Muzeul Național de Artă Contemporană lansează noul sezon expozițional
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-national-de-arta-contemporana-lanseaza-noul-sezon-expozitional/

Muzeul Naţional de Artă Contemporană lansează vineri, 19 aprilie, de la ora 19:00, noul sezon expoziţional. Aflaţi ce expoziţii aduce MNAC SPRING OPENING 2019!

Un articol de Liliana Matei|15 aprilie 2019

VERNISAJ: Vineri, 19 aprilie, ora 19:00, MNAC

Intrarea este gratuită, iar accesul se face liber cu mașina pe la poarta B3 din Calea 13 Septembrie.

Patru etaje de artă contemporană și tot atâtea expoziții noi. Colecția de artă Renault pentru prima dată în România. În scenografia murală creată de pictorul Christian Hidaka, o nouă viziune artistică: a prietenului său, sculptorul Raphaël Zarka. Yvonne Hasan ─  o imagine de ansamblu a unei vieți artistice prea puțin cunoscute. O privire în atelierul secret al lui Sorin Neamțu. Street Art pe scările interioare ale muzeului și o istorie a artei contemporane din România într-un discurs expozițional inedit.

Sezonul expozițional de primăvară 2019.

|Parter

RENAULT ȘI ARTA, O ISTORIE VIE

1967-2019

Cu o istorie de peste 50 de ani, Colecția de Artă Renault vine pentru prima oară în România

Curator: Ann Hindry

Proiect organizat în cadrul Sezonului România-Franța 2019

|Parter. Sala de marmură

NEUTRASOMNI. O privire în atelierul secret al lui Sorin Neamțu, explorator pe cont propriu al istoriei artei, disciplină folosită drept scuză pentru amânări repetate ale asumării unei ieșiri din confortul atelierului său.

Artist: Sorin Neamțu

Curator: Călin Dan

|Etajul 1

VĂZÂND ISTORIA – 1947-2007 | Colecția MNAC. Istoria artei contemporane din România (1947, anul abolirii monarhiei – 2007, anul intrării României în UE), revizitată printr-un discurs expozițional care pune pe același plan dimensiunea documentară și pe cea artistică, producția de obiect cultural și contextul în care aceasta a avut loc.

|Etajul 3

YVONNE HASAN (1925 – 2016)

Pictoriță, profesoară, adolescentă arestată de regimul antonescian, tânărǎ artistă trimisă pe șantierele socialiste, realizatoare de tapiserii, autoarea cărții Paul Klee și pictura modernă.

Curator: Adrian Buga

În colaborare cu: Alexandru Solomon

Yvonne Hasan, „Prietenie”, aprox. 1978 / MNAC

|Etajul 4

GNOMONICA. A doua parte a unui proiect în două capitole. În scenografia murală creată de pictorul Christian Hidaka, o nouă viziune artistică: a prietenului său, sculptorul Raphaël Zarka.

Artist: Raphaël Zarka

Curator: Ioana Mandeal

Proiect organizat în cadrul Sezonului România-Franța 2019

|+ URBAN STEPS

20 de ani de artă urbană în România, tot atâtea voci ale street art-ului românesc și un graffitti de 500 de metri pătrați pe scările interioare ale MNAC-ului.

Curator: Mihai Zgondoiu

|Etajul 4 – SALA AUDITORIUM

ORGANIC PROXY. Expoziție de instalații interactive ce pot declanșa transformări fără precedent ale minții pentru a se adapta noii definiții a realității.

Artiști: Octavian Albu, Bogdan Ceangu, Dorin Cucicov, Emil Drăgan, Maria Năstase, Alina Rizescu, Adrian Tăbăcaru

Organizatori: CINETic & MNAC

|+ Live audio-video performances:

Livecoding

Artist: Dorin Cucicov

The Journey. Performance live la pian, sincronizat cu vizualuri animate

Artist: Adrian Tăbăcaru

Aflați mai multe de pe pagina oficială de Facebook a evenimentului!

Sponsori: Crama OprisorPolicolor RomaniaGrup Transilvae, Vitamin Aqua

Parteneri media: CărtureștiElleRomaniaEnergieaFEEDER.roGOKID.roIgloo mediaLife.roMarie Claire, Radio România CulturalRevista ARTARFI RomaniaRevista ZeppelinSUB25SuperSYTSupereroi printre noiȘcoala9TANANANAThe InstituteTotul despre mameZiarul MetropolisZile si Nopti Bucuresti.

Foto: MNAC / Vedere din expoziția Văzând Istoria ‒ 1947-2007. Colecția MNAC. Foto: Dani Ghercă

23
/11
/17

Ultimul tablou pictat înainte de moarte de fostul premier britanic Winston Churchill, The Goldfish Pool at Chartwell, a fost vândut la licitație la Londra cu suma de 357.000 de lire (402.160 de euro). Churchill, laureat al premiului Nobel pentru Literatură si pasionat de pictură a realizat zeci de tablouri pe care însă nu le vindea niciodată...

18
/11
/17

  Expoziția „Podoabe străvechi”, cuprinzând câteva sute de obiecte de podoabă cu o vechime cuprinsă între 5.000 și 8.000 de ani, descoperite în așezări și morminte din sud-estul României, a fost deschisă joi la Muzeul județean Buzău. „Expoziția este o premieră națională și este rodul parteneriatului între opt muzee: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, […]

15
/11
/17

„Tinerețe fără bătrânețe: artiști și producători culturali români contemporani între 30 și 100 de ani” este un proiect editorial online care prezintă creativi români, prin intermediul unor „portrete” video, foto sau audio. Proiectul se înscrie în seria „modernism art documentaries” lansată de platforma Modernism.ro în 2012, care cuprinde până în prezent 190 de episoade video-documentare.

13
/11
/17

Liminal, festivalul pionier de artă, știință și tehnologie care a avut loc în București între 31 octombrie și 12 noiembrie, s-a încheiat duminică după-amiază. Instalații precum Mindcraft Battle, adică piramida care levitează cu puterea minții, sau Automated Poetry Machine, generatorul de poezii la intersecția dintre un telefon public și un bancomat, din cadrul festivalului au fost câteva din felurile în care Liminal a evidențiat nevoia de apropiere a publicului de intersecția dintre artă, știință și tehnologie.

27
/10
/17

Asociația Culturală Control N organizează duminică, 29 octombrie (între orele 18,30 și 22,00), la Palatul Știrbei din București (Calea Victoriei 107), Expoziția Multimedia DISCO BTT - Discotecile Perioadei Comuniste. Cei prezenți vor fi ospătați cu bere Azuga, Pepsi și multă muzică, promit organizatorii!

26
/10
/17

Muzeul Ermitaj a repornit astăzi ceasul care a fost oprit când bolșevicii au pătruns în Palatul de Iarnă în noaptea de 25 spre 26 octombrie 1917, potrivit vechiului calendar iulian. Limbile ceasului care au fost oprite pentru a marca pentru posteritate triumful revoluției au arătat timp de un secol aceeași oră: 2 și 12 minute.

24
/10
/17

Joi 26 octombrie, de la ora 17:00, va avea loc deschiderea expoziţiei Made in CZ / Found in RO. Organizatorul principal, Centrul Ceh, a colectat pentru acest eveniment peste 120 de obiecte reprezentative pentru tradiţia designului cehoslovac. Expoziţia va fi deschisă până pe 15 decembrie, în rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional Bucureşti.

19
/10
/17

Liminal, primul festival de artă, știință și tehnologie din București, va avea loc în perioada 31 octombrie - 5 noiembrie. Festivalul propune publicului o expoziție de artă trans-media, o serie de discuții teoretice și un hackathon în cadrul căruia participanții vor dezvolta sisteme și dispozitive de teraformare pentru a coloniza alte planete.