Muzeul Satului „Dimitrie Gusti“ găzduieşte expoziţia „Flori de mină din Maramureş“
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-satului-dimitrie-gusti-gazduieste-expozitia-flori-de-mina-din-maramures/

Expoziţia ,,Flori de mină din Maramureş” va avea vernisajul joi, la Muzeul Naţional al Satului ,,Dimitrie Gusti” din Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|7 august 2013

Expoziţia „Flori de mină din Maramureş” va avea vernisajul joi, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti. Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi Muzeul de Mineralogie din Baia Mare vor prezenta, începând cu ora 17.00, deschiderea expoziţiei „Flori de mină din Maramureş”.

Muzeul de Mineralogie din Baia Mare este cea mai mare instituţie muzeală regională de acest fel din Europa. Calitatea eşantioanelor expuse, determinată de frumuseţea, mărimea, spectaculozitatea formelor şi estetica deosebită a mineralelor, a dus la recunoaşterea unicităţii acestui muzeu.

Multe dintre exponate sunt considerate rarităţi mondiale şi valori de patrimoniu. La ora actuală, colecţia Muzeului de Mineralogie din Baia Mare este constituită din peste 17.000 bucăţi eşantioane minerale, 435 bucăţi roci, 2.405 bucăţi eşantioane fosile (plante şi animale), 569 bucăţi zăcăminte, toate provenind din regiunea Baia Mare.

DImitrie Gusti

La expoziţia organizată la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” vor putea fi observate roci magmatice, roci sedimentare şi roci metamorfice, dar si eşantioane care prezintă principalele proprietăţi mineralogice ale mineralelor, notează Mediafax.

Zăcămintele de metale neferoase din regiunea Maramureş sunt ilustrate de eşantioane minerale care provin din zonele Borşa şi Vişeu, Băiuţ-Ţibleş, Cavnic, Şuior, Baia Sprie, Herja, Săsar-Dealul Crucii, Ilba, Nistru şi Turţ-Socea.

Info:

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 8 august – 8 septembrie, de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 19.00, în sala „Gheorghe Focşa”.

Foto credit: Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” (Facebook)

20
/06
/19

Un computer care se autodistruge în interiorul muzeului, drone care captează frânturi dintr-o corespondență paranormală, o mașină computațională care creează nori și se străduiește să devină parte a naturii, o frescă digitalizată a unei hărți celestiale din secolul XVI - o parte din propunerea Liminal, festivalul de artă, știință și tehnologie din București, care are loc zilele acestea.

19
/06
/19

Într-o epocă a dominației digitalului, cineastul francez Michel Gondry propune o întoarcere la un cinema artizanal, ca mijloc de distracție și de stimulare a imaginației și a creativității, la îndemâna oricui, prin „Uzina filmelor de amatori” inaugurată la Cluj-Napoca în timpul TIFF și deschisă până la sfârșitul lunii iulie.

15
/06
/19

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se bucură în fiecare an de prezența unor reputați reprezentanți ai tuturor artelor spectacolului. Vă prezentăm seria de expoziții-instalație, de fotografie, grafice sau pictură care se regăsesc în programul festivalului, însoțite de vernisaje pentru celebrarea lucrărilor prezente timp de 10 zile printre cele 540 de evenimente ale ediției cu numărul 26 de FITS – le regăsiți o scurtă descriere și/sau detalii mai jos.

13
/06
/19

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prin Unitatea de Management a Proiectului, organizează, în cadrul proiectului CultPlatform_21 – Creative Spaces of the 21st Century, Festivalul de Artă dedicat patrimoniului invizibil. Evenimentul va avea loc în perioada 18-20 iunie, la Centrul Cultural POINT (Strada General Eremia Grigorescu 10) din București.

13
/06
/19

Teatrul de Comedie găzduiește în perioada 20-23 iunie 2019, în foyerul Sălii Radu Beligan, expoziția de fotografie „Actor. Actori”, semnată de fotograful și actorul Andrei Runcanu. Expoziția cuprinde 45 de portrete ale actorilor Teatrului de Comedie, ideea centrală fiind explorarea ideii de dialog dintre actor și camera de fotografiat, cu atât mai mult cu cât, atât cel fotografiat, cât și cel care realizează fotografia, sunt actori.

11
/06
/19

A doua ediție a festivalului de artă, știință și tehnologie din București va avea loc în perioada 15-23 iunie și propune publicului o expoziție de artă trans-media, un workshop, un talk performativ și un eveniment de tehnologie si artă dedicat copiilor, Miniliminal.