Conferințele FITS 2019. Lantern Festival aduce de pe 23 iunie mitologia chinezească la Muzeul Astra
https://www.ziarulmetropolis.ro/conferintele-fits-2019-lantern-festival-aduce-de-pe-23-iunie-mitologia-chinezeasca-la-muzeul-astra/

La conferinţa din penultima zi a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a fost prezentat un eveniment excepţional şi spectaculos prin amploare, construcţie şi semnificaţii: expoziţia LANTERN FESTIVAL – China în 20 de legende

Un articol de Cristina Enescu|22 Iunie 2019

Constantin Chiriac (directorul FITS), Ciprian Ștefan (directorul Muzeului Astra din Sibiu) și moderatorul Octavian Saiu au vorbit despre acest eveniment-expoziție-instalație, ce va fi vernisat în ultima zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și va continua în cadrul Muzeului Astra până pe 4 august. Expoziția prezintă elemente din cultura chineză prin instalații pline de culoare și lumină. Fiecare instalație spune o legendă sau reprezintă un simbol din China: Tărâmul urșilor panda, Patru anotimpuri, Anul Nou Chinezesc, Pasajul florilor, Concertul insectelor, Drumul binelui, Dragonul, Fantezia florilor sau Poarta Salutului.

Lantern Festival este o întâlnire între universul simbolic românesc și o serie de repere ale trecutului și prezentului Chinei, sub semnul mitologiei și al poveștii. China știe foarte bine să își păstreze dar să își și regenereze miturile” a spus moderatorul Octavian Saiu în deschiderea conferinței dedicate acestui eveniment spectaculos din cadrul Sezonului Chinezesc al FITS 2019.

Este cel mai amplu festival cu elemente din mitologia chineză. Pe lângă instalațiile respective vor fi și alte evenimente, de exemplu astronomice, în mod special în weekend-uri. Cu multă muncă și dăruire, lucruri care caracterizează de fapt Sibiul, sperăm să dăm prin această colaborare și un mesaj altor instituții muzeale din România, să fie deschise spre astfel de proiecte.” (Ciprian Ștefan, directorul Muzeului Astra)

E o stare de normalitate ceea e se întâmplă între FITS și Muzeul Astra, și de fiecare dată când avem musafiri de peste tot le vorbim despre oportunitatea de a avea cel mai mare muzeu din Europa la Sibiu. E extraordinar și totodată firesc să colaborăm” a subliniat Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internațional de la Sibiu. „Tatonez de mult timp această importantă companie chinezească ce aduce la Sibiu Lantern Festival. Am reușit să îi găsesc abia la New York. Presupune o muncă uriașă și costuri foarte mari toată această bucurie pe care o prezentăm la Muzeul Astra. Sunt povești care fac în mod spectaculos o punte între mitologiile și poveștile chinezești și cele din spațiul european, dar și între generații. Veți vedea instalații pe apă, pe uscat (pe versanți), totul e sub semnul luminii, al culorii, al bucuriei.”

„De asemenea, mâine seară (n.r. duminică, 23 iunie, în ultima zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu) vom avea șapte maeștri bucătari din China, care vor pregăti alături de bucătari din România un festin gastronomic, în logica mesajului Festivalului de anul acesta, Arta de a Dărui. Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă această colaborare, e un parteneriat care din păcate nu există altundeva, și sperăm că ceea ce facem va fi preluat în formă de concept, nu în ideea unei copieri. Vă anunț că avem un contract cu compania pentru următorii 5 ani, pentru ca acest proiect excepțional de la Sibiu să se întâmple exclusiv aici”, a adăugat Constantin Chiriac.

http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/chinese-lantern-festival

 21
/08
/19

„Cultura de masă în Epoca de Aur - Cîntarea României & Cenaclul Flacăra” este un proiect de cercetare ce prezintă și analizează politicile culturale din perioada lui Nicolae Ceaușescu, declinat în expoziție și publicație. Lansarea cărții omonime are loc pe 23 august 2019 la ora 11.00, în expoziția găzduită de Muzeul Nicolae Minovici București.

14
/08
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari va oferi, în premieră, iubitorilor de artă șansa de a admira expozițiile, în cadrul unor tururi nocturne. Experiența vizitării pe timp de noapte a Pavilionului va include, pe lângă tururi ghidate, sesiuni de pictură live (o lucrare de artă creată sub ochii vizitatorilor) și muzică live. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

13
/08
/19

În luna august Happy Cinema București prezintă trei documentare din seria “Expoziții pe marele ecran”: din 16 august Van Gogh & Japan, din 23 august Young Picasso și din 30 august Goya: Visions of Flesh and Blood.

02
/08
/19

Ultima lună de vară vine cu evenimente culturale de impact, precum Festivalul Anonimul, în Delta Dunării, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, la Muzeul Țăranului din București, sau Festivalul Internațional George Enescu, ce-și deschide porțile în ultima zi din august.

31
/07
/19

Pavilionul de Artă București — Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, va găzdui, în premieră, un pavilion dedicat exclusiv artei secolului XXI: Pavilionul Supercontemporan. „Young Blood. Arta timpului tău”, curatoriat de Mihai Zgondoiu. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

28
/07
/19

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Strada Armenească are loc anul acesta între 2 și 4 august și aduce în inima Cartierului Armenesc din București o serie de evenimente pentru întreaga familie. Expoziții și workshopuri, meșteșugari, tururi ghidate, delicii culinare, dansuri tradiționale și concerte de neuitat, toate vă așteaptă în cele trei zile de festival pe strada Armenească. Intrarea este liberă.

21
/07
/19

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită artiști români să lucreze cu mămăligă, în cadrul rezidenței artistice Gastronom: artă contemporană cu patrimoniu culinar, la Timișoara.

13
/07
/19

Scena Control-ului capătă acum o nouă dimensiune lansând primul „canvas” de artă urbană open space, ce aduce împreună artiști vizuali și branduri care simt că orașul vibrează mai puternic dinspre strada Constantin Mille nr.4.

Page 1 of 4912345...102030...Last »