MNAR îl celebrează pe Ștefan Luchian
https://www.ziarulmetropolis.ro/mnar-il-celebreaza-pe-stefan-luchian/

Muzeul Naţional de Artă al României ne invită, începând cu 16 noiembrie, la o expoziţie-medalion, dedicată lui Ștefan Luchian (1868 – 1916), de la moartea căruia se împlinesc o sută de ani. „Punte între două lumi – Florile lui Luchian” deschide programul medalioanelor tematice care vor fi incluse periodic în expoziţiile permanente ale MNAR.

Un articol de Liliana Matei|12 noiembrie 2016

Selecția de 11 naturi statice cu flori pe care o vom putea admira în cadrul Galeriei de Artă Românească Modernă pune în evidență stilistica ultimilor ani de creație ai artistului. Luchian a fost dintotdeauna fascinat de flori, însă, începând din 1908 când, grav bolnav, este obligat să se izoleze în propria locuință, florile devin subiectul său predilect – fereastra pictorului către frumusețea naturii, dar şi o punte de legătură între lumea reală și cea interioară, invitând privitorul la meditație.

„A vedea florile lui Luchian fără a ști ce se află în spatele frumuseții lor ar echivala cu gestul de a smulge dinlăuntrul corolei anemonelor grăuntele de frig, de noapte, care face ca petalele să ardă și mai intens. Despărțirea creației lui Luchian de suferința lui ne-ar priva de cel mai clar exemplu în pictura noastră că suferința nu dă talent, dar pune un om talentat la o răspântie de unde poate ieși un învins sau un învingător”, observa filosoful Octavian Paler.

Ștefan Luchian, unul dintre cei mai importanți pictori români moderni, emul, o vreme, al lui Nicolae Grigorescu, va deveni un veritabil creator de școală, model pentru tinerele generații de artiști care i-au urmat.

16
/12
/22

Sticla, lemnul, metalul și lutul au fost în această toamnă super-puterile a 24 de tineri adolescenți din Ucraina, care au participat la proiectul artistic „Rădăcini și visuri”, a doua etapă din cadrul „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, derulat de asociația culturală Câte-n lună și-n mansardă.

07
/12
/22

În perioada 19.09.2022 – 18.04.2023, Asociația Entuziart își deschide din nou inimile copiilor din Școala Profesională Specială Sf Nicolae” din București oferindu-le acestora 232 de ore gratuite de art terapie prin pictura si dans, ateliere de fotografie si posibilitatea de a își expune creațiile in cadrul unei expoziții de arta ce va avea loc in luna aprilie 2023 si va marca încheierea proiectului.

02
/12
/22

Academia Română prin Secția de arte, arhitectură și audiovizual, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București și cu Uniunea Arhitecților din România, organizează în perioada 5-23 decembrie 2022 expoziția aniversară „Arhitect Romeo Belea – 90 de ani“.

28
/11
/22

Art Safari și Muzeul Național Cotroceni anunță un schimb de exponate, care debutează de Ziua Națională, pe 1 Decembrie, și se încheie pe 11 decembrie (ultima zi a ediției a X-a Art Safari).

22
/11
/22

Proiectul „15 colecții private de artă românească”, produs de PostModernism Museum în anul 2022 propune o cercetare integrată: o documentare asupra colecționismului de artă autohton, o colecție de profiluri de colecționari de artă românească și o selecție de materiale video de investigare a unor colecții închegate de artă și artefacte românești.

22
/11
/22

AntrepreMAME – o comunitate de business și Art&craft, dedicată segmentului feminin, pentru a încuraja și sprijini inițiativele antreprenoriale, vă învită la Conferințele AntrepreMAME – ediția I. „Evele” învață din greșeli, un eveniment dedicat femeilor antreprenor, care fac sau doresc să facă primii pași în antreprenoriatul românesc. Evenimentul va avea loc la Opera Comică pentru Copii, București, pe 14 decembrie 2022.