Ministrul sprijinã cultura din primele rânduri: plãteşte bilet de intrare !
https://www.ziarulmetropolis.ro/ministrul-sprijina-cultura-din-primele-randuri-plateste-bilet-de-intrare/

Piesa Îngeri în America, spectacol din deschiderea celui de-al 22-lea Festivalul Naṭional de Teatru (manifestaṭie organizatã de cãtre UNITER), a avut premiera în seara de 25 octombrie. importanṭa acestui eveniment rezidã şi din faptul cã este pentru prima oarã în Europa de Est când ambele pãrṭi se joacã pe scena aceluiaşi teatru, Metropolis, în regia […]

Un articol de Andrada Văsii|25 octombrie 2012

Piesa Îngeri în America, spectacol din deschiderea celui de-al 22-lea Festivalul Naṭional de Teatru (manifestaṭie organizatã de cãtre UNITER), a avut premiera în seara de 25 octombrie. importanṭa acestui eveniment rezidã şi din faptul cã este pentru prima oarã în Europa de Est când ambele pãrṭi se joacã pe scena aceluiaşi teatru, Metropolis, în regia renumitului Victor Ioan Frunzã.

Fiind primul spectacol care dã tonul unei ample manifestaṭii culturale , Îngeri în America l-a avut ca spectator surprizã pe ministrul culturii, Puiu Haşotti. Acesta a fãcut parte din mulṭimea de spactatori convinşi cã demersul cultural trebuie sprijinit atât ideologic, cât şi cu bani. Ministrul Haşotti şi-a plãtit biletul de intrare şi a aşteptat la rând la fel ca toṭi ceilalṭi prezenṭi.

Piesa, deja celebrã în toatã lumea, s-a concretizat cu o mini-serie TV la postul HBO. Adaptarea scenariului a fost fãcutã dupã piesa cu acelaşi nume şi semnatã de cãtre Tony Kushner. Regia serialului a fost asiguratã de cãtre Mike Nichols, iar printre actori s-au numãrat Al Pacino, Meryl Streep, Patrick Wilson şi Emma Thompson.

Povestea piesei Îngeri în America începe în anul 1985, un an tumultos în care la preşedinṭie se afla Ronald Reagan, iar în America SIDA lua amploare. Dramatismul piesei îi vizeazã pe cei doi protagonişti Lou şi Prior, unul dintre ei aflând cã este infectat cu acest virus. Pe tot parcursul piesei intensitatea actului cultural se transpune în momente de dragoste, disperare şi regãsire asigurând spectatorilor o experienṭã unicã.

Invitaṭii pentru aceastã premierã au fost trimise şi cãtre ambasada Americii, fiind o piesã reprezentativã pentru democratizarea statului american. Din nefericire, acestia nu au onorat invitatia. Este pãcat cã nu mulṭi înṭeleg cã respectul faṭã de un aliat strategic se manifestã atât în domeniul cultural, cât şi în cel diplomatic. Prezenṭa la acest eveniment s-ar fi citit printr-o apropiere ideologicã în domeniul democratizãrii prin culturã în ambele state, România fiind de mult un exportator veridic de produse culturale de mare valoare.

Foto credit: Marius Gospodin

04
/12
/14

Dacă în Love Building personajul interpretat de Dorian Boguţă traversa o depresie acută, de această dată asistăm la o transformare completă a personajului său, care îl aduce pe actor în ipostaza de veritabil Don Juan, din 26 decembrie numai pe marile ecrane, în comedia Alt Love Building.

04
/12
/14

Duminică 7 decembrie şi marţi 9 decembrie, de la ora 19.00, iubitorii teatrului pot vedea la Teatrul Bulandra, Sala Toma Caragiu Studio Space (Str. Jean Louis Calderon nr. 76A), premiera spectacolului Conversaţie după înmormântare, de Yasmina Reza, în traducerea lui Alex Leo Şerban. Regia este semnată de Alexandru Darie.

04
/12
/14

Voluntarii AOLN România vă invită sâmbătă și duminică, 6-7 decembrie, la un târg caritabil care se va desfășura în curtea Bisericii Sf. Fanurie din București (str. Cerceluș, nr.18A).

04
/12
/14

De ce scriem cu un singur „n” și de ce cu doi „n”? În limba română, nu întâlnim foarte des cuvinte în cadrul cărora să dublăm litere. De aceea, atunci când trebuie să o facem pot apărea confuzii.

04
/12
/14

V-aţi întrebat vreodată cum se fabrică ciocolata elveţiană şi cât se ling pe degete (sau pe mănuşi) norocoşii muncitori? Dar cum se fabrică un film cu actori de top şi regizori pe măsură şi cum trudesc / se distrează aceştia pe platourile de filmare?

03
/12
/14

Joi, 4 decembrie, de la ora 19.00, librăria Humanitas de la Cişmigiu (bld. Regina Elisabeta nr.38) va fi gazda unei întâlniri cu Excelenţa Sa, Domnul Keiji Yamamoto, ambasadorul al Japoniei în România, Angela Hondru cunoscut traducător şi niponolog, Elisabeta Lăsconi, critic literar şi Şerban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Japoneze "Angela Hondru" din cadrul Universităţii Româno-Americane prilejuită de recenta apariţie a volumului de povestiri Fiica negustorului de sake în colecţia "Raftul Denisei" la Editura Humanitas Fiction.

03
/12
/14

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu și Editura Nemira prezintă joi, 4 decembrie, de la ora 11:00, lansarea cărții „Basmania” prin intermediul autorului cărţii, Valentin Nicolau şi a actorilor invitaţi Leo – Nora Băcanu și Mircea Corcoveanu, ce vor citi această minunată poveste.

03
/12
/14

Actorul austriac Christoph Waltz, recompensat cu două premii Oscar, a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood, Los Angeles, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi Quentin Tarantino, regizorul datorită căruia artistul a devenit faimos la nivel mondial.

03
/12
/14

Luni, 8 decembrie (ora 18.30), la Ateneul Român, are loc A Doua Conferință de Crăciun, ,,From Here to Eternity” (De aici spre eternitate), prezentată de Profesorul Joseph Silk, Membru al Royal Society.

03
/12
/14

Continuăm seria dedicată tinerilor artiști cu o extraordinară actriță de teatru și de film, scurt (ați văzut „Vaca finlandeză” a maestrului Gheorghe Preda?) și lungmetraj, voce de desene animate (mama lui Zumzărel de pe Disney Channel, cine credeați că e?), zână ursitoare la petreceri pentru copii, cu o bogată carieră în orașul București.