Misterul morţii premature a lui Frédéric Chopin, elucidat
https://www.ziarulmetropolis.ro/misterul-mortii-premature-a-lui-frederic-chopin-elucidat/

O echipă de cercetători din Polonia susţine că a rezolvat misterul morţii premature a compozitorului Frédéric Chopin – la vârsta de 39 de ani, după ce i-a examinat inima conservată timp de aproape 170 de ani într-un borcan cu coniac. Cauza morţii ar fi fost pericardita, o complicaţie rară a tuberculozei cronice.

Un articol de Petre Ivan|6 noiembrie 2017

Potrivit The Guardian, această concluzie, publicată în revista American Journal of Medicine săptămâna trecută, este cea mai recentă şi cea mai convingătoare dintr-o serie de cauze pe care alţi cercetători le-au anunţat de-a lungul timpului: fibroza chistică, deficit de alfa-1 antitripsină (o cauză genetică ce l-ar fi predispus la infecţii pulmonare), şi stenoza mitrală.

Însă, examinând inima lui Chopin, fără să deschidă borcanul, care a fost păstrat în cripta Bisericii Sfânta Cruce din Varşovia, cercetătorii au observat că aceasta era acoperită cu materiale fibroase albe.

În plus, aceştia au observat leziuni mici – simptome care indică o complicaţie gravă a tuberculozei.

Nu am deschis borcanul. Însă, după starea în care se află inima putem spune că există o mare probabilitate ca Chopin să fi suferit de tuberculoză, în timp ce pericardita probabil că a fost cauza imediată a morţii lui. – Michael Witt, liderul echipei de cercetători de la Academia Poloneză de Ştiinţe.

Frédéric Chopin a murit în octombrie 1849 în Paris şi a fost înmormântat în cimitirul Père Lachaise din capitala Franţei – unde se află şi mormintele unor personalităţi precum Marcel Proust, Oscar Wilde şi Jim Morrison. Totuşi, fiind considerat erou naţional în Polonia, inima compozitorului a fost subiectul unei controverse.

La scurt timp după moartea lui, sora sa, Ludwika, i-a dus inima în Polonia, trecând de securitatea din Rusia. Inima lui Chopin a fost închisă în Biserica Sfânta Cruce din Varşovia.

În 1944, inima lui Chopin i-a fost dată unui ofiţer SS s-a declarat admirator al compozitorului. Apoi, aceasta a fost păstrată la sediul central de comandă german, înainte de a fi dusă înapoi la biserică, la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Această examinare a inimii realizată de profesorul Michael Witt şi echipa sa a fost prima efectuată după 1945 şi până în prezent.

Am găsit-o încă perfect conservată în borcan. Unii oameni încă vor să deschidă borcanul pentru a pentru a lua mostre de ţesut în vederea efectuării unui test ADN, astfel încât să îşi probeze teoria conform căreia Chopin suferea de o boală genetică. Însă, acest lucru ar fi complet greşit. Ar putea distruge inima şi oricum, în prezent sunt destul de sigur că ştim ce anume a dus la moartea lui Chopin. – Michael Witt.

Foto:  Frédéric Chopin – facebook

09
/12
/15

Vă este dor de mirosul de cozonac din casa bunicii, de colindatul cu steaua și de obiceiurile și tradițiile din satul românesc? Lumea plină de farmec a Crăciunului tradițional, cu datinile și colindele strămoșești, este adusă la București prin concertul extraordinar „ÎNCEPEM A COLINDA”, prezentat duminică, 13 decembrie (17.00), la Sala Radio de numeroase ansambluri din întreaga țară și de soliști importanți ai scenei folclorice românești.

08
/12
/15

Doi artişti români care au stârnit aprecierea deopotrivă a publicului român, cât şi a celui de peste hotare – dirijorul CRISTIAN MĂCELARU şi pianistul HORIA MIHAIL – se întâlnesc pe scena Sălii Radio, vineri, 11 decembrie (19.00), într-un eveniment în care iubitorii muzicii pot asculta și unul dintre emoționantele concerte semnate de compozitorul rus Serghei Rachmaninov, considerat ultimul mare compozitor romantic.

06
/12
/15

Portofoliul seriei de concerte JAZZAJ la ARCUB se completează sâmbătă, 12 decembrie, de la ora 20:00, cu prestația muzicianului considerat de critici „cel mai valoros baterist de jazz al momentului”, Tudor Zaharescu. Jazzman-ul vine la ARCUB Batişte alături de o parte din colaboratorii săi pentru concertul Tudy Zaharescu Jazz & Soul Project.

06
/12
/15

,,Suflet vagabond” este o poveste neterminată despre viața celor mereu pe drum – imaginată de o actriță și un muzician: Simona Măicănescu și Alex Simu. Ideea acestui spectacol s-a născut în 2014 pe scena celei de-a 15 ediții a Festivalului Cultural European din Alger, când cei doi artiști s-au hotărât să construiască împreună o poveste, a lor și a altor mii de oameni: povestea celor care călătoresc, umblă, aleargă întruna pentru că nu știu altfel să asculte lumea de azi.  

04
/12
/15

Trupa Sigur Ros, care nu a mai susţinut spectacole din anul 2007, va concerta, în premieră în România, la Festivalul Electric Castle 2016 de la Bonţida, judeţul Cluj, muzica islandezilor figurând pe coloana sonoră a peste zece filme şi seriale

03
/12
/15

Concertul Big Band-ului Radio prezentat în luna sărbătorilor, la Sala Radio, aduce un frumos cadou muzical iubitorilor de jazz! Joi, 10 decembrie (19.00), alături de formația Radio România, sub bagheta dirijorului și apreciatului compozitor Ionel Tudor, o veți aplauda pe scena Sălii Radio pe solista de jazz Elena Mîndru, stabilită în Finlanda, la Helsinki.

03
/12
/15

Strauss Festival Orchestra Vienna răspândeşte, de Sărbători, fascinația Vienei Imperiale în toată România de-a lungul unui amplu turneu național, în care va susține 11 concerte în 9 orașe. La Bucureşti, concertul poate fi văzut pe 19 decembrie, la Sala Palatului.

03
/12
/15

DUBLU-INTERVIU Răzvan și Andreea Stoica sunt frați și muzicieni care împărtășesc aceeași pasiune. Locuiesc în Amsterdam și... mai peste tot în lume, pe unde au concerte. În seara asta îi puteți asculta la Sala Radio, într-un spectacol-eveniment: „Duo Stradivarius”. Răzvan și Alexandru Tomescu vor cânta la viorile Stradivarius, iar Andreea îi va acompania la pian.

27
/11
/15

Anul 2016 se anunţă a fi unul al premierelor pentru publicul autohton, care va avea ocazia să vadă live, pentru prima dată în România, unul dintre cele mai aşteptate show-uri ale ultimilor ani. Astfel, trupa Queen şi Adam Lambert vor susţine un concert în România, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, pe 21 iunie 2016. Biletele vor fi disponibile începând cu data de 3 decembrie, pe www.eventim.ro.