Muzica întâlnește filmul, pe 27 și 28 februarie, la ShortsUP Musicology
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzica-intalneste-filmul-pe-27-si-28-februarie-la-shortsup-musicology/

Pentru că ritmul e esenţa lucrurilor vii, prima ediţie din 2016 a festivalului de film scurt ShortsUP e dedicată legăturii dintre muzică şi film. Sâmbătă şi duminică, pe 27 şi 28 februarie, începând de la ora 20.00,  Sala Radio din centrul capitalei va găzdui, în două seri consecutive, evenimentul ShortsUP Musicology, un dialog dinamic între cinema şi muzică.

Un articol de Liliana Matei|5 februarie 2016

Orchestra  Symphactory condusă de dirijorul Daniel Jinga va crea, live, coloana sonoră a unei colecții de scurtmetraje românești timpurii, aduse pe ecran cu sprijinul  Arhivei Naționale de Film. Printre scurtmetrajele ce vor prinde ritm sub bagheta dirijorului se numără Haplea (r. Marin Iordan, 1927), cel mai vechi film de animație românesc păstrat în Arhiva Națională de Film, dar și București, orașul contrastelor (r. Kurt Wesse, Paul Călinescu, 1936), un documentar despre viața socială a capitalei interbelice.

A doua parte a programului ShortsUP Musicology este un tribut adus filmului musical contemporan și o serie de scurtmetraje în care ritmul și mișcarea au cel mai important rol. Contabil responsabil, îngropat în dosare și termene limită, John duce o viață similară unei bombe cu ceas, până când are o revelație majoră. Muzică, dans și vibrații inspirate de Brodway se reunesc în Sub presiune (r. Kai Kuei-Chieh Hsu, SUA, 2015), un musical modern despre alegeri cu dublu tăiș. Din aceeași secțiune fac parte și Insecte mici: o poveste muzicală de iubire (r. Matthew Kowalchuk, Canda, 2014) sau Emo (r. Neil Triffett, Australia, 2014), comedie muzicală premiată la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

Ediția ShortsUP din februarie aduce, la pachet, freamătul din sălile muzicale de spectacol și emoția din sălile de cinema. Musicology, aflat la a 2-a ediție, e un program multi-artistic care inaugurează o colaborare de durată între cineaști și muzicieni, într-o experiență menită să reînvie filme din arhiva românească dar și musical-uri recente necunoscute de publicul autohton.

Programul de film și muzică este diferit în cele două zile de spectacol, iar publicul poate opta între bilete cu acces de o seară sau abonamente cu acces la întreaga experiență Musicology, sâmbătă și duminică. Biletele pot fi achiziționate în avans, prin Eventbook, începând de la 30 de lei/ seară sau la fața locului, la prețul de 45 de lei/ seară. Abonamentele costă 55 lei în avans sau 60 lei la fața locului. Prețul biletului include momente muzicale aduse la viață de orchestra Symphactory dirijată de Daniel Jinga și un program de scurtmetraje muzicale curatoriat de Alexandra Safriuc, selecționer de film ShortsUP.

Evenimentul are loc la Sala Radio, cea mai mare sală simfonică de concerte din România. Un spațiu emblematic în cultura muzicii bucureștene va fi investit cu o nouă semnificație, pe 27 și 28 februarie.

05
/12
/14

Din 5 decembrie, pe marile ecrane, iubitorii filmului au parte de Judecătorul, o peliculă în care pot fi admiraţi nominalizatul la Oscar, Robert Downey Jr. şi laureatul Premiului Oscar, Robert Duvall. Aceasta este prima colaborare a celor două staruri de la Hollywood.

04
/12
/14

Dacă în Love Building personajul interpretat de Dorian Boguţă traversa o depresie acută, de această dată asistăm la o transformare completă a personajului său, care îl aduce pe actor în ipostaza de veritabil Don Juan, din 26 decembrie numai pe marile ecrane, în comedia Alt Love Building.

03
/12
/14

Actorul austriac Christoph Waltz, recompensat cu două premii Oscar, a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood, Los Angeles, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi Quentin Tarantino, regizorul datorită căruia artistul a devenit faimos la nivel mondial.

01
/12
/14

Televiziunea Română programează, în această seară, două filme autohtone - un prilej pentru cinefili de a revedea „la lucru” o serie de mari actori dispăruţi. Astfel, pe TVR 2, de la ora 19.00 puteţi vedea comedia Expresul de Buftea-România (1978), pentru ca două ore mai târziu, pe TVR 1, să ruleze Capcana Mercenearilor, un film regitaz de Sergiu Nicolaescu în anul 1981.

30
/11
/14

Daniela Apostol. 37 de ani. O fiică de 18 ani, Laura. Un festival de film documentar de 3 ani, Docuart Fest (primul slogan - „Cele mai frumoase povești sunt adevărate”). Și o pasiune pentru povești și tradiții care o urmărește și când merge pe stradă.

28
/11
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Puține scene de film din cinematografia română sunt mai naturaliste (fără a fi și gratuite) ca aceea din documentarul „Apa ca un bivol negru” (1970) în care, în urma inundațiilor, tinerii soldați scot din apă cadavrul gol și înțepenit al unui bărbat, probabil coleg de-al lor.

27
/11
/14

Realizatoarea Marina Constantinescu promite pentru vineri, 28 noiembrie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, o ediţie Nocturne completă: despre viaţă, oameni, filme, politică şi visuri. Cu Nae Caranfil.