MUZEUL NAȚIONAL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ lansează, fără vernisaj, noul sezon expozițional de primăvară-vară
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-national-de-arta-contemporana-lanseaza-fara-vernisaj-noul-sezon-expozitional-de-primavara-vara/

MNAC lansează sezonul de primăvară-vară 2021, în anul care marchează două decenii de la apariţia primului muzeu naţional de artă contemporană din România.

Un articol de Petre Ivan|21 aprilie 2021

Intrarea se face pe baza biletului de acces în muzeu. Biletele pot fi achiziționate și on-line.
Orarul de vizitare îl puteți consulta pe www.mnac.ro

PROGRAM SPECIAL DE VIZITARE la deschiderea sezonului
Joi, 22 aprilie 2021 | 12:00 – 20:00

În emblematica Sală de Marmură de la parter îl veți descoperi pe sculptorul Ciprian Mureșan care, ca un graffitist care depășește dezinvolt barierele genurilor, transformă spațiul muzeal într-o aglomerare de forme concurând între ele pentru atenție.

| Parter – Sala de Marmură
SPECTRUL
22.04.2021 – 26.09.2021

Universul lui Ciprian Mureșan este o șaradă de citate melancolice – prin desene, sculpturi, performanțe, instalații – dar e totodată și un atac la edificiul culturii, unde fantomele iubite ale operelor de artă au fost înmormântate, dincolo de morală, dar și dincolo de recunoaștere.

Artist: Ciprian Mureșan | Curator: Călin Dan | Asistent curator: Alexandru Oberländer-Târnoveanu | Asistență tehnică: Paul Stoie |
Cu sprijinul: Fundația Plan B
@Ciprian Mureșan, machetă, 2021

| Parter
VIOARA BARA: DESPRE DRAGOSTE ȘI ALȚI DEMONI
22.04.2021 – 26.09.2021

Fidelă experienței optzeciste orădene, Vioara Bara (n. 1957, Tășad, jud. Bihor) nu renunță la retorica tensională a neo-expresionismului.
Corpusul de lucrări constituie un act artistic de forță, de supraviețuire, de transcendere a propriei experiențe cu accente dramatice. Picturile par să nu încapă pe suportul amplelor sale dipticuri sau tripticuri, lăsându-ne mereu impresia că suprafața picturală nu este niciodată suficient de cuprinzătoare pentru tot ce dorește să exprime.
@ Întunericul zilei-Lumina nopții, ulei pe pânză, 2007
Artist: Voara Bara | Curator: Antigona Silvia Rogozea

Expoziția personală a Anei Adam de la etajul 4 al MNAC este o inițiere în opera și universul artistei din Timișoara, o prezență surprinzător de puternică a ultimilor ani.

| Etajul 4
VESTĂ DE SALVARE SUB SCAUNUL TĂU 22.04.2021 – 26.09.2021
Arta ei este un gest anistoric. Ea pune în scenă miturile unei feminități rănite, pierdute și recuperate, plantele și animalele servesc drept ghizi, vrăjitoarele sunt complet reabilitate. Ea ne duce la revelație. O revelație din care vom recupera, la nesfârșit, detalii.
Artist: Ana Adam
Curator: Ami Barak
Coordonator MNAC / MNAC Coordinator: Alexandru Oberländer-Târnoveanu
Cu sprijinul / With the support of: Jecza Gallery, Lipoplast
@Ana Adam, Mă sprijin / I support myself, 2020

Sprijinirea demersului creatorilor foarte tineri se concretizează în sezonul acesta prin expoziţia Istorii declinate. Proiectul este o continuare a colaborării dintre MNAC și platforma Laborator artistic, dezvoltată de studenții Universității Naționale de Arte din București în perioada de izolare din primăvara anului 2020. Această colaborare a început în mediul online și s-a desfășurat sub denumirea „Zilele studenților UNArte la MNAC”.

|Etajul 4 – Spațiul Dialog
ISTORII DECLINATE
22.04.2021 – 27.06.2021

Artiști: Teodora Vasilescu, Nadina Stoica, Marta Mattioli, Matilda Crișan, Alexandru Ion, Andrei Predescu & Anca Țintea, Ana Pascu, Teodora Șupială
Curatori: Dana Pârvulescu, Iselin Huluba, Miruna Moraru
Design grafic: Diana Drăghici & Irina Motroc

Tinerii artiști au fost invitați să exploreze și să mediteze pe marginea lucrărilor din expoziția Colecției MNAC „Văzând istoria – 1947-2007”, situată la etajul 1 al muzeului. Expoziția de față adună lucrările care asimilează, evocă sau recalibrează, prin retina unei generații aflate la început de drum, angoase și dimensiuni ale materialității și autoportretului, lumi interioare și interogări actuale.

Noi lucrări din colecția muzeului sunt scoase din depozit și expuse la etajul 1, în „Văzând istoria (1947-2007)”, o expoziție vie, ce se transformă semnificativ de la un sezon la altul, ca rezultat al unui continuu proces de cercetare.

|Etajul 1
VĂZÂND ISTORIA – 1947-2007 | Colecția MNAC.
Expoziția oferă o privire nuanţată asupra vieţii artistice din România, prezentată nu doar după criterii de valoare, ci și din perspectiva complexă a contextului social, economic și a directivelor politice care au influenţat-o, înainte și după schimbările politice din decembrie 1989.

@Văzând Istoria – 1947-2007. Colecția MNAC (15.11.2018 – ), vedere din expoziție, credit foto: Dani Ghercă

Echipa curatorială: Cristina Cojocaru, Călin Dan, Sandra Demetrescu, Mălina Ionescu, Adriana Oprea, Magda Predescu, Irina Radu

|+ URBAN STEPS
20 de ani de artă urbană în România, tot atâtea voci ale street art-ului românesc și un graffiti de 500 de metri pătrați pe scările interioare ale MNAC-ului.

Curator: Mihai Zgondoiu
Foto: Mihai Zgondoiu

| Parter – Supantă
CATALOG 2019 – DESCHIS PENTRU INVENTAR
11.12.2020 – 27.06.2021

Expoziția cuprinde o selecție de lucrări omagiale din Colecția MNAC

Curator: Cătălina Bârzu

Albumul 2019 este un “inventar” de artă omagială, cu reproduceri ale lucrărilor din colecția muzeului, moștenită în mare parte de la vechile structuri comuniste de propagandă culturală.

2019 nu poate fi scos la vânzare: o mare parte dintre lucrările prezente în volum au fost achiziționate într-o perioadă în care contractele nu acopereau și drepturile de reproducere. Cu această situație nu se confruntă doar MNAC, ci toate instituțiile deținătoare de artă din țară.
CADOU DE FIDELITATE. Albumul 2019 este un premiu pentru cei care trec pragul muzeului în mod constant: după 6 vizite, vor primi un exemplar.

Foto lucrare în deschiderea articolului: © Ciprian Mureșan, schiță fără titlu, creion pe hârtie, 2021

21
/07
/22

Deși am trecut prin doi ani de pandemie, iar anul 2022 a început cu un război, oamenii de bine continuă să se mobilizeze pentru a-i susține pe cei în nevoie. În primele șase luni ale acestui an, pe platforma Galantom s-au făcut 10.707 donații, în valoare totală de 1.620.231 lei. Donațiile au fost strânse în cadrul a 1.241 de campanii individuale inițiate de oameni de bine, galantomi, care și-au mobilizat apropiații pentru cauzele în care cred cu tărie.

18
/07
/22

Ziarul Metropolis vă oferă o selecție de 22 de imagini de la Art Safari 2022, eveniment care aduce la București expozițiile străine „Picasso, Dalí & Falla. Le tricorne” și „Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany” și ne invită în universul unor artiști români precum Marcel Iancu, Theodor Aman și Irina Dragomir. Până pe 7 august, la Palatul Dacia-România din Strada Lipscani nr. 18-20!

07
/07
/22

La începutul săptămânii viitoare, luni, 11 iulie, începând cu ora 20.00, Institutul Cervantes din București invită publicul iubitor de cultură la sediul său la un eveniment în aer liber: vernisaj, vizionare de filme și sangría. Evenimentul va avea loc în El Patio, curtea interioară a Institutului, unde artistul vizual Pisica Pătrată a realizat o nouă intervenție murală.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.