Mircea Cărtărescu, invitat de onoare la Festivalul Internaţional de Poezie de la Stockholm
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-cartarescu-invitat-de-onoare-la-festivalul-international-de-poezie-de-la-stockholm/

Mircea Cărtărescu este cunoscut publicului suedez atât ca poet, cât şi ca prozator, fiind prezent în traducere suedeză cu şase volume personale – patru dintre acestea editate exclusiv cu finanţare suedeză -, precum şi cu selecţii în diverse antologii. Cea de-a şasea apariţie editorială în limba suedeză a unui volum semnat de Mircea Cărtărescu a […]

Un articol de |17 octombrie 2012

Mircea Cărtărescu este cunoscut publicului suedez atât ca poet, cât şi ca prozator, fiind prezent în traducere suedeză cu şase volume personale – patru dintre acestea editate exclusiv cu finanţare suedeză -, precum şi cu selecţii în diverse antologii.

Cea de-a şasea apariţie editorială în limba suedeză a unui volum semnat de Mircea Cărtărescu a avut loc în noiembrie 2011, când, cu ocazia lansării în Suedia a „Jurnalului” său dintre anii 1994 şi 2003, apărut sub titlul suedez „Dagbok 1994-2003”, scriitorul a întreprins un turneu în Stockholm, Göteborg şi Malmö. Alte lucrări literare ale lui Mircea Cărtărescu traduse în suedeză sunt „Nostalgia” (2002), „Orbitor” (2004, 2006, 2009) şi antologia de poezie „En lycklig dag i mitt liv” (2008).

Cărţile lui Mircea Cărtărescu se regăsesc de altfel în colecţia principalelor biblioteci din Suedia. Biblioteca Naţională (Regală) a Suediei, Biblioteca Nobel a Academiei Suedeze şi Biblioteca Municipală a oraşului Stockholm oferă cititorilor lor peste 50 de titluri ale autorului român în limbile suedeză, franceză, germană şi norvegiană, precum şi versiunile originale în limba română.

Sursa: Mediafax

10
/11
/13

Gaudeamus - Carte de învăţătură va avea loc în perioada 20 - 24 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti, şi se va desfăşura sub semnul a două numere ,,rotunde": 85 de ani de la prima transmisiune a Radio România şi 20 de ediţii ale Târgului.

09
/11
/13

Lucian Pintilie, unul dintre cei mai mari regizori de film din România (unii critici spun că este chiar cel mai important cineast român), împlineşte, astăzi, 80 de ani! Opozant al sistemului comunist, creator de şcoală de film, părinte al „noului cinema românesc“ (pentru că cei mai mulţi regizori au învăţat să facă film de la el, iar „Reconstituirea“ a fost făcut „înaintea timpului său“), Lucian Pintilie şi-a construit o carieră redutabilă, prin pelicule care au primit de multe ori o ştampilă fermă: „capodopere“.

09
/11
/13

„Amazoanele. O poveste“, noul volum semnat de Adriana Babeţi, critic literar şi unul dintre cei mai importanţi eseişti români contemporani, a apărut în colecţia „Plural M” a Editurii Polirom şi se află în librăriile din toată ţara.