Moștenirea lăsată de mame fiicelor, subiectul unui spectacol semnat Leta Popescu la Teatrul Apollo111
https://www.ziarulmetropolis.ro/mostenirea-lasata-de-mame-fiicelor-subiectul-unui-spectacol-semnat-leta-popescu-la-teatrul-apollo111/

Teatrul Apollo111 anunţă premiera spectacolului „Cassandra” de Norah Sadava & Amy Nostbakken, în regia Letei Popescu. Moştenirea pe care mamele o lasă fiicelor, dar şi ce înseamnă să fii femeie azi sunt două dintre supratemele spectacolului, un tur de forţă pentru actriţele Denisa Nicolae şi Mihaela Velicu.

Un articol de Petre Ivan|8 iunie 2021

„Cassandra” este produs de Vanner Collective în parteneriat cu Teatrul Apollo111. Scenografia spectacolului este semnată de Tudor Prodan, muzica de Mihai Dobre, iar mișcarea scenică de Ștefan Lupu. Primele reprezentații vor avea loc pe 29 și 30 iunie, iar biletele pot fi cumpărate online.

Cassandra este o scriitoare care rămâne fără voce în ziua în care trebuie să compună și să citească elogiul mamei sale. Dispariția figurii materne declanșează un proces de auto-analiză comic-absurd prin care Cassandra încearcă să-și găsească locul, să-și înțeleagă propria feminitate, raportându-se ironic la normele sociale moștenite. Spectacolul devine o călătorie prin mintea acestei femei într-o notă sarcastică și provocatoare.

Leta Popescu explică:

„Ce moștenim de la mamele noastre și ce înseamnă să fii femeie sunt întrebări care mi-au dat bătăi de cap de când mă știu. Tocmai de aceea am și acceptat să montez acest text propus de Vanner Collective. Provocarea a constat în a găsi echilibrul între raportul nostru la feminitate/feminism și discursul autoarelor canadiene. A împăca aceste două culturi, România-Canada, cu uriașele diferențe de  modelele feminine a dus la un spectacol hibrid. Suntem undeva „între”. Împreună cu actrițele Denisa Nicolae și Mihaela Velicu am creat un portret al femeii care unifică atât personalitățile noastre cât și personalitățile autoarelor. A ieșit o Cassandra ciudată, puternică, vulnerabilă, sexi, copilăroasă, nostalgică uneori, căreia, metaforic sau nu, bărbații Tudor Prodan (scenografie), Ștefan Lupu (coregrafie) și Mihai Dobre (muzică) i-au creat un spațiu de joacă teatral, duios-tăios. Invit spectatorii, și mai ales bărbații, în mintea Cassandrei!”

 Leta Popescu a fost recent nominalizată la Premiile Uniter 2021 pentru cea mai bună regie a spectacolului „(In)corect”, produs la Reactor de creație și experiment, Cluj-Napoca.

 De pregătirea muzicală a actrițelor s-a ocupat Oana Pușcatu. Sunetul este coordonat de Daniel Octavian Nae, iar luminile de Marius Nițu.

Următoarele reprezentații vor avea loc pe 9 și 10 iulie.

Cassandra este primul spectacol pus în scenă la Apollo111, după ce teatrul a fost închis peste un an din cauza măsurilor impuse de pandemia COVID-19. În această primăvară, Apollo111 a cerut ajutorul publicului într-o campanie de strângere de fonduri. Spectatorii pot dona 2 euro prin SMS la 8846 ca să susțină funcționarea spațiului cultural.

20
/05
/24

„Ideea care m-a urmărit este că şansa picturii mele a fost tocmai dezavantajul de a trăi în Est şi de a participa la toate coşmarurile acestei epoci, care mă urmăresc obsesiv în drama picturii mele.”

20
/05
/24

A 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024, Cluj-Napoca) aduce un omagiu cinematografiei japoneze prin Focus Japonia, un program eclectic care reunește filme de referință din istoria cinemaului, cele mai apreciate producții recente, dar și ateliere și programe speciale.

17
/05
/24

„Furtuna“, spectacolul lui Robert Wilson de la Teatrul Național „Ivan Vazov“ din Sofia, jucat în sala mare a Teatrului Național „Marin Sorescu“ din Craiova, a deschis aseară un festival de elită care se încăpățânează să uimească, să educe, să unească oamenii, de 30 de ani încoace.

16
/05
/24

Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concurează pentru trofeele competițiilor internaționale ale celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care se va desfășura la Cluj-Napoca, între 14 și 24 iunie.

15
/05
/24

Peste 300 de spectacole de teatru de talie mondială, concerte, parade, ateliere, lansări de carte, instalații, călătorii VR vor împânzi întreg orașul Craiova și împrejurimile, în spații convenționale, dar și în cele mai inedite și neașteptate locuri.

14
/05
/24

Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu” din UNATC „I.L. Caragiale” prezintă vineri, 17 mai, ora 19.00, în Sala Cinema din UNATC, și duminică, 19 mai, ora 20, la cinema Elvire Popesco din București două programe noi de scurtmetraje proaspăt digitizate și remasteriza-te din arhiva universității.

10
/05
/24

Observator cultural – revista care, de 24 de ani, reflectă în paginile sale cele mai importante evenimente literare, artistice, sociale și politice, reprezentând un reper pe scena culturală românească – a ajuns la a XVIII-a ediție a Galei pe care o organizează anual la Teatrul Odeon, în demersul său de a oferi vizibilitate și recunoaștere literaturii române contemporane.

09
/05
/24

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian de Cultură, alături de Artexim, organizează la Ateneul Român luni, 13 mai 2024, ora 19:00, Gala Puccini.