Mircea Diaconu, la „Duminica filmului românesc“, pe TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/mircea-diaconu-la-duminica-filmului-romanesc-pe-tvr-2/

„Duminica filmului românesc” îi este dedicată, în această săptămână, actorului Mircea Diaconu. În 6 aprilie, TVR 2 a programat „Mere roşii” şi „Asfalt tango”.

Un articol de Petre Ivan|6 aprilie 2014

Astăzi, TVR 2 dedică ciclul „Duminica filmului românesc” actorului Mircea Diaconu, programând difuzarea a două filme în care acesta a interpretat rolurile principale. Este vorba despre: „Mere roşii” (de la ora 14.10) şi „Asfalt tango” (de la ora 20.10).

Aşadar, duminică, de la ora 14.10, este programată drama Mere roşii – producţie din anul 1976, în regia lui Alexandru Tatos. În rolurile principale joacă: Mircea Diaconu, Florin Zamfirescu, Carmen Galin.

Mircea Diaconu, în două roluri de idealist

Un tânăr medic chirurg – pasionat consumator de mere roşii – excelent profesionist şi inflexibil în privinţa respectării principiilor morale, se află într-o luptă permanentă cu indiferenţa şi ignoranţa celor din jur, cu obtuzitatea şi carierismul directorului spitalului. Bine intenţionat şi gata de sacrificii personale, el consideră că are pe lume un singur duşman real: moartea, pe care, din păcate, nu reuşeşte întotdeauna s-o înfrângă.

De la ora 20.10 este programat filmul Asfalt tango – al doilea lungmetraj semnat de regizorul Nae Caranfil. Cu: Mircea Diaconu, Charlotte Rampling, Florin Călinescu.

În România imprevizibilă a anilor ’90, 11 fete frumoase pornesc într-o călătorie cu autocarul către mirajul vieţii de artist la Paris. Sunt însoţite de un impresar local dubios, un şofer fără scrupule şi o franţuzoaică cinică, obişnuită cu lumea dură a show-biz-ului. Neprevăzutul apare în persoana soţului uneia dintre fete, care nu poate accepta ideea că a fost părăsit şi porneşte într-o cursă de urmărire, condimentată cu furturi de maşini, atacuri armate şi răpiri.

„Asfalt Tango” a avut premiera mondială la Festivalul Filmului Francofon de la Namur (Belgia) şi a primit trei premii ale Uniunii Cineaştilor din România (UCIN): pentru regie, rol secundar masculin (Constantin Cotimanis şi Florin Călinescu) şi montaj (Mircea Ciocâltei).

Foto cu Mircea Diaconu – TVR

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.