Napasta lui Afrim şi alte delicatese la FEST-FDR 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/napasta-lui-afrim-si-alte-delicatese-la-fest-fdr-2014/

FEST-FDR2014 – Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti oferă spectatorilor, în premieră, o primăvară de spectacol în două etape: 14-18 mai – secţiunea FDR şi 10-17 iunie – secţiunea FEST (spectacole internaţionale), care include şi modulele OUTDOOR (spectacole în aer liber), SOUND SCENE (concerte) şi PERFORMACE / TEATRU-DANS.

Un articol de Petre Ivan|13 martie 2014

FEST-FDR 2014 – Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti oferă spectatorilor, în premieră, o primăvară de spectacol în două etape: 14-18 mai – secţiunea FDR şi 10-17 iunie – secţiunea FEST (spectacole internaţionale), care include şi modulele OUTDOOR (spectacole în aer liber), SOUND SCENE (concerte) şi PERFORMACE / TEATRU-DANS.

În aceste zile a fost definitivată selecţia spectacolelor ce vor alcătui secţiunea FDR, dedicată spectacolului pe text de teatru românesc, clasic şi contemporan.

Titlurile reţinute sunt următoarele:

NĂPASTA de I.L. Caragiale /regia Radu Afrim / Teatrul Naţional Bucureşti

SÂNZIANA ŞI PEPELEA de Vasile Alecsandri / regia Alexandru Dabija / Teatrul Naţional Cluj-Napoca

CABARETUL CUVINTELOR de Matei Vişniec / regia Ştefan Iordănescu / Teatrul Naţional Timişoara, în colaborare cu Teatrul Minicipal din Turda

TIPOGRAFIC MAJUSCUL,  un spectacol de Gianina Cărbunariu / Teatrul Odeon, Bucureşti

BEZNĂ DE MINĂ  de Székely Csaba /regia  Aba Sebestyén /Studio Yorick, Târgu-Mureş şi Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Tompa Miklós”

SOLITARITATE, un spectacol de Gianina Cărbunariu /Teatrul Naţional „Radu Stanca”, Sibiu

PROFU’ DE RELIGIE de Mihaela Michailov / regia Bobi Pricop /Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, Craiova

DREAMING ROMANIA creaţie colectivă / Teatrul FIX, Iaşi

BUCHAREST CALLING  de Peca Ştefan/ regia Andi Gherghe /Studio Yorick, Târgu-Mureş

CAZUL GENOVEZE de Alina Nelega / regia Gavril Cadariu /Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu”

Napasta

PUNCT TRIPLU, un spectacol de Bogdan Georgescu / Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu”

NU NE-AM NĂSCUT LA LOCUL POTRIVIT de Alice Monica Marinescu şi David Schwartz / regia  David Schwartz / Asociaţia O2G Bucureşti

PISICA VERDE de Elise Wilk / regia Cristi Juncu /UNATC Bucureşti

SITE-SPECIFIC SERIAL THEATRE SHOW, EPISODE 2 – CERCETĂTORII JAPONEZI, texte de Maria Manolescu şi Peca Ştefan / regia Andreea Vălean  / dramAcum Bucureşti

DONTCRYBABY de Catinca Drăgănescu, după Scufiţa Roşie de Fraţii Grimm / un spectacol performance de Eugen Jebeleanu /Teatrul LUNI & Compagnie 28

7 DINTR-O LOVITURĂ, text şi  regie Lia Bugnar / Compania Teatrul nu e o clădire şi Godot Café – Teatru, Bucureşti

CARPATIEN GARDEN un spectacol de Radu Iacoban /Godot Café – Teatru, Bucureşti

A FOST ODATĂ LA TIMIŞOARA, un spectacol de Peter Kerek / Teatrul Naţional Timişoara

Napasta

Secţiunea FEST oferă publicului FEST-FDR2014 două spectacole de impact

Astfel, organizatorii evenimentului au invitat la Timişoara cunoscutul teatru parizian Théâtre des Bouffes du Nord care va prezenta cea mai recentă producţie a sa, spectacolul de teatru-muzică DESPRE EFECTELE DĂUNĂTOARE ALE TUTUNULUI de A.P. Cehov. Spectacolul ilustrează direcţia principală a acestei prestigioase instituţii, ilustrând conjunctura peste timp dintre un mare dramaturg (Cehov), mari compozitori (Bach, Ceaikovski), mari artişti ai costumului (Christian Lacroix) în interpretarea unor minunaţi artişti ai scenei pariziene.

De asemena, ultima zi de festival va prilejui publicului întâlnirea cu un spectacol de mare forţă, şi anume ÎNTOARCEREA ACASĂ.

Teatrul Metastasio, cel mai dinamic teatru din Toscana, intră în galeria europeană cu acest spectacol semnat de unul dintre cele mai importante nume ale regiei secolului XX – Peter Stein, care scrie cu acest text al la fel de celebrului dramaturg Harold Pinter o pagină de istorie teatrală.

Foto cu Napasta şi Cazul Genoveze – TNB şi Teatrul Naţional Târgu-Mureş

10
/07
/14

Carlo M. Cipolla, mort în anul 2000, la 78 de ani, a sintetizat în “Legile fundamentale ale imbecilității umane” (Editura Humanitas, 2014) cea mai gravă dintre problemele cu care omenirea se confruntă în prezent.

09
/07
/14

CRONICĂ DE FILM. Producția spaniolă „Canibal” are un schelet narativ arhetipal, cu inflexiuni de indie american, peste care este turnat un ambalaj de film european de festival. Filmul norvegian „În ordinea dispariției” este o reconfortantă comedie neagră pe un fundal de nămeți nordici stropiți pe alocuri cu sângele răzbunării.

09
/07
/14

Centrul Cultural Românesc de la Londra/ Fundația Rațiu găzduiesc începând cu 10 iulie expoziția de fotografie „Lee Miller -  O Rapsodie Română“, care prezintă publicului lucrările uneia din cele mai importante figuri feminine ale secolului XX.

09
/07
/14

Joi, 10 iulie, de la ora 18.00, la Ceainăria Cărtureşti Verona (Str. Arthur-Verona nr. 13-15, Bucureşti) va avea loc lansarea volumelor Caragiale după Caragiale. Arcanele interpretării: exagerări, deformări, excese de Angelo Mitchievici şi Camera obscură. Vis, imaginaţie şi bandă desenată de Ioan Stanomir, apărute recent la Editura Cartea Românească.

09
/07
/14

Cea de-a doua ediție a festivalului ,,Vin’ la Teatru” se desfășoară între 9 și 14 iulie, la Focșani. Intrarea la spectacole este liberă.

09
/07
/14

Se joacă astăzi a doua semifinală, ultima, a Cupei Mondiale la fotbal. Se înfruntă, la prima vedere, naționalele Argentinei și Olandei. Firește, la mijloc e mult mai mult. Se înfruntă totodată două tipuri de a gândi cultura și, implicit, fotbalul, cea mai populară dintre formele culturii populare.

08
/07
/14

Miercuri, 16 iulie, începând cu deja obișnuita oră 19.30, Dragoș Bojin schimbă foaia la OrigameStudio. Renunță la pânză în favoarea zidului, mai potrivit parcă să îi primească personajele la întreaga lor amploare, mai potrivit chiar decât pânzele enorme pe care le folosește de obicei.

08
/07
/14

Astăzi, voi aborda câteva probleme întâlnite mai ales în scris și în cazul cărora pronunția este un element ce poate induce în eroare.

08
/07
/14

Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) continuă proiectul de succes Caravana Filmelor TIFF/ Operation Kino.

08
/07
/14

Şerban Foarţă a debutat în poezie cu volumul Texte pentru Phoenix (în colaborare cu Andrei Ujică) în 1976, iar astăzi este considerat unanim unul dintre cei mai importanţi poeţi români postbelici.