MNAC Spring Opening 2019 prezintă lucrările artistei Yvonne Hasan (1925 – 2016)
https://www.ziarulmetropolis.ro/mnac-spring-opening-2019-prezinta-lucrarile-artistei-yvonne-hasan-1925-2016/

Pictoriţă, profesoarǎ de istoria artei, adolescentă arestată de regimul antonescian, tânărǎ artistă trimisă pe şantierele socialiste ale patriei, realizatoare de tapiserii, autoarea unei cărţi remarcabile despre Paul Klee şi pictura modernă.

Un articol de Liliana Matei|19 aprilie 2019

Când: Vineri, 19 aprilie, ora 19:00

Unde: Muzeul Național de Artă Contemporană

În cadrul vernisajului noului sezon expozițional MNAC SPRING OPENING 2019

Intrarea este gratuită, iar accesul se face liber cu mașina pe la poarta B3 din Calea 13 Septembrie.

În prezent, Yvonne Hasan este amintitǎ cel mai des în rolul de profesoarǎ de istoria artei la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”.

În egală măsură ar putea fi invocatǎ ca: adolescentă evreică arestată sub legile antonesciene; elevǎ urmând cursurile de artă ale Școlii Maxy; tânărǎ artistă trimisă pe șantierele socialiste ale patriei; pictorița interesată de o viziune „sinoptică” – manifestatǎ în pictura sa printr-un colaj de elemente diverse: bucăți de lemn, ambalaje de săpun, plicuri de corespondență folosite, materiale textile rupte de timp; realizatoarea de tapiserii în care tradiția întâlnește forme expresioniste; teoreticiana artei, cea care profesează la Institut din anul 1956 până în 1982; autoarea unei cărți remarcabile ca „Paul Klee și pictura modernă”. Toate se unesc pentru a alcătui profilul unei artiste care merită o atenție deosebită și a cǎrei personalitate şi profil cultural sunt minimalizate dacǎ nu sunt privite în ansamblu. (Adrian Buga)

YVONNE HASAN (1925 – 2016)

19.04.2019 – 16.06.2019 | Etaj 3

Curator: Adrian Buga

În colaborare cu: Alexandru Solomon

Coordonator MNAC: Mălina Ionescu

Cu sprijinul: ARGO Art Consulting, GALERIA DADA

Mulțumiri speciale: Cristian Dițoiu, Cornel Lazia, Cristinel Popa

MNAC SPRING OPENING 2019

Vernisaj: Vineri, 19 aprilie, ora 19:00

MNAC lansează noul sezon expozițional, cu patru etaje de artă contemporană și tot atâtea expoziții noi. Colecția de artă Renault pentru prima dată în România. În scenografia murală creată de pictorul Christian Hidaka, o nouă viziune artistică: a prietenului său, sculptorul Raphaël Zarka. Yvonne Hasan ─  o imagine de ansamblu a unei vieți artistice prea puțin cunoscute. O privire în atelierul secret al lui Sorin Neamțu. Street Art pe scările interioare ale muzeului și o istorie a artei contemporane din România într-un discurs expozițional inedit.

Sezonul expozițional de primăvară 2019.

Foto: Silueta, Prietenie (lucrări de Yvonne Hasan) / Muzeul Național de Artă Contemporană. În imaginea din deschidere: Yvonne Hasan, Petre Solomon și Nina Cassian  (1949) / MNAC

24
/08
/22

Cea de-a treia ediție Romanian Jewelry Week, organizată de Assamblage, va avea loc în perioada 5 - 9 octombrie 2022 la Biblioteca Națională a României și în alte cinci locații conexe din București. Evenimentul propune timp de cinci zile un format efervescent de târguri, expoziții, conferințe, tururi ghidate și multe alte evenimente surpriză dedicate iubitorilor de bijuterie.

24
/08
/22

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.

23
/08
/22

Cel mai nou proiect inițiat de compania de teatru independent Vanner Collective, „Cele care nu se văd” prezintă 10 personaje feminine din literatura română, întâmplător create de bărbați, care, reimaginate prin perspectiva a 10 fotografe, sparg stereotipurile în care au fost integrate inițial. Instalația fotografică mai poate fi văzută până pe 2 septembrie, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 la Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.

23
/08
/22

Sala Omnia așa cum nu a fost văzută niciodată! Concepută de colectivul artistic austriac mutual loop special pentru acest spațiu cu un trecut deloc liniștit, instalația imersivă și interactivă „Omission Possible” deschide în mod cu totul excepțional această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepția omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcții și simboluri istorice.

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

09
/08
/22

La împlinirea a 150 de ani de la nașterea primului academician provenit din rândul artiștilor plastici, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociatia Pro Valores, organizează prima ediție a Concursului Internațional de arte plastice „Gheorghe Petrașcu”.