Noaptea Muzeelor la Paris. În culisele franc-masoneriei franceze
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-muzeelor-la-paris-in-culisele-franc-masoneriei-franceze/

Când am trecut de scanerul metalic de la intrarea de la numărul 16, strada Cadet, din cartierul parizian Faubourg-Montmartre, aveam sentimentul vag că ma aflu acolo pentru a descoperi ceva ce în mod obişnuit este rezervat doar câtorva cercuri restrânse. Ce anume, greu de spus. Nu plănuisem ieşirea, Diana, o prietenă apropiată, nu putuse să vină. Nu-i nimic, o descoperire iniţiatică, mi-am spus.

Un articol de Alina Busuioc|22 mai 2017

Am luat, așadar, o broșură, am zâmbit gardianului și am așteptat ca simbolurile să-mi șoptească secretele lor. Sâmbătă seara, cupluri, grupuri de prieteni, glume mai mult sau mai puțin inspirate, eu cu nasul în vitrine.

O voce de bariton întreba: “Sunt persoane care n-au vazut templurile?”. “În templurile masonice?! Oui, s’il vous plaît!”.

Nevoia de mister și simboluri

Ghidul nostru, un franc-mason trecut de 60 de ani, cordon albastru în jurul taliei, tare de ureche și cu apetit pentru simboluri, ne-a rugat să-l urmăm în sălile unde se țin întâlnirile organizației Grand Orient de France. Numarul aderentilor se ridică, neoficial, la 50.000 de membri, si tot neoficial, Manuel Valls, fostul prim-ministru al Frantei, sau Jean Luc-Mélenchon, candidatul la prezidentiale, au trecut prin lojele acestei organizatii.

Loja, prima de acest fel din Franta, a fost fondata in 1773 si a acceptat pentru prima oară o femeie drept membru în anul 1880.În culisele franc-masoneriei franceze

Pe holurile inguste, sageti pe placute aurii ne indica unde mergem : spre templurile 10 – 17. Cutii postale, care contin indexate fise legate de principalele subiecte de discutie ale omenirii : stiinte si tehnica, dreptul la avort, suidicid asistat, libertate, lasa impresia ca suntem mai degraba in sediul unei arhive moderniste.

« Totul este aranjat cu un sens foarte precis’, ne explica masonul odata ajunsi in tempul numarul 12. O sala care poate gazdui in jurul a 30 de persoane,un pupitru impunator prezida sala, in fata sa o masa mica triunghiulara cu un compas si un echer care se incruciseaza. Microfoane moderne, in stanga un bloc de piatra brut, in dreapta un altul slefuit : drumul de la ignoranta catre iluminare, aflam.
Scaunele, fata in fata, pentru discutii deschise, pe durata carora,ne explica franc-masonul, nimeni nu poate intrerupe pe nimeni, si in care gradele simbolice, apprenti, compagnion, si maître, influenteaza si limiteaza atributiile si dreptul de exprimare.

Greu de crezut, imi spun, in cercurile in care ma invart comunicarea inseamna de multe ori cel care vorbeste mai tare.

În culisele franc-masoneriei franceze Luna și soarele, luminate de neoane, patronează semiintunericul din noi și din sală. În mijloc, ochiul cunoașterii, tentant și misterios. “Teza, antiteza, sinteza”, continua ghidul nostru, arătând spre triunghiul cu ochiul atotștiutor.

Ochiul care privește către viitor

Mișcarea, fondată în Franța, în 1773, după modelul anglo-saxon inițiat în 1717, constituise un nucleu de rezistență împotriva superstițiilor, bisericii și puterii feudale. Ce se intampla in timpurile moderne ? ‘Discutiile sunt legate de subiectele de actualitate cele mai urgente, despre viitorul omenirii’. Nimic despre pasajul celor mai influenti oameni politici ai momentului sau despre modul in care influenteaza acestia luarea deciziilor.

“Transhumanism » , mai adauga gazda ]n drum spre sala Benjamin Franklin, unul dintre celebrii initiatori ai declaratiei de independenta a Statelor Unite ale Americii. Nu este timp pentru a discuta despre inteligenta artificiala, robotica si implicatiile sale etice sau despre calculatoarele care ne vor depasi ca inteligenta in urmatoareele doua-trei decenii. Poate ca totusi cunoasterea este altundeva, imi spun, promitandu-mi sa trec mai des pe la biblioteca.
‘Cum devii franc-mason ?’, intreaba cineva din public. ‘Cel mai bine este sa stii pe cineva, dar se poate si aplicand online’, ne intretine spre iesirefranc-masonul.
La finalul serii, mi-am dat seama ca sunt unul dintre vizitatorii cu mai multe intrebari la plecare decat la venire, dar poate ca unele intalniri sunt menite sa te conduca spre urmatoarea intrebare. ‘De aici in ce directie ma indrept ?’ Imi amintesc ca metroul e la prima, pe dreapta.

Atracții atipice

Peste 50 de muzee din Paris, exceptându-le pe cele din orașele limitrofe, au fost deschise pe 20 mai până la miezul nopții. Printre cele mai inedite : Muzeul Marie Curie, Muzeul Baroului din Paris, cel dedicat aerodinamicii și spatiului și Muzeul Contrafacerilor.

Foto: În culisele franc-masoneriei franceze – Alina Busuioc

19
/12
/18

Sfârșitul lui 2018 este o perioadă roditoare din punct de vedere cultural pentru România și Franța, cele două țări împărțind acelați fond latin și un moment prielnic pentru a ne aminti de istoria comună. Centrul George Pompidou găzduiește până în aprilie expozițiile a numeroși artiști români contemporani, fiind un moment prielnic în a ne aminti de valorile și stratul comun, debarasându-ne de clișeele ce înconjoară ambele țări și culturi.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

25
/11
/18

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi ne propune expoziția „Războiul hărților”, dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri. Expoziția prezintă hărți etnografice realizate în prima parte a secolului XX, hărți care au fost utilizate atât în presă pentru promovarea poziției guvernului român privind Conferința de Pace de la Paris, cât și de către delegațiile naționale care au participat la aceasta.

25
/11
/18

Muzeul Naţional de Artă al României prin Secţia de Artă Orientală vă invită miercuri 28 noiembrie, ora 17, în sălile Kretzulescu, la deschiderea expoziţiei de artă japoneză consacrată gravurilor-stîlp cunoscute sub numele „hashira-e”, prezentate publicului în premieră: „Imagini ale lumii trecătoare, hashira-e. Gravuri-stîlp japoneze din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României”.

22
/11
/18

O gură de aer proaspăt. Îndrăzneală. Indignare trăită. Libertate. Un mesaj clar: Inchiziția să stea acasă! Așa se vede colonia artistică Baraka, grupare care, sâmbătă, se deschide din nou Timișoarei. 24 noiembrie, ora 17,00, în spatele curții Facultății de Arte, lângă Memorialul Revoluției, se oferă privitorului situații și spații noi. Eveniment recomandat persoanelor care au împlinit 18 ani.

16
/11
/18

Asociația CONIL în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Proedus și CIRCUL Metropolitan București organizează un amplu proiect cultural artistic dedicat centenarului Marii Uniri - ROMÂNIA COPIILOR, o ediție specială a CONIL Fest, Festivalul Integrării.