MUZEUL NAȚIONAL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ lansează, fără vernisaj, noul sezon expozițional de primăvară-vară
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-national-de-arta-contemporana-lanseaza-fara-vernisaj-noul-sezon-expozitional-de-primavara-vara/

MNAC lansează sezonul de primăvară-vară 2021, în anul care marchează două decenii de la apariţia primului muzeu naţional de artă contemporană din România.

Un articol de Petre Ivan|21 aprilie 2021

Intrarea se face pe baza biletului de acces în muzeu. Biletele pot fi achiziționate și on-line.
Orarul de vizitare îl puteți consulta pe www.mnac.ro

PROGRAM SPECIAL DE VIZITARE la deschiderea sezonului
Joi, 22 aprilie 2021 | 12:00 – 20:00

În emblematica Sală de Marmură de la parter îl veți descoperi pe sculptorul Ciprian Mureșan care, ca un graffitist care depășește dezinvolt barierele genurilor, transformă spațiul muzeal într-o aglomerare de forme concurând între ele pentru atenție.

| Parter – Sala de Marmură
SPECTRUL
22.04.2021 – 26.09.2021

Universul lui Ciprian Mureșan este o șaradă de citate melancolice – prin desene, sculpturi, performanțe, instalații – dar e totodată și un atac la edificiul culturii, unde fantomele iubite ale operelor de artă au fost înmormântate, dincolo de morală, dar și dincolo de recunoaștere.

Artist: Ciprian Mureșan | Curator: Călin Dan | Asistent curator: Alexandru Oberländer-Târnoveanu | Asistență tehnică: Paul Stoie |
Cu sprijinul: Fundația Plan B
@Ciprian Mureșan, machetă, 2021

| Parter
VIOARA BARA: DESPRE DRAGOSTE ȘI ALȚI DEMONI
22.04.2021 – 26.09.2021

Fidelă experienței optzeciste orădene, Vioara Bara (n. 1957, Tășad, jud. Bihor) nu renunță la retorica tensională a neo-expresionismului.
Corpusul de lucrări constituie un act artistic de forță, de supraviețuire, de transcendere a propriei experiențe cu accente dramatice. Picturile par să nu încapă pe suportul amplelor sale dipticuri sau tripticuri, lăsându-ne mereu impresia că suprafața picturală nu este niciodată suficient de cuprinzătoare pentru tot ce dorește să exprime.
@ Întunericul zilei-Lumina nopții, ulei pe pânză, 2007
Artist: Voara Bara | Curator: Antigona Silvia Rogozea

Expoziția personală a Anei Adam de la etajul 4 al MNAC este o inițiere în opera și universul artistei din Timișoara, o prezență surprinzător de puternică a ultimilor ani.

| Etajul 4
VESTĂ DE SALVARE SUB SCAUNUL TĂU 22.04.2021 – 26.09.2021
Arta ei este un gest anistoric. Ea pune în scenă miturile unei feminități rănite, pierdute și recuperate, plantele și animalele servesc drept ghizi, vrăjitoarele sunt complet reabilitate. Ea ne duce la revelație. O revelație din care vom recupera, la nesfârșit, detalii.
Artist: Ana Adam
Curator: Ami Barak
Coordonator MNAC / MNAC Coordinator: Alexandru Oberländer-Târnoveanu
Cu sprijinul / With the support of: Jecza Gallery, Lipoplast
@Ana Adam, Mă sprijin / I support myself, 2020

Sprijinirea demersului creatorilor foarte tineri se concretizează în sezonul acesta prin expoziţia Istorii declinate. Proiectul este o continuare a colaborării dintre MNAC și platforma Laborator artistic, dezvoltată de studenții Universității Naționale de Arte din București în perioada de izolare din primăvara anului 2020. Această colaborare a început în mediul online și s-a desfășurat sub denumirea „Zilele studenților UNArte la MNAC”.

|Etajul 4 – Spațiul Dialog
ISTORII DECLINATE
22.04.2021 – 27.06.2021

Artiști: Teodora Vasilescu, Nadina Stoica, Marta Mattioli, Matilda Crișan, Alexandru Ion, Andrei Predescu & Anca Țintea, Ana Pascu, Teodora Șupială
Curatori: Dana Pârvulescu, Iselin Huluba, Miruna Moraru
Design grafic: Diana Drăghici & Irina Motroc

Tinerii artiști au fost invitați să exploreze și să mediteze pe marginea lucrărilor din expoziția Colecției MNAC „Văzând istoria – 1947-2007”, situată la etajul 1 al muzeului. Expoziția de față adună lucrările care asimilează, evocă sau recalibrează, prin retina unei generații aflate la început de drum, angoase și dimensiuni ale materialității și autoportretului, lumi interioare și interogări actuale.

Noi lucrări din colecția muzeului sunt scoase din depozit și expuse la etajul 1, în „Văzând istoria (1947-2007)”, o expoziție vie, ce se transformă semnificativ de la un sezon la altul, ca rezultat al unui continuu proces de cercetare.

|Etajul 1
VĂZÂND ISTORIA – 1947-2007 | Colecția MNAC.
Expoziția oferă o privire nuanţată asupra vieţii artistice din România, prezentată nu doar după criterii de valoare, ci și din perspectiva complexă a contextului social, economic și a directivelor politice care au influenţat-o, înainte și după schimbările politice din decembrie 1989.

@Văzând Istoria – 1947-2007. Colecția MNAC (15.11.2018 – ), vedere din expoziție, credit foto: Dani Ghercă

Echipa curatorială: Cristina Cojocaru, Călin Dan, Sandra Demetrescu, Mălina Ionescu, Adriana Oprea, Magda Predescu, Irina Radu

|+ URBAN STEPS
20 de ani de artă urbană în România, tot atâtea voci ale street art-ului românesc și un graffiti de 500 de metri pătrați pe scările interioare ale MNAC-ului.

Curator: Mihai Zgondoiu
Foto: Mihai Zgondoiu

| Parter – Supantă
CATALOG 2019 – DESCHIS PENTRU INVENTAR
11.12.2020 – 27.06.2021

Expoziția cuprinde o selecție de lucrări omagiale din Colecția MNAC

Curator: Cătălina Bârzu

Albumul 2019 este un “inventar” de artă omagială, cu reproduceri ale lucrărilor din colecția muzeului, moștenită în mare parte de la vechile structuri comuniste de propagandă culturală.

2019 nu poate fi scos la vânzare: o mare parte dintre lucrările prezente în volum au fost achiziționate într-o perioadă în care contractele nu acopereau și drepturile de reproducere. Cu această situație nu se confruntă doar MNAC, ci toate instituțiile deținătoare de artă din țară.
CADOU DE FIDELITATE. Albumul 2019 este un premiu pentru cei care trec pragul muzeului în mod constant: după 6 vizite, vor primi un exemplar.

Foto lucrare în deschiderea articolului: © Ciprian Mureșan, schiță fără titlu, creion pe hârtie, 2021

09
/05
/21

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

28
/04
/21

Joi, 6 mai 2021, între orele 16:00 și 20:00 are loc la Galeria Senat, str. Băiculești nr. 29, Sector 1, București, la Combinatul Fondului Plastic, deschiderea expoziției Depozitul 12, prima din seria Politici ale non-acțiunii.

20
/04
/21

Numeroase lucrări în diverse tehnici, realizate în ultimul deceniu de Maia Ștefana Oprea, una dintre cele mai cunoscute și apreciate artiste contemporane din România, se regăsesc începând din 20 aprilie 2021 în expoziţia VR (virtual reality) „On the Naturalness of Things“ / „Despre naturalețea lucrurilor“, curator Ana Sultana Cipariu, „vernisată“ virtual pe platforma Theopen-art.com, fiind cea de-a noua expoziţie în „realitate virtuală“ găzduită aici, alături şi de reconstrucţia virtuală a atelierului marii pictoriţe Valentina Rusu Ciobanu.

20
/04
/21

Expoziția Shaping Design. Together. va avea loc în perioada 5-13 iunie 2021, în cadrul Romanian Design Week, la Muzeul Național de Artă al României.

16
/04
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect de recuperare a producției culturale queer din ultimii 20 de ani, care se axează pe trei direcții: arte vizuale, arte performative și literatură. TRIUMF AMIRIA este un efort de diseminare extinsă a culturii queer locale, care își propune în același timp să identifice mai multe direcții pentru viitorul producției culturale queer.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.