Neamț Music Festival intră pe orbita Festivalului Internațional George Enescu 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/neamt-music-festival-intra-pe-orbita-festivalului-international-george-enescu-2019/

Neamţ Music Festival anunţă că în ediţia sa din acest an dedică o zi specială Festivalului Internaţional George Enescu. Piatra Neamţ se alătură, astfel, celorlalte 10 oraşe din ţară care participă în acest an în cea mai extinsă ediţie a Festivalului George Enescu de până acum, celebrând bucuria muzicii în spiritul moştenirii lăsate de marele compozitor român, George Enescu.

Un articol de Petre Ivan|17 iunie 2019

În sala de spectacol sau în aer liber, Neamț Music Festival oferă publicului prilejul de a se bucura împreună de muzică și demonstrează marea putere a muzicii de a uni și de a inspira. Un crez pe care l-a promovat și George Enescu, de aceea este o mare bucurie pentru noi să includem ediția din acest an a festivalului nostru sub strălucită egidă, conectând efervescentul oraș Piatra Neamț la marea muzică a lumii”, a spus Daniel Ciobanu, pianist și director artistic al Neamț Music Festival.

Pe data de 15 septembrie 2019, zi aflată sub patronajul Festivalului Internațional „George Enescu”, se vor asculta  Chopin şi Liszt, în interpretarea Orchestrei Romane de Tineret, considerată de gazdele de la Piatra-Neamț, cel mai în vogă ansamblu simfonic din România.

Sub bagheta lui Gabriel Bebeşelea se va desfășura un tur de forță pianistic: Charles Richard Hamelin (Canada), în Concertul nr. 1 de Chopin; Alexander Ullman (Marea Britanie) în Liszt nr.1; Lukas Geniusas (Lituania) în Chopin nr. 2 şi Vitali Pisarenko (Rusia) în Liszt nr. 2.

Neamț Music Festival a ajuns la cea de-a treia ediție și se va desfășura în perioada 12-15 septembrie 2019, propunându-le melomanilor nemțeni un periplu muzical de patru zile, pe durata cărora vor putea experimenta bucuria întâlnirii cu muzica, într-o mare varietate de expresii ale ei.

Din programul ediției 2019 a Neamț Music Festival: concert la două piane, cu Daniel Ciobanu și Petras Geniušas (Lituania), cu piese de Ravel – Suita Nr. 2 din Daphnis şi Chloe și I.Stravinski – Ritualul primăverii, cu video mapping și dans contemporan, un recital al pianistului italian Pietro Bonfilio cu piese de Dmitri Kabalevski, în contrapunct cu standarde de jazz interpretate de pianistul israelian Omri Mor, concert de jazz în aer liber, la Cetatea Neamțului cu Trio Omri Mor.

Neamţ Music Festival se va încheia cu concertul extraordinar susținut de Orchestra Română de Tineret, sub patronajul Festivalului Internațional George Enescu 2019, dirijată de Gabriel Bebeşelea, avându-i ca soliști pe Charles Richard Hamelin (Canada) cu Chopin, Alexander Ullman (Marea Britanie) cu Liszt, Lukas Geniusas (Lituania) cu Chopin şi Vitali Pisarenko (Rusia) cu Liszt.

Programul include, de asemenea, două cursuri de măiestrie de pian susținute de Petras Geniusas (Lituania) și – Graeme McNaught (Scoția), un concert caritabil susținut de studenții cursurilor de maiestrie pentru copiii din orfelinate locale și creațiile lansate în premieră de compozitorul francez, Pierre Audiger după rezidența de la Piatra-Neamț.

Despre Festivalul Internațional George Enescu

Ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, Festivalul Internațional George Enescu se va desfășura în perioada 31 august-22 septembrie 2019. În sălile de concerte din București, vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroși muzicieni ai lumii, având 50 de naționalități și vor fi prezentate 84 de concerte și recitaluri. Ediția din acest an a festivalului totalizează 34 de prezențe în premieră în România: 25 de artiști, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida și nouă orchestre de talie mondială.

Ediția 2019 a Festivalului Enescu își așteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio și la Sala Mică a Palatului la concerte și recitaluri grupate în jurul a șase mari secțiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopții”, „Recitaluri și concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” și „Forumul Internațional al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte și evenimente în Piața Festivalului, conferințe, lansări de discuri și de carte, spectacole extraordinare.

Foto: Neamț Music Festival – Alex Damian

09
/06
/14

Ce poate fi mai potrivit în primele zile de vară decât o imaginară călătorie muzicală către ,,Visul unei nopţi de vară”? La doar 17 ani, compozitorul romantic Felix Mendelssohn  a conceput o uvertură inspirată de celebra piesă de teatru a lui Shakespeare, urmată apoi de o suită pe care a definitivat-o cu puţini ani înainte de dispariţia sa. Lucrarea a devenit foarte cunoscută mai ales graţie celebrului Marş Nupţial, după ce, în 1858, marşul a fost interpretat la căsătoria Prinţesei "Vicky" (fiica reginei Victoria) cu Prinţul Friedrich al Prusiei.

09
/06
/14

În perioada 8 iunie - 2 iulie, Corul Naţional de Cameră Madrigal va susţine 4 concerte extraordinare în oraşele Baia Mare, Oradea, Târgovişte şi Iaşi. Evenimentele fac parte din programul turneului naţional de vară.

06
/06
/14

Abonamentele pentru cel mai important eveniment muzical al acestei toamne, RadiRo – Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio, ediţia a II-a, organizat de Radio România, pot fi achiziţionate începând cu data de 5 iunie, online, în reţeaua bilete.ro, sau în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.

05
/06
/14

Pentru a marca la Bucureşti Ziua Naţională a Portugaliei (10 iunie), Ambasada Portugaliei la Bucureşti şi Orchestrele şi Corurile Radio propun publicului joi, 12 iunie, la Sala Radio, de la 19.00, un concert extraordinar de fado.

04
/06
/14

Miercuri, 4 iunie 2014, începând cu ora 19, publicul meloman va avea ocazia de a-i reîntâlni pe Gabriel și Simina Croitoru nu numai interpretând, ca soliști, Mozart pe scena Studioului „Mihail Jora“, ci şi în calitate de invitați la evenimentul prilejuit de lansarea albumului W. A. MOZART, J. BRAHMS: SIMINA CROITORU; GABRIEL CROITORU, produs de Editura Casa Radio. Lansarea va avea loc în pauză concertului, în foaierul central al Sălii Radio, fiind urmată de o sesiune de autografe, la finalul concertului.

04
/06
/14

Cea de-a şaptea ediţie a Turneului Naţional Stradivarius se află în plină desfăşurare, cu săli de concerte arhipline de fiecare dată. Violonistul Alexandru Tomescu şi vioara Stradivarius, alături de pianistul Eduard Kunz au străbătut deja şapte dintre cele 12 oraşe care se regăsesc în itinerarul evenimentului, înregistrând în fiecare dintre oraşele vizitate – Târgu Mureş, Bistriţa, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Hunedoara şi Sibiu - succese extraordinare.

30
/05
/14

Ce au în comun pianiștii Radu Lupu și Valentin Gheorghiu, violoniștii Silvia Marcovici și Alexandru Tomescu, cântărețele Ileana Cotrubaș și Viorica Cortez, pe lângă faptul că sunt artiști cu o carieră internațională? Cu toții au debutat ca laureați ai Concursului Internațional „George Enescu”. Anul acesta, evenimentul se află la a XIV-a ediție.

28
/05
/14

Pe 4 iunie, de la ora 19. 00, la Sala Radio, doi artişti români – dirijorul Cristian Florea şi violonistul Gabriel Croitoru (de această dată la violă) – se vor alătura fiicelor lor (două tinere violoniste): Maria Montserrat Florea, respectiv Simina Croitoru, ambele deja apreciate în cadrul concursurilor internaţionale la care au participat.

27
/05
/14

Seria de evenimente aniversare ARCUB 18 ani se încheie pe 28 mai, cu un concert de swing, susţinut de Virgil Ianţu, alături de Bucharest Jazz Orchestra. Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB, începând cu ora 20.00. Intrarea este liberă.