“Moartea accidentală a unui anarchist” de Dario Fo, în premieră la Teatrul “Sică Alexandrescu” Braşov
https://www.ziarulmetropolis.ro/moartea-accidentala-a-unui-anarchist-de-dario-fo-in-premiera-la-teatrul-sica-alexandrescu-brasov/

Teatrul “Sică Alexandrescu” Braşov îi aşteaptă pe pasionaţii de teatru joi, 20 decembrie 2018, de la ora 19.00, la Sala Mare, la cea de-a doua premieră a stagiunii curente. Spectacolul “Moartea accidentală a unui anarchist” de Dario Fo, în regia lui Claudiu Goga şi scenografia Luanei Drăgoiescu, îi are în distribuţie pe: Vlad Pavel, Bianca Zurovski, Marius Cordoş, Iulia Popescu, Simona Pop, Mihai Bica, Claudia Suliman şi Bogdan Nechifor.

Un articol de Petre Ivan|19 decembrie 2018

„Piesa este o farsă politică, inspirată din întâmplări adevărate ce îl au drept protagonist pe Giuseppe Pinelli, un angajat la căile ferate şi un cunoscut anarhist, care a fost acuzat de bombardarea sediului Băncii Naţionale Agrare din Milano, în decembrie 1969, şi care moare în circumstanţe neclare la Comisariatul Poliţiei din Milano, în timpul interogatoriului”, spune managerul Teatrul “Sică Alexandrescu” din Braşov, Dan-Cristi Cogălniceanu.

Pentru a evita cenzurarea politică a vremii, oficial, piesa face referire la un caz similar petrecut în America la începutul secolului XX.

Pe parcursul piesei, Nebunul (personaj care revine adesea în teatrul lui Fo) devine, pe rând, psihiatru, judecător, funcționar de politie, episcop, reușind să scoată la iveală adevăruri incomode, în tentativa sa de a construi o versiune plauzibilă a ”morții accidentale” a anarhistului.

Premiera spectacolului a avut loc pe 5 decembrie 1970, în Italia, fiind pusă în scenă chiar de către autor şi a ajuns să aibă peste un million de spectatori.

Scriitor, scenograf, pictor, actor și regizor deopotrivă, considerat un om de teatru total, Dario Fo rămâne celebru pentru tăioasele sale satire politice ce pot fi savurate în opere precum „Morte accidentale di un anarchico” (Moartea accidentală a unui anarhist), „La marijuana della mamma e la piů bella” (Marijuana de la mama e cea mai bună) sau „Il diavolo con le zinne” (Diavolul cu țâțe), reușind să reînvie, prin scrierile sale tradiţia italiană a improvizaţiei din commedia dell’arte.

În anul 1997, Dario Fo devine laureat al Premiului Nobel pentru literatură, Academia suedeză precizând: „…pentru că, urmând tradiția bufonilor de la curțile medievale, ia în râs puterea și le restituie celor asupriți demnitatea…”

Foto: Moartea accidentală a unui anarchist – facebook

04
/06
/14

Prima jumătate a TIFF 13 a însemnat, personal, cinci zile cu destule filme bune (noi), câteva mari filme (vechi), două-trei rateuri, un concert-eveniment care a reînviat „Crucișătorul Potiomkin” (1925), o conferință pentru salvarea cinematografelor de stat și o neîntreruptă alergătură între săli de proiecție.

04
/06
/14

Miercuri, 4 iunie 2014, începând cu ora 19, publicul meloman va avea ocazia de a-i reîntâlni pe Gabriel și Simina Croitoru nu numai interpretând, ca soliști, Mozart pe scena Studioului „Mihail Jora“, ci şi în calitate de invitați la evenimentul prilejuit de lansarea albumului W. A. MOZART, J. BRAHMS: SIMINA CROITORU; GABRIEL CROITORU, produs de Editura Casa Radio. Lansarea va avea loc în pauză concertului, în foaierul central al Sălii Radio, fiind urmată de o sesiune de autografe, la finalul concertului.

04
/06
/14

Cea de-a şaptea ediţie a Turneului Naţional Stradivarius se află în plină desfăşurare, cu săli de concerte arhipline de fiecare dată. Violonistul Alexandru Tomescu şi vioara Stradivarius, alături de pianistul Eduard Kunz au străbătut deja şapte dintre cele 12 oraşe care se regăsesc în itinerarul evenimentului, înregistrând în fiecare dintre oraşele vizitate – Târgu Mureş, Bistriţa, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Hunedoara şi Sibiu - succese extraordinare.

04
/06
/14

Cinema-Edu împreună cu echipa de film a liceului Lazăr invită liceenii să călătorească în lumea filmelor ALTFEL. Cinema-Edu este cel mai extins proiect de educație cinematografică și socială din țară, care a ajuns la ediția a IV-a.

04
/06
/14

Mă gândesc că trăirea deplină a momentului trebuie să se consume izolându-mă complet de lumea din jur. Orice implicare sau amestec din exterior poate deranja și infesta curățenia și seninătatea intimității. Trebuie să închid lumea de afară în jurul meu. Este foarte grea această performanță, cere credință, curaj, caracter, putere… Este o virtute…

03
/06
/14

În perioada în care a jucat, Nineta Gusti (4/27 noiembrie 1913, Iași - d. 4 iunie 2002, Crevedia) a prins momentul de întâlnire a trei generaţii de actori glorioşi care au scris istoria teatrului românesc prin personajele lor. Succesul n-a vrăjit-o, actoria n-a fost o obsesie, iar retragerea n-a devenit o dramă. A bucurat multă lume cu hazul ei unic.

03
/06
/14

Caravana Metropolis – Cinema in aer liber debuteaza vara aceasta, in premiera, la Teatrul de Vara din Targu-Mures (Piata Trandafirilor nr. 42), in perioada 5 - 8 iunie. De joi pana duminica, de la ora 21.30, muresenii sunt primii norocosi care vor putea viziona cele mai aclamate filme europene si de autor din ultimul an, unele proiectate in premiera nationala.

03
/06
/14

Pe 1 iunie, de Ziua Copilului, Asociația Ortodoxă pentru o Lume Nouă (AOLN) a organizat la ceainăria La un Ceai evenimentul umanitar „Ghiozdănelul de vacanță”, dedicat strângerii de rechizite. Darurile primite din partea voluntarilor generoși au ajuns la copiii de la Școala Sărățeni, din județul Vaslui. 

03
/06
/14

"Anii romantici", de Gabriela Adameşteanu, "Ce-am făcut când am tăcut", de Andreea Esca, "Un scriitor, doi scriitori", de Alex. Ştefănescu, şi "Fiul cel bun", de Pascal Bruckner, se numără printre volumele cu cele mai mari vânzări la ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest.

03
/06
/14

Tablourile "Tătăroaică în cerdac", de Nicolae Tonitza, şi "În grădină la Beaucaire", de Samuel Mützner, evaluate fiecare la 40.000-60.000 de euro, se numără printre lucrările care vor fi scoase la vânzare la Licitaţia de vară a casei Artmark, pe 10 iunie, la Bucureşti şi Cluj-Napoca.

03
/06
/14

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) are un buget de aproape opt milioane de euro, anunţă directorul festivalului, Constantin Chiriac. Totodată, la ediţia din acest an, şapte personalităţi vor primi câte o stea pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu.

02
/06
/14

Caravana Metropolis – Cinema în aer liber poposeşte vara aceasta, pentru al treilea an la rând, în Piaţa Sfatului din Braşov, în perioada 10 - 15 iunie. De marţi până duminică, începând cu ora 21.30, braşovenii vor putea viziona o selecţie de excepţie de filme europene şi de autor, sub cerul liber.