sânge pentru a justifica execuția soților Ceaușescu. De aceea nimeni nu știe cu adevărat întreaga poveste, iar cei care o cunosc o vor lua cu ei în mormânt. Tot ce putem face este să punem povestirile cap la cap și să analizăm situația din cât mai multe unghiuri.”, spune Ovidiu Grămesc, regizorul și producătorul miniseriei realizate de HISTORY®.

Miniseria este alcătuită din șase povești video a câte 60 de secunde, care surprind trăirile și experiențele din timpul revoluției, care nu au fost făcute publice până acum, ale celor șase protagoniști: Irina Margareta Nistor, Csilla Könczei, Oltin Dogaru, Mihai Dulea, Mircea Ionescu și Nicu Grămesc.

Producția video realizată de HISTORY reprezintă o modalitate de a îndrepta atenția opiniei publice asupra celui mai important eveniment care a modificat structural istoria recentă a României.

Fiecare martor ocular vorbește despre ce s-a întâmplat în acele zile, dar mai ales despre cum au fost percepute evenimentele în cele mai mari orașe din țară, dintr-o perspectivă cât se poate de personală:

„Povestea a început și s-a terminat în zilele respective în televiziune. La București probabil că a fost mai intens, dar asta nu ne-a făcut vreo clipă să uităm de Timișoara care ne-a dat curaj tot timpul. Au continuat atacurile, s-a tras […]. Era extrem de înspăimântător când traversai curtea televiziunii. M-au chemat de acasă, lucrăm deja în televiziune, ca să dublez desene animate.”(Irina Margareta Nistor, București)  

„Până în 22 decembrie nici nu mi-a trecut prin gând să ies cu ea [camera video] în spațiul public, în care era o atmosferă de teroare.” (Csilla Könczei, Cluj)

 „Armata era nepregătită, soldații erau neinstruiți, de acest lucru s-a profitat, s-a creat haos, dovadă că nici până în ziua de astăzi nu știm adevărul.” (Mihai Dulea, Iași)

 „N-am să pot uita niciodată momentul în care a fost anunțată la televiziune execuția lui Ceaușescu. A fost un vuiet în tot cartierul, o explozie de emoție care mi-a arătat cât de puternică a fost această dictatură.” (Mircea Ionescu, Brașov)

„Au fost momente de teroare, momente de groază. Lucrurile au fost atât de bine ținute ascunse, încât Radio Europa Liberă care dădea informațiile actuale la ora aceea, abia marți seară la Jurnalul de Cinci a transmis primele vești de la Revoluția din Timișoara.” (Nicu Grămesc, Timișoara)

„Am auzit celebrul vuiet, după care s-a oprit transmisia […]. Era haos, erau informații contradictorii, nici până în ziua de azi nu am aflat exact ce s-a întâmplat” (Oltin Dogaru, București).

Mini-episoadele pot fi urmărite pe canalul de YouTube al HISTORY România, precum și pe paginile de Facebook sau Instagram.  

Despre HISTORY® 

Televiziunea HISTORY®, în prezent existentă în peste 302 milioane de locuinţe din toată lumea, priveşte istoria dintr-o perspectivă diferită, celebrând oamenii cu iniţiativă care ies din mulţime şi îşi lasă amprenta asupra lumii. Aceşti oameni, prezenţi în vasta diversitate de emisiuni difuzate de HISTORY®, sunt nonconformişti care înfruntă riscul, aduc schimbarea, modifică drumurile deja bătătorite şi împing limitele mai departe.

HISTORY este principala televiziune din portofoliul A+E Networks UK®. HISTORY a aderat la ARMA în februarie 2013, când a lansat un feed de transmisie localizat, putând astfel asigura grile de programe personalizate pentru România. Televiziunile HISTORY şi HISTORY HD sunt disponibile prin Akta-DCS, Digi, iNES IPTV, Orange TV, Telekom, UPC – o companie Vodafone.

Pentru mai multe detalii, puteţi accesa site-ul oficial HISTORY România, pagina de Facebook HISTORY România sau canalul local de YouTube.

05
/12
/14

Din 5 decembrie, pe marile ecrane, iubitorii filmului au parte de Judecătorul, o peliculă în care pot fi admiraţi nominalizatul la Oscar, Robert Downey Jr. şi laureatul Premiului Oscar, Robert Duvall. Aceasta este prima colaborare a celor două staruri de la Hollywood.

04
/12
/14

Dacă în Love Building personajul interpretat de Dorian Boguţă traversa o depresie acută, de această dată asistăm la o transformare completă a personajului său, care îl aduce pe actor în ipostaza de veritabil Don Juan, din 26 decembrie numai pe marile ecrane, în comedia Alt Love Building.

03
/12
/14

Actorul austriac Christoph Waltz, recompensat cu două premii Oscar, a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood, Los Angeles, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi Quentin Tarantino, regizorul datorită căruia artistul a devenit faimos la nivel mondial.

01
/12
/14

Televiziunea Română programează, în această seară, două filme autohtone - un prilej pentru cinefili de a revedea „la lucru” o serie de mari actori dispăruţi. Astfel, pe TVR 2, de la ora 19.00 puteţi vedea comedia Expresul de Buftea-România (1978), pentru ca două ore mai târziu, pe TVR 1, să ruleze Capcana Mercenearilor, un film regitaz de Sergiu Nicolaescu în anul 1981.

30
/11
/14

Daniela Apostol. 37 de ani. O fiică de 18 ani, Laura. Un festival de film documentar de 3 ani, Docuart Fest (primul slogan - „Cele mai frumoase povești sunt adevărate”). Și o pasiune pentru povești și tradiții care o urmărește și când merge pe stradă.

28
/11
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Puține scene de film din cinematografia română sunt mai naturaliste (fără a fi și gratuite) ca aceea din documentarul „Apa ca un bivol negru” (1970) în care, în urma inundațiilor, tinerii soldați scot din apă cadavrul gol și înțepenit al unui bărbat, probabil coleg de-al lor.

27
/11
/14

Realizatoarea Marina Constantinescu promite pentru vineri, 28 noiembrie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, o ediţie Nocturne completă: despre viaţă, oameni, filme, politică şi visuri. Cu Nae Caranfil.